Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαστούκι Politico στον Τζιτζικώστα: «Ένας γαιοκτήμονας Επίτροπος» - «Η πιο εντυπωσιακή λίστα ακινήτων στην Κομισιόν»

Χαστούκι Politico στον Τζιτζικώστα: «Ένας γαιοκτήμονας Επίτροπος» - «Η πιο εντυπωσιακή λίστα ακινήτων στην Κομισιόν»
«Μια από τις πιο πλούσιες στη χώρα η οικογένεια Τζιτζικώστα», τονίζει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο
Την περιουσιακή κατάσταση των νέων Επιτρόπων της Κομισιόν φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Politico, σε ένα δημοσίευμα που κάνει ιδιαίτερη μνεία στον Έλληνα εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Μάλιστα, το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο επεφύλαξε περίοπτη θέση στον κ. Τζιτζικώστα, αφού τον τοποθέτησε στην κορυφή της λίστα με τους «γαιοκτήμονες Επιτρόπους».
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ ο Έλληνας Επίτροπος «διαθέτει τον πιο εντυπωσιακό κατάλογο ακινήτων, με τις τέσσερις σελίδες της δήλωσής του να καταγράφουν μερική ή ολική ιδιοκτησία σε 16 διαμερίσματα, 655.463 τ.μ. γης, έξι καταστήματα, καθώς και αρκετά γκαράζ και αποθηκευτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα».

«Μια από τις πιο πλούσιες στη χώρα η οικογένεια Τζιτζικώστα»

«Η οικογένεια Τζιτζικώστα είναι μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, όσον αφορά την ιδιοκτησία γης, αλλά και μία από τις πλουσιότερες», σύμφωνα με τα όσα είπε στο Politico Έλληνας αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το σχετικό δημοσίετμα θίγει διερωτάται και για τον τρόπο κατά τον οποίο ο κ. Τζιτζικώστας θα διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιό του, καθώς θα περιλαμβάνει και την τουριστική βιομηχανία.
«Παράλληλα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει ότι κατέχει μετοχές άνω των 200.000 ευρώ σε πλήθος επιχειρήσεων (από τη γαλακτοκομία έως τη φωτοβολταϊκή ενέργεια), ενώ έλαβε χρηματοδότηση από την ΚΑΠ για μία από τις φάρμες του, αξίας 18.116 ευρώ», τονίζει σχετικά.
Επισημαίνεται ότι το Politico ζήτησε το σχόλιο του νέου Επιτρόπου Μεταφορών, ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά του.

Fast - track έλεγχος πόθεν έσχες

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των Επιτρόπων κατατίθενται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (JURI).
Εκεί, οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν οι 26 υποψήφιοι Επίτροποι είναι κατάλληλοι να εργαστούν υπό πλήρη ανεξαρτησία.
Το Politico σημείωσε ότι αναζήτησε και βρήκε όλες τις δηλώσεις, αν και φυσικά ουδείς εκ των 26 υποψηφίων ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ιστοσελίδας για κοινοποίηση των «πόθεν έσχες».
Βέβαια ο σχετικός έλεγχος βρίθει κενών και παραλείψεων, αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέλη της Επιτροπής JURI είχαν στη διάθεσή τους μόλις τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Πέμπτης 3/10 προκειμένου να ελέγξουν σελίδες επί σελίδων που αφορούσαν την περιουσία των 26 υποψηφίων επιτρόπων.
«Κανονικά, οι δηλώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν, πληροφορίες από την προηγούμενη δεκαετία, όπως λίστα με προηγούμενους εργοδότες, λεπτομερειακή παρουσίαση των μετοχών, άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμμετοχή σε think tanks, πολιτικά κόμματα ή ακόμη και ΜΚΟ.
Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις αφορούν τους συντρόφους και τα παιδιά των επιτρόπων, αλλά όχι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Εντούτοις δίνεται περιθώριο για κάποια ευελιξία, δεδομένου οι Επίτροποι μπορούν να μην συμπληρώσουν ορισμένα πεδία, εάν θεωρούν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές έχουν μεν δικαίωμα να ανοίξουν πρόσθετη έρευνα για κάθε Επίτροπο, πέρα από την εξέταση των δηλώσεων, όπως και το να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες οι οποίες έχουν βγει δημόσια, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλήρη έρευνα.

Άγρια παζάρια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για τη (μη) διεξαγωγή ελέγχων περιουσιακής κατάστασης 

Η πολιτική που ακολουθεί η Ευρωβουλή μπορεί να καθορίζει επίσης και το τι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων.
Ορισμένες ευρωομάδες αποφασίζουν να μην κάνουν ερωτήσεις σχετικά με έναν Επίτροπο προερχόμενο από ομάδα της αντιπολίτευσης, με αντάλλαγμα δωρεάν ... pass για τον Επίτροπο της δικής τους πολιτικής ομάδας.
«Φυσικά, αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται δημοσίως, αλλά παραμένουν μυστικές», συνοψίζει με νόημα το Politico.
«Η διαδικασία είναι ελαττωματική και αδιαφανής, καθώς οι κανόνες εμποδίζουν τον ουσιαστικό έλεγχο των δηλώσεων», εισημαίνει, από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΚΟ, Transparency International EU, Nicholas Aiossa.

πολιτικο1.JPG


πολιτικο2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης