Τελευταία Νέα
Πολιτική

Nίκος Παππάς: H NΔ στο ερώτημα "με τους μικρομεσαίους ή με τα διυλιστήρια", απαντά καθαρά "με τα διυλιστήρια"

Nίκος Παππάς: H NΔ στο ερώτημα
«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την κατάργηση του χαρατσιού» τονίζει ο υπεύθυνος Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του ν/σ του υπ. Οικονομικών, παρενέβη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.
Τα βασικά σημεία και οι θεματικές στις οποίες αναφέρθηκε, ήταν τα ακόλουθα:

Για τη ΛΑΡΚΟ: «Αποσύρετε την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η τροπολογία είναι εγκληματική. Καταθέσαμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, με το οποίο στέλνουμε σήμα στους εργαζομένους και στους ανθρώπους της ΛΑΡΚΟ ότι δεν είναι μόνοι σε αυτό τον αγώνα.
Ήδη από το 2020, με δική σας τροπολογία έχει υπάρξει μείωση μισθών και η δέσμευση. Η εταιρεία είναι σε λειτουργία και έρχεστε τώρα να δώσετε τη δυνατότητα η εταιρεία να κλείσει».

Για την τροπολογία για τις τράπεζες: «Φανταζόμαστε ότι ο νομοθέτης λέει ότι ο εισαγγελέας που ελέγχει μια υπόθεση (τραπεζική) είναι άσχετος. Ο οποίος επί της ουσίας καταργείται και του ζητάτε -όχι να πάρει γνώμη – να συμβουλευτεί εμπειρογνώμονες από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίοι [ουσιαστικά] αποφασίζουν αν υπήρξε παράβαση ή όχι και αν υπήρξε ζημία. Θα μπορεί η δικαστική αρχή να παρακάμψει τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων; Δεν θα μπορεί! θα υποχρεούται δηλαδή ο δικαστής να το βάλει στο συρτάρι την υπόθεση. Αποδίδονται δικαστικές αρμοδιότητες στην Τράπεζα της Ελλάδος .
Σας ρωτάω σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών ή συγκεκριμένη τροπολογία και τις αποφάσεις των μελών του ΤΧΣ, όπου το δημόσιο έχει απώλειες 40 δισεκατομμυρίων.
Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την κατάργηση του χαρατσιού.
Έχουμε καταθέσει τροπολογία για να αποσύρετε την φορολόγηση του τεκμαρτού των ελεύθερων επαγγελματιών και μιλάμε αυτή τη στιγμή σε μια συνθήκη όπου υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πενταμήνου και αντί για 800 εκατομμύρια πλεόνασμα έχουμε 3 δις ευρώ Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα αυτή τη στιγμή το τεκμαρτό των ελεύθερων επαγγελματιών να αποσυρθεί».

Για τη φορολογία των υπερκερδών των διυλιστηρίων: «Μάθαμε χθες το βράδυ ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Καλώς ήρθατε λοιπόν στον κόσμο στον οποίο τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν υπερκέρδη για το 2023. Επιλέξατε το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή δεν φορολογείτε με το 60%και το 70% να γλυτώσετε και όσα χρήματα θα είχατε απώλεια από την φορολόγηση, την τεκμαρτή των ελεύθερων επαγγελματιών. Αναγνωρίστε τα υπερκέρδη και φορολογήστε τα επαρκώς για να γλιτώσουν 700.000 άνθρωποι το χαράτσι; Άρα στο ερώτημα, με ποιον είστε, με τους μικρομεσαίους ή με τα διυλιστήρια, απαντάτε καθαρά μετά τα διυλιστήρια.
Η μείωση του ΦΠΑ λειτουργεί μόνο για τον καφέ αλλά όχι στα υπόλοιπα βασικά είδη διαβίωσης.
Είστε εμμονικά κολλημένοι στην αντίληψη ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι. Το τελευταίο οχυρό των επιχειρημάτων σας ήταν η κατάσταση στην Ισπανία και βγήκε η Κεντρική Τράπεζας της Ισπανίας και τεκμηρίωσε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής περιόρισε τον πληθωρισμό τροφίμων. Η εμπειρία βεβαίως από Πορτογαλία και Κύπρο είναι εκκωφαντική. Εδώ όμως στην Ελλάδα δεν λειτουργεί το μετρό για τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, αλλά περιέργως για το καφέ λειτουργεί».

Για τις εξελίξεις στη Γαλλία: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι δεν έχει λάβει το μήνυμα των ευρωεκλογών στις οποίες είχε τη μεγαλύτερη πτώση που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η πτωτική της πορεία θα συνεχιστεί. Ωριμάζουν όμως συνθήκες για να βρει απέναντί της μια συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων κατά το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου κομμουνιστές Σοσιαλιστές στο κόμμα του Μελανσόν και Πράσινοι απάντησαν ακαριαία στην πρόθεση του προέδρου Macron να κηρύξει βουλευτικές εκλογές μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Αυτό τρέμετε, αυτό φοβάστε καλώς το φοβάστε, περιμένετε και θα το δείτε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης