Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στο υπουργείο, αλλά στο μεταναστευτικό το νερό έχει μπει στο αυλάκι

Μητσοτάκης: Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στο υπουργείο,  αλλά στο μεταναστευτικό το νερό έχει μπει στο αυλάκι
Η χώρα υλοποιεί μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης
Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρέθηκε σήμερα, Τρίτη 25/6, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η χώρα υλοποιεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα ζητήματα της μετανάστευσης, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.
Μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «συνεχίζουμε τον κύκλο των επισκέψεων στα Υπουργεία όπου άλλαξε η πολιτική ηγεσία μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό» και ευχήθηκε στον Υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο, καλή δύναμη στο δύσκολο έργο το οποίο έχει αναλάβει.
Υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα καινούργιο Υπουργείο, γεννήθηκε μέσα σε μία πολύ μεγάλη κρίση στις αρχές του 2020, όταν κατέστη απολύτως σαφές ότι έπρεπε να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση μιας τελείως διαφορετικής πολιτικής ως προς τα θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου.
Υπογράμμισε ότι η χώρα υλοποιεί μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και προσθεσε ότι «τα  ζητήματα φύλαξης και προστασίας των συνόρων δεν είναι ζητήματα άμεσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όμως το Υπουργείο συμμετέχει σε όλες τις διυπουργικές πρωτοβουλίες προκειμένου να περιορίσουμε στο ελάχιστο την παράνομη μετανάστευση.
Και θέλω να τονίσω ότι στον τομέα αυτόν τα δείγματα γραφής τα οποία έχει δώσει η κυβέρνησή μας είναι πιστεύω θετικά. Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των διαμενόντων στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Έχουμε σήμερα μια πληρότητα η οποία είναι κάτω του 50%, παρ’ ότι βρισκόμαστε ήδη εν μέσω του καλοκαιριού».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι στη Λέσβο έχουμε λιγότερους από 2.000 διαμένοντες αυτή τη στιγμή σε δομές, όταν το νησί σε άλλες εποχές είχε 20.000 και 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε άθλιες, σε τραγικές συνθήκες.
«Εργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών , ώστε να έχουμε μια σταθερή ροή χρηματοδότησης ως προς όλες τις δράσεις τις οποίες αναπτύσσουμε, αλλά ειδικά ως προς τη χρηματοδότηση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας».
Υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κατέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η οποία έλαβε χώρα πριν από κάποιους μήνες.
«Εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα της μετανάστευσης και του ασύλου. Πόροι από τους οποίους η Ελλάδα, προφανώς, θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ώστε να καλύψουμε ανάγκες που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.
Σε σχέση, όμως, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νομίζω ότι αναγνωρίζεται η υποδειγματική δουλειά η οποία έχει γίνει από την πατρίδα μας στον τομέα αυτόν και φυσικά και στη γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, όπου έχουμε καταφέρει και αντιμετωπίσαμε πολλές εκκρεμότητες, οι οποίες είχαν έρθει συσσωρευμένες από το παρελθόν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει και τις νέες προκλήσεις της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και της ενσωμάτωσης εκείνων των δικαιούχων ασύλου οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.
Τόνισε δε, πως «σε μία εποχή όπου η ανεργία μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και όπου ήδη υπάρχουν σημαντικά κενά στην αγορά εργασίας, η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών των μετακλήσεων αλλά και η δρομολόγηση των οργανωμένων διμερών συμφωνιών με κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, είναι συμφωνίες που μπορούν να είναι αμοιβαία ωφέλιμες και να εμπλουτίσουν το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας με νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι θα έρθουν εδώ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εργαζόμενοι σε κλάδους όπου έχουμε μεγάλη δυσκολία σήμερα να βρούμε προσωπικό.
Και εκεί νομίζω ότι έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε, ως προς την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Να τονίσω πάλι ότι ούτε αυτό είναι αποκλειστικό αντικείμενο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς εμπλέκονται πολλά άλλα συναρμόδια Υπουργεία».
Τέλος, έκανε ξεχωριστή μνεία στις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί σχετικά με την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, θέματα αρμοδιότητας της Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα, λέγοντας πως «έχει γίνει μία αξιοσημείωτη δουλειά, παρέχοντας φροντίδα, προστασία, περίθαλψη , αλλά και μέλλον σε πονεμένες ψυχές, οι οποίες έφτασαν στην πατρίδα μας από πολύ -θα έλεγα- τραυματικά περιβάλλοντα και κουβαλώντας τα δικά τους πολύ δύσκολα προσωπικά βιώματα.
Έχει γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά που έχει προσφέρει στα παιδιά αυτά την ασφάλεια, τα έχει πάρει από τον δρόμο και από εν δυνάμει παραβατικές συμπεριφορές και τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να οραματιστούν, εφόσον το επιθυμούν -γιατί όχι;- ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας.
Είναι μία, θα έλεγα, αποστολή την οποία έχουμε φέρει εις πέρας, έχοντας εισπράξει και πολλά εύσημα από την Ευρώπη, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά. Και μία υποχρέωση την οποία είχαμε αναλάβει στην αρχή της πρώτης διακυβέρνησής μας, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις, οι οποίες ευτυχώς πια ανήκουν στο παρελθόν».
«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στο υπουργείο, αλλά νομίζω ότι στα ζητήματα γενικά της μετανάστευσης το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Και θέλω, καταλήγοντας, να κρατήσουμε κυρίως τις εικόνες τις οποίες βλέπουμε σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θυμόμαστε πώς ήταν η κατάσταση το 2019, πώς είναι σήμερα, με νέες δομές, οργανωμένες δομές, οι οποίες απέχουν πολύ από το να είναι πλήρεις.
Και, ταυτόχρονα, με πολλούς επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι έρχονται αξιοποιώντας τη διαδικασία της visa express για να περάσουν μέρες διακοπών στην πατρίδα μας, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως «συζητήσαμε την υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο, σε επίπεδο ροών, σε επίπεδο κατάστασης στις δομές της χώρας, σε επίπεδο επόμενων βημάτων που πρέπει να γίνουν. Προσδιορίσαμε τις προτεραιότητες, όπως τις έχουμε αποσαφηνίσει για λογαριασμό του Υπουργείου, συζητήσαμε για τα προβλήματα αυτά που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, αυτά που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Και, βέβαια, δεχθήκαμε τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του σχετικά με τις επόμενες ενέργειες σε όλο το πεδίο της ευθύνης του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Καλούμαστε να συνεχίσουμε στη γραμμή που θέσαμε όσον αφορά την αποθάρρυνση και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, η οποία, όπως γνωρίζετε, θα προσπορίσει και ωφέλειες που η ελληνική οικονομία χρειάζεται. Είναι άκρως απαραίτητες, θα έλεγα, στην ελληνική οικονομία, ιδίως όσον αφορά στην τόνωση της απασχόλησης. Συζητήσαμε για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευρωπαϊκή προοπτική και τα υπόλοιπα προβλήματα, ιδίως στην καθημερινότητα της διαχείρισης του μεταναστευτικού».
km2_1.JPG
Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Αύριο, Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 11:00, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Την Πέμπτη 27/6 ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης