Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Κουτσούμπας: Στα 5,5 χρόνια που κυβερνάτε ακούσαμε τα πάντα - Διαψεύστηκαν τα πάντα και ξεμείνατε από έμπνευση

Βουλή - Κουτσούμπας: Στα 5,5 χρόνια που κυβερνάτε ακούσαμε τα πάντα -  Διαψεύστηκαν τα πάντα και ξεμείνατε από έμπνευση
"Το ζήτημα, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι πόσες πυρκαγιές σας ξέφυγαν. Είναι το γιατί ξέφυγαν και το τι κάνατε για να μην πιάσουν τόσες χιλιάδες φωτιές", τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας
Σχετικά Άρθρα
«Στα 5,5 χρόνια που κυβερνάτε, έχουμε ακούσει τα πάντα από εσάς. Διαψεύστηκαν τα πάντα, το ένα μετά το άλλο. Και πλέον ξεμείνατε και από έμπνευση. Δεν πείθετε κανέναν πια», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στην προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή, ανέφερε ότι «στην αρχή σάς άρεσε και σας βόλευε να συγκρίνεστε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -και κυρίως με το έγκλημα στο Μάτι- και να λέτε ότι εσείς προστατεύετε την ανθρώπινη ζωή, οπότε τα σπίτια, τα δάση, τα ζώα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καίγονταν, περνούσαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε αυτό το υπέρτατο αγαθό. Αυτό τελείωσε οριστικά πέρσι, με τους 28 νεκρούς συνανθρώπους μας στις πυρκαγιές.
Ενώ η μαύρη λίστα διευρύνθηκε και φέτος, με μία γυναίκα στην Αττική και άλλους δύο συνανθρώπους μας στην Κορινθία.
Έχουμε ακούσει βέβαια κι άλλα, τα ακούσαμε και σήμερα σε ένα βαθμό… Για τη “δύσκολη μορφολογία του εδάφους”, για τον “Υμηττό που είναι σαν μπακλαβάς” και άλλα τέτοια αμίμητα.
Τι να πείτε τώρα για τη φωτιά στην Ανατολική Αττική που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα, από ένα οικόπεδο, διέσχισε πάνω από 50 χιλιόμετρα κι έφτασε να καίει μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, στην Πεντέλη, στα Βριλήσσια και στο Χαλάνδρι, κατακαίοντας συνολικά πάνω από 100.000 στρέμματα; Ότι είναι κι εδώ είναι δύσκολη ή αχαρτογράφητη η μορφολογία του εδάφους μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας;
Μάλιστα, ολόκληρη η διαδρομή αυτής της πυρκαγιάς, θα έπρεπε να σας είναι γνωστή και να έχετε πάρει τα απαραίτητα μέτρα, αφού είναι επί της ουσίας η ίδια ακριβώς πυρκαγιά που είχαμε και το 2009 και παλιότερα, το 1998. Κι αυτό ήταν που έλεγαν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Πόσες φορές πρέπει να καούν δηλαδή, οι ίδιες εκτάσεις, για να γίνουν αυτά που πρέπει;».
«Αγαπημένο σας επιχείρημα, φυσικά, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι αυτό της “κλιματικής αλλαγής”, που πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε “κλιματική κρίση”, η οποία δημιουργεί πολλές ταυτόχρονες πυρκαγιές, δυσκολεύοντας την αντιμετώπισή τους. Και βέβαια τα περιβόητα “ακραία” και πάντοτε “πρωτοφανή” καιρικά φαινόμενα», πρόσθεσε και συνέχισε «αλήθεια, ποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο προκάλεσε την πυρκαγιά στην Κορινθία τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη; Πόσες άλλες πυρκαγιές υπήρχαν ταυτόχρονα εκείνες τις μέρες; Καμία είναι η απάντηση και το ξέρετε πολύ καλά».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ζήτησε να αφήσει τις δικαιολογίες και να προχωρήσει άμεσα τις μελέτες και τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην Κορινθία, και αλλού βέβαια, γιατί -λόγω της συγκεκριμένης μορφολογίας και σύστασης του εδάφους που υπάρχει εκεί- ολόκληρα χωριά κινδυνεύουν να πνιγούν με τις πρώτες βροχές και μετά πάλι θα λέει για την “κλιματική κρίση”.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης που διαψεύσθηκε είναι αυτό που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ότι από τόσες χιλιάδες πυρκαγιές ξέφυγε μονάχα μία, αυτή της Αττικής.
«Και δεν είναι μόνο ότι διαψεύσθηκε. Κυρίως είναι ότι αυτό, έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για ένα μεγάλο παραπλανητικό επιχείρημα.
Γιατί το ζήτημα, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι πόσες πυρκαγιές σας ξέφυγαν. Είναι το γιατί ξέφυγαν και το τι κάνατε για να μην πιάσουν τόσες χιλιάδες φωτιές.
Και, βέβαια, ο λόγος που σας ξέφυγαν, είναι ότι προφανώς τα μεγάλα λόγια σας στις αρχές του καλοκαιριού, περί πλήρους ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού με τις κάμερες, τα drones κλπ, ήταν για να κρύψουν την μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, για μία ακόμη χρονιά, όσον αφορά τα πραγματικά και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης. Αλλά ακόμη και σε αυτό, πάλι ψέματα λέτε».
Σημείωσε μάλιστα για την πυρκαγιά στην Πλάκας Κερατέας στις 30/6/2024 πως έχουν περάσει 4 μήνες και οι δεκάδες πυρόπληκτες οικογένειες δεν έχουν ακόμα καν την δυνατότητα να αιτηθούν μέσω του συστήματος "Αρωγή", ενώ δεν έχει δημοσιευθεί ούτε το αντίστοιχο ΦΕΚ.
«Τελευταίο λαμπρό επιχείρημα που ακούσαμε από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια, είναι ότι τα καμένα στρέμματα φέτος, ήταν πιο κάτω από τον μέσο όρο τον τελευταίων ετών. Μας τελειώσανε όλα τα άλλα και τώρα μετράμε στρέμματα.
Ξέρετε, βέβαια, πολύ καλά ότι τα καμένα στρέμματα αθροίζονται χρόνο με τον χρόνο και ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κάθε χρόνο ρεκόρ σε αυτόν τον αριθμό, όπως το πετύχατε πέρσι και το 2021.
Μπορείτε, βέβαια, να συνεχίσετε με την ίδια πολιτική μέχρι να καούν όλα τα δάση της χώρας και μετά να πανηγυρίζετε που δεν κάηκε τίποτα, γιατί δεν θα υπάρχει πια τίποτα να καεί. Ικανούς, ακόμα και για αυτό το εφιαλτικό σενάριο, σας έχουμε.
Αν θέλαμε, κύριοι της κυβέρνησης (μην ειρωνεύεστε κυρία Μπακογιάννη, ακούστε πιο προσεκτικά αυτά που λέει η αντιπολίτευση) να βάλουμε έναν τίτλο σε όλα τα στάδια που περιλαμβάνει η αντιπυρική πολιτική σας είναι ο εξής: “Ατομική ευθύνη από τη μία και κρατική εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων από την άλλη”» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.
Τόνισε πως πρέπει «να μας μιλήσει, όμως, και το κράτος κάποια στιγμή, λέμε εμείς, για τον δικό του τομέα ευθύνης, δηλαδή για τα δικά του “οικόπεδα” που μένουν ακαθάριστα. Να μας μιλήσετε για τους τόνους των υπολειμμάτων από τους καθαρισμούς που, όντως έκαναν οι πολίτες, τα οποία ξέμειναν στους δρόμους, έτοιμα να “λαμπαδιάσουν”, επειδή δεν υπήρχε κανείς, ούτε ενδιαφέρθηκε κανείς να τους περισυλλέξει.
Να μας μιλήσετε για τους δασικούς δρόμους που δεν έχετε ανοίξει, για τον καθαρισμό των δασών που δεν έχετε κάνει, για τις αντιπυρικές ζώνες που δεν έχετε φτιάξει, για τις ανύπαρκτες αντιπυρικές υποδομές, για την πλημμελή φύλαξη και επιτήρηση των δασών.
Όπως και για όλα τα υπόλοιπα που λένε οι οδηγίες των δασαρχείων και δεν γίνονται», γιατί «τα έχετε ξηλώσει όλα».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο καημός της είναι «πώς θα κάνετε και τα δάση μια κερδοφόρα μπίζνα, παραδίδοντας τη διαχείριση και την εκμετάλλευσή τους στους ξυλοβιομηχάνους και τους ξυλεμπόρους για παραγωγή βιομάζας, με κρατική μάλιστα επιδότηση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους από τη δεκαετία του 2000.
Και βέβαια, αυτοί οι κύριοι, έρχονται να προστεθούν στα άλλα, τα πολύ γνωστά και επώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτά της δήθεν “πράσινης ανάπτυξης”, που λυμαίνονται τα βουνά μας σε όλη τη χώρα και τα καταστρέφουν για να κερδοφορούν με τις ανεμογεννήτριες, ενώ η τιμή του ρεύματος τραβά την ανηφόρα.
Μέχρι και τον Γράμμο έχουν βάλει στο μάτι τώρα, διάφορα συμφέροντα και εσείς τους εξυπηρετείτε. Πάτε και ανοίγετε τεράστιους δρόμους μέσα σε περιοχή υψηλής προστασίας, αλλά να ξέρετε ότι ο λαός της περιοχής δεν θα το επιτρέψει».
Μίλησε για ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και στα μέσα καταστολής που είναι κατά μέσο όρο το 1/3 αυτών που χρειάζονται για αποτελεσματική καταστολή.
«Πρόληψη δεν μπορείτε να κάνετε, καταστολή δεν μπορείτε να κάνετε, αποζημιώσεις δεν μπορείτε να δώσετε, αποκατάσταση δεν μπορείτε να κάνετε…. Όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη των πολιτών και στον “αυτόματο πιλότο” των οικονομικών συμφερόντων και του “κόστους- οφέλους”. Τελικά, εσείς, υπάρχει κάτι που να μπορείτε να κάνετε;
Πέρα από εξυπηρετήσεις συμφερόντων; Κι αν όχι, τι παριστάνετε σε αυτά τα έδρανα που κάθεστε 5,5 χρόνια τώρα;», κατέληξε ο κ,. Κουτσούμπας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης