Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης για ΚΥΣΕΑ και Μ.Ανατολή: Σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων, πιθανές μεταναστευτικές ροές - ΕΛ.ΑΣ και μυστικές υπηρεσίες σε επαγρύπνηση

Μαρινάκης για ΚΥΣΕΑ και Μ.Ανατολή: Σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων, πιθανές μεταναστευτικές ροές - ΕΛ.ΑΣ και μυστικές υπηρεσίες σε επαγρύπνηση
"Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επαναλαμβάνει προφανώς την καταδίκη της σε αυτήν την επίθεση και τη στήριξή της στο λαό του Ισραήλ, αλλά και συνολικά την έκκλησή της για αποκλιμάκωση σε μια λογική προστασίας των αμάχων", υπογράμμισε ο Π. Μαρινάκης.
Σχετικά Άρθρα
"Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Συνιστά μια πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης και προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ που έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Ταυτόχρονα όμως, η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, με αφορμη τη συνεδρίαση στις 16:30 του ΚΥΣΕΑ.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ κληθείς να αναφερθεί στα θέματα του ΚΥΣΕΑ, σημείωσε πως θα εξεταστεί πώς μας επηρεάζει αυτή η κατάσταση, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα σχέδιο ετοιμότητας εκκένωσης Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα, αλλά εφόσον τεθεί κάποιο τέτοιο θέμα, θα παρουσιαστεί αυτό σήμερα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.
"Αυτά σήμερα στο ΚΥΣΕΑ θα παρουσιαστούν έτσι ώστε να δούμε τις σχετικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που χρειαστεί και ζητηθεί είτε στον Λίβανο, είτε σε κάποιες περιοχές του Ισραήλ. Αλλά για να μην πάμε πιο γρήγορα από όσο πηγαίνει η κατάσταση, δεν έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή κάποιο σχετικό αίτημα. Ένα άλλο ζήτημα που σίγουρα θα συζητηθεί είναι το ζήτημα των ενδεχόμενων περισσότερων μεταναστευτικών ροών. Ούτε σε αυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος παρών κίνδυνος. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γεωγραφίας που μας έχει κατατάξει σε αυτή τη θέση, πρέπει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα. Η επιτυχής αντιμετώπιση άλλων κρίσεων μας δείχνει τον δρόμο αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επαναλαμβάνει προφανώς την καταδίκη της σε αυτήν την επίθεση και τη στήριξή της στο λαό του Ισραήλ, αλλά και συνολικά την έκκλησή της για αποκλιμάκωση σε μια λογική προστασίας των αμάχων", υπογράμμισε.

Πάντα σε ετοιμότητα

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να ανησυχούμε , αν υπάρχουν θέματα ασφαλείας που μας αφορούν, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι "η Ελλάδα δείχνει τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια ότι είναι μια ασφαλής χώρα συγκριτικά με άλλες χώρες , αλλά δεν μπορείς ποτέ να κοιμάσαι ήσυχος, πρέπει πάντοτε να είσαι σε ετοιμότητα. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, είναι σε πολύ μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε τέτοιες περιόδους. Τα έφερε έτσι η ζωή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζούμε συνεχώς κρίσεις που δεν μπορούσαμε να τις φανταστούμε. Και υγειονομικές και γεωπολιτικές με φοβερές προεκτάσεις για τους πολίτες".

Για στάση Τουρκίας

Με αφορμή τον Τούρκο Πρόεδρο που τάσσεται κατά του Ισραήλ, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως "το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία διαλόγου με τη γείτονα χώρα δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την Τουρκία.
Και μια από τις βασικές διαφορές, διαφοροποιήσεις μας, και δεν μιλάμε για τη μοναδική διαφορά μεταξύ των κρατών, υπάρχουν και διαφωνίες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και ζητημάτων, όπως αυτό της Μέσης Ανατολής. Εκεί έχουμε ξεκάθαρη διαφωνία με την Τουρκία ως προς το τι είναι η Hamas , ως προς το πώς έχει ξεκινήσει όλη αυτή η κατάσταση.
Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν καθορίζει την εξωτερική της πολιτική με βάση τις τοποθετήσεις μιας άλλης χώρας έναντι μίας τρίτης χώρας. Εμείς έχουμε σταθερούς συμμάχους, τους τονίζουμε ποιοι είναι, από εκεί και πέρα όμως όλες οι επαφές, όλες οι συναντήσεις, όλες οι κινήσεις είτε του Έλληνα Πρωθυπουργού, είτε του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κατευθύνονται προς τον στόχο- γιατί δεν μπορούμε να λέμε ευχολόγια αυτήν την περίοδο- της αποκλιμάκωσης και της προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερο των αμάχων σε όλες τις πλευρές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης