Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεση της Εκκλησίας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
«Να μας θυμίσω τι έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη. Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες ίσους απέναντι στο νόμο και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Να προχωρά στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι' αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στη θέση των μύθων και της παρανόησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε αρχικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. Κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμά μας. Απαιτεί το πολίτευμά μας», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Τα μηνύματα σε Ιερώνυμο και Σαμαρά
Εν τω μεταξύ, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη περιελάμβανε σαφές μήνυμα προς την Εκκλησία, που έχει ταχθεί κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, αλλά κι ένα… έμμεσο μήνυμα προς τους διαφωνούντες εντός της ΝΔ (με προεξέχοντα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά).
«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο παρεμβάσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος έχει ζητήσει ακόμα και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία.
Λίγο αργότερα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «καλοπροαίρετη ένσταση» όσον αφορά τα παιδιά, ενώ δεν δίστασε να εκτοξεύσει και αιχμές για δογματισμό κατά των «γαλάζιων» βουλευτών. «Οι μεταρρυθμίσεις στον άδικο διαχωρισμό αντιτάσσουν τον δίκαιο εκσυγχρονισμό. Όσοι για αυτούς που θεωρούν συντηρητική τους σκέψη αποκλειστικό τους προνόμιο ας μην συγχέουν την συντήρηση με την οπισθοδρόμηση.
Αυτή η λογική μετατρέπει την συντήρηση σε δόγμα» είπε χαρακτηριστικά.
«Προστατεύουμε τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών»
«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη βήμα της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. «Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι'αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε.
Το μήνυμα στην Εκκλησία
«Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της εκκλησίας. Τις θέσεις της εκκλησίας η πολιτεία τις σέβεται με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δυο θεσμών το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα το νόμο. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Η τεκνοθεσία
Όσον αφορά την τεκνοθεσία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή, ενώ το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. «Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους τη παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως αυτό κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή.
«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεϊκες, διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.
«Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Αυτή η λογική μετατρέπει την συντήρηση σε δόγμα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Η παρέμβαση Σαμαρά
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα (15/2/2024) η ΝΔ θα δοκιμαστεί ως κόμμα διότι για πρώτη φορά μεγάλος αριθμός βουλευτών της θα καταψηφίσουν ή θα απόσχουν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως, θα δοκιμαστεί διότι θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς και αυτά που θα πει για το κόμμα θα είναι αλήθειες. Πικρές, αλλά αλήθειες.
Το κόμμα είναι πλέον κεντρώο, δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή κεντροδεξιά και τις αξίες του ιδρυτή.
Επίσης, στο κόμμα έχουν εισρεύσει στοιχεία από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και άλλες παραφυάδες της Κεντροαριστεράς. Θα πει ότι η ΝΔ έχει διολισθήσει σε μία αριστερίζουσα ατζέντα (ΛΟΑΤΚΙ, μεταναστευτικό) και ότι εκπροσωπεί την πολιτική ορθότητα και την woke κουλτούρα στην Ελλάδα.
Τέλος, θα υπερασπιστεί την στήριξη στην πυρηνική οικογένεια και τα γονεικά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας και θα μιλήσει για το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Τα γαλάζια «όχι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών της ΝΔ θα ψηφίσει «όχι» και οι περισσότεροι ανήκουν στην σαμαρική ομάδα.
«Όχι» θα ψηφίσει ο Μιλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνία), ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Φώντας Μπαραλιάκος, ο Κώστας Καραγκούνης, η Άννα Καραμανλή.
Την αντίθεση με το νομοσχέδιο εκδήλωσαν ακόμη οκτώ βουλευτές, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γιώργος Καρασμάνης.
Μεγάλος είναι ο αριθμός που θα βρεθούν μεταξύ καταψήφισης και αποχής.
Οι περίπου 24 βουλευτές αυτή την κατηγορία είναι οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Θάνος Πλεύρης (θα απόσχει), Περικλής Μαντάς, Μάριος Σαλμάς, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιανός, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Στέλιος Πέτσας( θα απόσχει σίγουρα), Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκώρος, Λάκης Βασιλειάδης, Μάνος Κόνσολας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Γιάννης Οικονόμου.
Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 40 με ανώτερο αριθμό το 45 θα είναι αυτοί από ΝΔ που θα καταψηφίσουν ή θα απόσχουν.
Τα «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή, προβλήματα εντοπίζονται και στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δίπλα στους βουλευτές Παύλο Πολάκη, Νίνα Κασιμάτη και Αθηνά Λινού, που φέρονται να εκφράζουν ισχυρούς προβληματισμούς για το σχέδιο νόμου, προστέθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας.
Υπενθυμίζεται ότι και ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
Το πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αριθμητικό, αλλά καθαρά πολιτικό και ιδεολογικό. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι χειρισμοί του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, να καταθέσει πρόταση νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια με πολύ πιο προωθημένες θέσεις χωρίς να ενημερώσει τους βουλευτές του και η επιβολή κομματικής πειθαρχίας στη συνέχεια για την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου έχουν προκαλέσει εκνευρισμό εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ και οι επιφυλακτικοί
Αν μπορούσαμε να πούμε ένα κόμμα που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε σχέση και με τον αριθμό των βουλευτών του τότε αυτό θα ήταν το ΠΑΣΟΚ.
Από τους 32 βουλευτές που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ περίπου 12-15 βουλευτές, ειδικά αυτοί της επαρχίας, διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις.
Δηλαδή μιλάμε για ένα ποσοστό 40-45% του κόμματος…
Μεταξύ́ αυτών είναι η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρχάν Μπαράν και Σταύρος Μιχαϊλίδης.
Το κόμμα θα στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο, όμως, οι βουλευτές του θα τοποθετηθούν κατά συνείδηση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Όμως, η αλήθεια είναι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αφήνει πικρή γεύση στο ΠΑΣΟΚ από την στιγμή που δεν είναι και δικό του νομοσχέδιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών