
Ο Κ. Τσιάρας ενημερώθηκε για τις νέες καινοτομίες και τις σύγχρονες τάσεις στην αγροδιατροφή, συζήτησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την εξωστρέφεια του κλάδου
Τα εγκαίνια της Food Expo 2025, της κορυφαίας έκθεσης τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με περίπου 1.300 εκθέτες από περισσότερες από 30 χώρες, πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην δυναμική της έκθεσης, τονίζοντας τη σημασία της για την ελληνική παραγωγή, επισημαίνοντας ότι μέσα από τη Food Expo προβάλλονται στη διεθνή αγορά τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι «η έκθεση μας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί κανείς να συναντήσει ειδικά εδώ στην Ελλάδα».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, λέγοντας πως «οφείλουμε να αποδίδουμε σεβασμό στη γυναίκα μέσα από αυτόν τον πολυδιάστατο, τον απίστευτα και αδιανόητα σημαντικό ρόλο της στο κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά και στην ίδια την κοινωνική πραγματικότητα»
Στήριξη του αγροτικού τομέα και εξαγωγές
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, δηλώνοντας πως «εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, σε μια πραγματικά κρίσιμη εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και πολλές ανησυχίες».
Υπογράμμισε δε, τη σημασία της στήριξης των παραγωγών μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Η ελληνική πολιτεία έρχεται να στηρίξει τον ελληνικό παραγωγικό κόσμο με μέτρα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως με χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζουν τη μεταποίηση, στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό» σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα μεταποίησης και ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ανέφερε ότι «το 2019, οι εξαγωγές των λαχανικών και των οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα ανερχόταν περίπου στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ».
Συγκριτικά πλεονεκτήματα
Αναφερόμενος στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, σημείωσε ότι μπροστά μας υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση. «Είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο όλον αυτόν τον κόσμο που σήμερα βρίσκεται εδώ και εκθέτει τα προϊόντα του», εξήγησε.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος.
Όπως ανέφερε, «η μεσογειακή διατροφή ξέρουμε πολύ καλά ότι βρίσκεται στην κορυφή, ουσιαστικά ως αναγνωρισμένη αξία από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Μπορούμε, έτσι, να δημιουργήσουμε τον πραγματικό λόγο της υπεραξίας ή της προστιθέμενης αξίας της δικής μας παραγωγής και των δικών μας προϊόντων».
«Μια έκθεση σαν αυτή μπορεί να έχει πολλά χρόνια διοργάνωσης μπροστά της, να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για το σύνολο των εκθετών, αλλά πολύ περισσότερο για την ίδια την ελληνική οικονομία», σημείωσε.
Στα περίπτερα της έκθεσης
Πριν από τα εγκαίνια, ο κ. Τσιάρας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Έκθεσης Αθανάσιο Παναγούλια και τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γ. Στρατάκο, επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παραγωγούς, μεταποιητές και επιχειρηματίες του κλάδου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για τις νέες καινοτομίες και τις σύγχρονες τάσεις στην αγροδιατροφή, συζήτησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την εξωστρέφεια του κλάδου.
Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έκθεση.
«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος. Πρόκειται για μια πραγματικά δυναμική έκθεση, μια έκθεση η οποία αναδεικνύει κυρίως την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή.
Βεβαίως είναι και μια έκθεση, η οποία σαφέστατα συμβάλλει σε αυτό που όλοι ευχόμαστε και θέλουμε για τον πρωτογενή τομέα αλλά και για την αγροτική οικονομία γενικότερα: την αύξηση των εξαγωγών.
Είναι, επίσης, γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 1300 εκθέτες από περισσότερες από 30 χώρες αποδεικνύει το πραγματικά μεγάλο μέγεθός της, καθώς επίσης την επίδραση και τη σημασία της, ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Τσιάρας.
Πρόσθεσε πως η έκθεση «θα συμβάλει, δε, στην προσπάθεια που κάνουμε κυρίως για να δημιουργήσουμε όρους ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία κατά βάση εδράζονται στο γεγονός ότι τα ελληνικά τρόφιμα είναι ασφαλή, παράγονται μέσα από κανόνες και διαδικασίες που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει.
Κυρίως,όμως, τα προϊόντα αυτά είναι απολύτως συνδεδεμένα τόσο με τη μεσογειακή διατροφή όσο βεβαίως και με την ίδια την ελληνική παράδοση. Και αυτό νομίζω από μόνο του είναι ένα στοιχείο που μας βοηθάει και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων, μιας και πιστεύω ότι είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να φέρουν άμεσα την προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στον ελληνικό πρωτογενή τομέα».
www.bankingnews.gr
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην δυναμική της έκθεσης, τονίζοντας τη σημασία της για την ελληνική παραγωγή, επισημαίνοντας ότι μέσα από τη Food Expo προβάλλονται στη διεθνή αγορά τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι «η έκθεση μας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί κανείς να συναντήσει ειδικά εδώ στην Ελλάδα».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, λέγοντας πως «οφείλουμε να αποδίδουμε σεβασμό στη γυναίκα μέσα από αυτόν τον πολυδιάστατο, τον απίστευτα και αδιανόητα σημαντικό ρόλο της στο κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά και στην ίδια την κοινωνική πραγματικότητα»
Στήριξη του αγροτικού τομέα και εξαγωγές
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, δηλώνοντας πως «εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, σε μια πραγματικά κρίσιμη εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και πολλές ανησυχίες».
Υπογράμμισε δε, τη σημασία της στήριξης των παραγωγών μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Η ελληνική πολιτεία έρχεται να στηρίξει τον ελληνικό παραγωγικό κόσμο με μέτρα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως με χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζουν τη μεταποίηση, στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό» σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα μεταποίησης και ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ανέφερε ότι «το 2019, οι εξαγωγές των λαχανικών και των οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα ανερχόταν περίπου στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ».
Συγκριτικά πλεονεκτήματα
Αναφερόμενος στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, σημείωσε ότι μπροστά μας υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση. «Είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο όλον αυτόν τον κόσμο που σήμερα βρίσκεται εδώ και εκθέτει τα προϊόντα του», εξήγησε.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος.
Όπως ανέφερε, «η μεσογειακή διατροφή ξέρουμε πολύ καλά ότι βρίσκεται στην κορυφή, ουσιαστικά ως αναγνωρισμένη αξία από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Μπορούμε, έτσι, να δημιουργήσουμε τον πραγματικό λόγο της υπεραξίας ή της προστιθέμενης αξίας της δικής μας παραγωγής και των δικών μας προϊόντων».
«Μια έκθεση σαν αυτή μπορεί να έχει πολλά χρόνια διοργάνωσης μπροστά της, να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για το σύνολο των εκθετών, αλλά πολύ περισσότερο για την ίδια την ελληνική οικονομία», σημείωσε.
Στα περίπτερα της έκθεσης
Πριν από τα εγκαίνια, ο κ. Τσιάρας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Έκθεσης Αθανάσιο Παναγούλια και τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γ. Στρατάκο, επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παραγωγούς, μεταποιητές και επιχειρηματίες του κλάδου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για τις νέες καινοτομίες και τις σύγχρονες τάσεις στην αγροδιατροφή, συζήτησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την εξωστρέφεια του κλάδου.
Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έκθεση.
«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος. Πρόκειται για μια πραγματικά δυναμική έκθεση, μια έκθεση η οποία αναδεικνύει κυρίως την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή.
Βεβαίως είναι και μια έκθεση, η οποία σαφέστατα συμβάλλει σε αυτό που όλοι ευχόμαστε και θέλουμε για τον πρωτογενή τομέα αλλά και για την αγροτική οικονομία γενικότερα: την αύξηση των εξαγωγών.
Είναι, επίσης, γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 1300 εκθέτες από περισσότερες από 30 χώρες αποδεικνύει το πραγματικά μεγάλο μέγεθός της, καθώς επίσης την επίδραση και τη σημασία της, ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Τσιάρας.
Πρόσθεσε πως η έκθεση «θα συμβάλει, δε, στην προσπάθεια που κάνουμε κυρίως για να δημιουργήσουμε όρους ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία κατά βάση εδράζονται στο γεγονός ότι τα ελληνικά τρόφιμα είναι ασφαλή, παράγονται μέσα από κανόνες και διαδικασίες που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει.
Κυρίως,όμως, τα προϊόντα αυτά είναι απολύτως συνδεδεμένα τόσο με τη μεσογειακή διατροφή όσο βεβαίως και με την ίδια την ελληνική παράδοση. Και αυτό νομίζω από μόνο του είναι ένα στοιχείο που μας βοηθάει και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων, μιας και πιστεύω ότι είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να φέρουν άμεσα την προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στον ελληνικό πρωτογενή τομέα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών