Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3B Orion

Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3B Orion
Η δικογραφία στρέφεται κατά των Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, Νίκου Κοτζιά, Γιάννη Πανούση και Θοδωρή Δρίτσα
Στη Βουλή διαβιβάστηκε σήμερα 25/10 από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία που σχετίζεται με την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών τύπου P-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού -συνολικού κόστους 500 εκατ. δολαρίων.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παραμένουν αχρησιμοποίητα εδώ και εννέα χρόνια στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα και την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.
Όπως ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια, η δικογραφία στρέφεται κατά των Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, Νίκου Κοτζιά, Γιάννη Πανούση και Θοδωρή Δρίτσα. Προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης, θα πρέπει να υπάρξει αίτημα για άσκηση δίωξης από 30 βουλευτές, το οποίο ακολούθως θα εγκριθεί από την Ολομέλεια.
Η έρευνα που οδήγησε στην κατάθεση της δικογραφίας ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτης Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης κατήγγειλε τη μη υλοποίηση, εδώ και 9 χρόνια, της σύμβασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την εταιρεία Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των πέντε P-3Β, αξίας 499.843.145 δολαρίων.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των πέντε προαναφερθέντων αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού είχε αποφασιστεί στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 15 Μαρτίου 2015. Το Δημόσιο σύναψε σύμβαση με τον αμερικανικό κολοσσό Lockheed Martin, ο οποίος με τη σειρά του σύναψε σύμβαση με την ελληνική εταιρεία Scytalys. Η τελευταία φέρεται να έλαβε από τη συγκεκριμένη υπόθεση ποσοστό 10%, που αντιστοιχεί σε 50 εκατ. ευρώ.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην ενεργοποίηση της συμφωνίας, καταβάλλοντας προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων στην Lockheed Martin μόλις 20 ημέρες μετά την έγκρισή της από το ΚΥΣΕΑ. Η Lockheed ανέλαβε να ολοκληρώσει την αναβάθμιση των P-3Β έως το 2020, κάτι που φέρεται να μην έχει συμβεί εξ’ ολοκλήρου μέχρι σήμερα. Παρά την καταβολή της τελευταίας δόσης στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η αναβάθμιση παραμένει σε εκκρεμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης