Την ώρα που άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες ανακοινώνουν νέα lockdown απέναντι στα κύματα της πανδημίας που χτυπάνε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως π.χ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο έλληνας Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να ανοίξει την αγορά από την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και να απελευθερώσει τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα σαββατοκύριακα, ξεκινώντας, μάλιστα, από το επερχόμενο στις 3 Απριλίου. Ασφαλώς, η απόφαση του Μαξίμου δεν ήρθε με ελαφρά την καρδία.
Συνυπολογίστηκαν αρκετές παράμετροι και σίγουρα τέθηκαν υπό το αμφίβολο βλέμμα μερίδας λοιμωξιολόγων που είχαν, εξαρχής, αντιρρήσεις για το άνοιγμα της αγοράς με τον τρόπο που τέθηκε.
Άλλωστε, αρκετοί ισχυρίστηκαν δημοσίως ότι εάν ανοίξουμε την αγορά τώρα, κινδυνεύουμε να έχουμε πολλαπλά κρούσματα, ειδικά στην Αττική, παρομοιάζοντας την πρωτεύουσα με την πόλη Μπέργκαμο πριν 1 χρόνο.
Ποιες είναι, όμως, οι βασικές αλήθειες για την απόφαση-ρίσκο του Πρωθυπουργού;
1)Η συνεχιζόμενη φθορά έπρεπε να ανακοπεί
Η πρώτη και βασική είναι η συνεχιζόμενη φθορά που είχε η κυβέρνηση από το σκληρό lockdown Φεβρουαρίου-Μαρτίου και η οποία φάνηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως αλλά και τις «κρυφές» του Μαξίμου. Έφερε κόπωση και θυμό σε πολλούς και εκφράστηκε δημοσίως επ’ αφορμής ενός τυχαίου περιστατικού αστυνομικής βίας.
Εάν συνεχιζόταν και 6ο μήνα το lockdown, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.
Ουσιαστικά, θα οδηγούσαν ακόμα και σε πολιτικές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση, μπορούσε να διαχειριστεί αλλιώς το 2ο κύμα της πανδημίας, να μην επιβάλει ένα μονομερές lockdown (και μάλιστα με λίγα σχετικά κρούσματα), να αφήσει βαλβίδες εκτόνωσης όπως το λιανεμπόριο με click away και άλλες δραστηριότητες απορροφώντας τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου, ειδικά των νέων ανθρώπων.
2)Ο κρατικός κουμπαράς δεν ήταν απεριόριστος
Επίσης, η στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις ειδικές ομάδες είχε φτάσει στα όρια της.
Η κυβέρνηση ξόδεψε πάνω από 30 δις ευρώ «βάζοντας» χέρι στο περίφημο μαξιλαράκι Τσίπρα ακολουθώντας ένα μοντέλο που, όντως σύμφωνα με την Eurostat γλίτωσε θέσεις εργασίας αλλά ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό.
Όπως είπε και το οικονομικό επιτελείο δια στόματος Θεόδωρου Σκυλακάκη τα κρατικά χρήματα δεν είναι απεριόριστα και από την μία δεν μπορεί να στηρίζει συνεχώς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και από την άλλη δεν μπορεί να αφήσει να χάνονται κάθε μήνα 3-4 δις ευρώ από την πραγματική οικονομία.
3)Τα μέτρα ουσιαστικά είχαν αυτοκαταργηθεί
Άλλωστε, ήταν προφανές ότι τα μέτρα δεν τηρούνταν.
Κάθε βράδυ, ειδικά Σαββατοκύριακο, οι πλατείες ήταν γεμάτες όπως και η παραλιακή κατά μήκος από το Φάληρο μέχρι την Γλυφάδα.
Η κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα είχε φέρει άρνηση συμμόρφωσης.
Sms ελάχιστοι έστελναν στο 13033 ενώ και οι έλεγχοι που γίνονταν στους δρόμους και τις πλατείες, ειδικά μετά το περιστατικό της Νέας Σμύρνης, ήταν ελάχιστοι.
«Τα μέτρα είχαν αυτόκαταργηθεί» θα πει κυβερνητικό αξιωματούχος.
Με την άρση των περιορισμών που αποφασίστηκαν, είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί η μη συμμόρφωση.
Άλλωστε, όπως τέθηκε και στην σύσκεψη της Τετάρτης, καλύτερα να αυξήσεις τις επιλογές στους πολίτες παρά να συνωστίζονται σε μικρές πλατείες και σε σπίτια που διευκολύνουν την διασπορά του ιού.
4)Θα σταματούσε η δυσαρέσκεια που τροφοδοτούσε τον ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης, το άνοιγμα της αγοράς θα σταματούσε την γκρίνια του κόσμου που τροφοδοτούσε την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα.
Θα στερούσε από την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις πρωτοβουλίες για διαδηλώσεις και άλλες τέτοιες εμφατικές ενέργειες.
Παρόλο που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καρπώθηκε την δυσαρέσκεια του κόσμου για το lockdown, της αύξησε την συσπείρωση και την ετοιμότητα.
5)Οι εμπορικοί σύλλογοι έστειλαν οριστικό τελεσίγραφο στο Μαξίμου
Ωστόσο, ρόλο έπαιξαν και τα τελεσίγραφα που απέστειλαν οι εμπορικοί σύλλογοι και οι εστιάτορες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση ΝΔ εξελέγη με την μεσαία τάξη και τον εμπορικό κόσμο στο πλευρό της και το παρατεταμένο lockdown έφερε σημαντικά ρήγματα στις σχέσεις τους.
Ειδικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπέρμαχος της ανοικτής αγοράς ήρθε σε αρκετές περιπτώσεις αντιμέτωπος με το Μαξίμου και τους επιδημιολόγους, προσπαθώντας να υπερασπιστεί την θέση των εμπορικών συλλόγων.
Το τελευταίο τελεσίγραφο ήταν μέχρι 5 Απριλίου όπου και εν τέλει έπιασε τόπο. Ίσως έπαιξε και ρόλο ότι προχθές είχαν τηλεδιάσκεψη και με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τους έθεσε υπόψιν και το δικό του πρόγραμμα στήριξης.
6)Το timing της θετικής ατζέντας Μητσοτάκη
Το πολιτικό timing ήταν σωστό.
Ο Πρωθυπουργός είχε πριν ώρες ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είχε υποσχεθεί 60 δις ευρώ στην ελληνική αγορά, 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και +7 μονάδες στο ΑΕΠ. Και συγχρόνως έθετε στους ακροατές του την βούληση της κυβέρνησης για επιπλέον μεταρρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις που εντάσσονταν σε έναν ενάρετο κύκλο θετικής ατζέντας της κυβέρνησης.
Άρα δεν θα ήθελε να απογοητεύσει τον κόσμο της αγοράς με την παράταση του lockdown στην χώρα.
7)Η υπόθεση Παππά έπρεπε να επικοινωνηθεί
Εκτός αυτού, ενδεχόμενη συνέχιση του Lockdown και των περιοριστικών μέτρων θα έστρεφαν την δυσαρέσκεια του κόσμου στο γήπεδο της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να περάσει στα ψιλά της ενημέρωσης η παραπομπή του Νίκου Παππά σε προανακριτική επιτροπή και η υπενθύμιση του ρόλου που έπαιξε ο στενός σύμβουλος του Α. Τσίπρα σε ύποπτες υποθέσεις που θα ελεγχθούν για αξιόποινες πράξεις.
8)Η έλλειψη του lockdown από την φαρέτρα ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει εκ νέου εσωστρέφεια
Τέλος, δεν θα ήθελε να αποσπάσει τον κόσμο από το αντιπολιτευτικό κενό που παρουσιάζει γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μάχες χαρακωμάτων που δίνουν καθημερινά οι λεγόμενοι «προεδρικοί» με τα στελέχη της Ομπρέλας, οι πασοκογενείς με τα ιδρυτικά στελέχη του 3% συνθέτουν μία αξιωματική αντιπολίτευση χαμηλής επίδρασης και δυναμικής.
Όλοι πιστεύουν ότι εάν ο Τσίπρας είχε εξαρχής βάλει το κόμμα σε σοβαρή κεντροαριστερή τροχιά, αφήνοντας εκτός Πολάκηδες και Καρανίκες, τότε θα είχε κατορθώσει να πιστωθεί από την φθορά της κυβέρνησης μέσα στην πανδημία.
Εάν είχε εκλάβει σοβαρά το λεγόμενο «ρίσκο» των διαδηλώσεων που επέτειναν την διασπορά του ιού, δεν θα θεωρείτο τώρα ως ένας από τους υπαιτίους του επιδημιολογικού φορτίου.
Η έλλειψη, πλέον, του αντιπολιτευτικού μετώπου για το lockdown φέρνει εκ νέου την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο και στην «to do list» του κ. Τσίπρα.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών