Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χρηματιστήριο: Tα μηνύματα των αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2024 – Παράθυρο αναβαθμίσεων για τους αναλυτές

Χρηματιστήριο: Tα μηνύματα των αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2024 – Παράθυρο αναβαθμίσεων για τους αναλυτές
Τα καλά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις προοπτικές που περιγράφουν οι διοίκησης δίνουν περιθώριο βελτίωσης των εκτιμήσεων των αναλυτών
Αρκετές αφορμές για αύξηση των εκτιμήσεων έχουν δώσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί από τις εισηγμένες και σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι, ενώ και οι προοπτικές που αναλύονται επίσης δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.
Οι τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη 1,26 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 10% και αφήνουν χώρο για υπέρβαση των εκτιμήσεων που υπάρχουν για το σύνολο της χρονιάς.
Εξαιρετική ήταν και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων με τη Eurobank και την Εθνική να έχουν την υψηλότερη και την Alpha Bank τη χαμηλότερη.
Πολύ ισχυρά ήταν και τα αποτελέσματα της ΔΕΗ με αποτέλεσμα η διοίκηση να αυξήσει την εκτίμηση για τα συνολικά EBITDA από τα 1,7 δισ. ευρώ στα 1,8 δισ. ευρώ.
Ο όμιλος Μυτιληναίου επίσης εμφάνισε ισχυρά αποτελέσματα με αύξηση 12% στα EBITDA, τα οποία ανήλθαν στα 252 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να αυξήσουν οι αναλυτές και την τιμή στόχο.
Η Titan επίσης εντυπωσίασε και σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της πρόθεσης εισόδου της Titan America στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι αναλυτές αύξησαν την τιμή στόχο.
Motor Oil και HelleniQ Energy έδειξαν ανθεκτικότητα και η μείωση της κερδοφορίας ήταν ανάλογη της εκτίμησης της αγοράς.
Θετικά και τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού και αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα των εκπροσώπων του κλάδου στο ταμπλό, ήτοι Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Aegean Airlines και Autohellas.
Μέχρι και η Fourlis έδειξε βελτίωση και μείωση ζημίας.
Η ΕΧΑΕ αύξησε τα κέρδη της στα 4,4 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να τα αυξήσει περισσότερο, αν δεν υπήρχε μία ακόμη μεγάλη αύξηση των εξόδων μισθοδοσίας.
Εντυπωσιακά και τα μεγέθη του ΟΛΠ και δεν επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες για σημαντική μείωση λόγω των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο ΟΠΑΠ επίσης δημοσίευσε ισχυρά νούμερα με τη διοίκηση να στέλνει θετικό μήνυμα λόγω του Euro 2024.
Η Jumbo επίσης βλέπει καλή ανάπτυξη φέτος, ενώ και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή τα αποτελέσματα ήταν καλά.
Θετικό μήνυμα έστειλε και η Cenergy καθώς αναμένει πως το ανεκτέλεστο θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω νέων έργων, ενώ και από το 2025 περιμένει πως οι επενδύσεις για αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας που κάνει τώρα θα αρχίσουν να αποδίδουν.
Και από μικρότερες όμως εταιρείες τα μηνύματα είναι θετικά όπως από Κρι-Κρι, Πετρόπουλος, Intralot αλλά και από εταιρείες ακινήτων όπου παρατηρείται περαιτέρω αύξηση στην αξία των ακινήτων. Και οι εταιρείες όμως της πληροφορικής δείχνουν πως διατηρούν υψηλά ποσοστό ανάπτυξης εργασιών.
Προφανώς και τα παραπάνω δείχνουν ότι το 2024 θα είναι μία ακόμη καλή χρονιά και πως οι καλές μερισματικές αποδόσεις μπορούν να διατηρηθούν ή ακόμα και να αυξηθούν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης