Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Στήριξη από τις ξένες αγορές, βαρίδι η έλλειψη ρευστότητας

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Στήριξη από τις ξένες αγορές, βαρίδι η έλλειψη ρευστότητας
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Οι ξένες σε νέα ιστορικά υψηλά και εμείς στα ίδια. Απαξίωση, αδιαφορία και μιζέρια. Μας έστειλαν χθες ένα γράφημα με την πορεία του Γ.Δ. έναντι DAX και S&P. Όχι ότι συγκρινόμαστε με αυτές τις αγορές, αλλά οι επαγγελματίες που κοιτάνε όλο τον πλανήτη, κάνουν και αυτή τη σύγκριση και είναι αποκαρδιωτική η πορεία μας τον τελευταίο ένα μήνα. Δείτε και μόνοι σας…
ΓΔ_4.jpg
Ξεκίνησε με άνοδο η συνεδρίαση, αλλά ο τζίρος είναι χαμηλός και δεν εντοπίζουμε ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους επενδυτές. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, η Alpha Bank, ενώ και οι άλλες συστημικές έχουν άνοδο. Κάποια άλλα βαριά χαρτιά έχουν επίσης καλή άνοδο αλλά με χαμηλό όγκο. Υποχωρεί προς την τιμή της αύξησης η Cenergy και χάνει 10% η Αττικής.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ: Γίνεται αρκετός λόγος τελευταία για το αν θα μας ευνοήσει μία πιθανή αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά ή θα ήταν καλύτερο να μείνουμε εδώ που είμαστε, δηλαδή αναπτυσσόμενη. Το αν θα μείνουμε emerging ή θα πάμε developed, αρχικά να πούμε πως δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε. Τα κεφάλαια που θα φύγουν όπως διαβάζουμε σε εκθέσεις που δημοσιεύονται θα είναι ανάλογα με αυτά που θα έρθουν. Μάλλον τα βαριά χαρτιά θα ευνοηθούν, ενώ θα ζοριστούν οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας και κάποιοι που θα πρέπει να φύγουν, θα πιέσουν τις μετοχές περισσότερο. Νομίζουμε πως πάνω-κάτω θα φύγουν ανάλογα κεφάλαια με αυτά που θα έρθουν. Θα έχουμε χαμηλότερη στάθμιση, αλλά όπως και να το κάνεις είναι καλύτερο να είσαι στη μεγάλη κατηγορία παρά σε μία μικρότερη. Το ζητούμενο είναι τα funds που επενδύουν να το κάνουν με βάση τα θεμελιώδη και όχι τις αποτιμήσεις και τη διασπορά μόνο. Είναι ακόμα νωρίς και αρκετά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τότε. Το σίγουρο είναι όπως λένε και εγχώριοι αναλυτές πως θα δούμε καλύτερους τζίρους στην αγορά.

METLEN: Η Piraeus Securities σημείωνε σήμερα στο πρωινό της σχόλιο πως θα αγόραζε τη μετοχή, καθώς πέραν της προόδου της στρατηγικής της για την εναλλαγή των περιουσιακών στοιχείων στο διεθνές χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την πρόσφατη άνοδο των τιμών αλουμίνας/αλουμινίου που προκλήθηκε από τις παγκόσμιες διαταραχές της προσφοράς βωξίτη και αλουμίνας. Υπενθυμίζεται ότι οι δραστηριότητες αλουμινίου της METLEN είναι καθετοποιημένες με δική της παραγωγή βωξίτη και αλουμίνας που συνεπάγεται εξασφαλισμένο εφοδιασμό και πολύ ανταγωνιστική δομή κόστους, ενώ ~0,5 εκατ. τόνοι αλουμίνας πωλούνται σε τρίτους.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Νέα εθελουσία ετοιμάζει για 400-500 εργαζόμενους με κόστος 200 χιλ. ευρώ ανά εργαζόμενο, διαβάζουμε. Αν είναι δυνατόν!!

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης η σημερινή και αύριο μπαίνει σε αναστολή, για reverse split και αποκοπή δικαιώματος. Όταν επιστρέψει, στις 21 Οκτωβρίου, θα είναι και κομμένη και θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση το δικαίωμα. Όσοι έχουν μετοχές καλό είναι να έχουν στρογγυλό αριθμό μετοχών. Στα 2,41 ευρώ και στο -10,74%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Έχει και αυτόν τον κωδικό BOCHGR που σε βγάζει από τα ρούχα σου. Και δε φτάνει αυτό, είναι και η μετοχή στα 4,33 ευρώ με τιμή εισαγωγής τα 4,78 ευρώ και είχε πάει και πάνω από τα 5 ευρώ κατά την πρώτη μέρα.

BRIQ PROPERTIES: Προχωράει το σχέδιο συγχώνευσης και αγοράστηκε από την εταιρεία το 27,02% της Intercontinental International από τον βασικό μέτοχο. Το τίμημα δίνει τιμή ανά μετοχή 3,30 ευρώ περίπου, αρκετά πάνω από την τιμή στο ταμπλό και από την τιμή που πουλάνε οι άλλοι μέτοχοι. Το είχε αναδείξει η στήλη, από όταν είχε ανακοινωθεί η συμφωνία. Στη συνέχεια όσοι έχουν μετοχές της ΙΝΤΕΡΚΟ θα λάβουν για κάθε μία μετοχή 1,19444 μετοχές της ΜΠΡΙΚ. Έτσι μετά τη συγχώνευση θα έχουν το 20,321% της ΜΠΡΙΚ οι μέτοχοι της ΙΝΤΕΡΚΟ. Στα 2,02 ευρώ η ΜΠΡΙΚ.

ΜΕΖΖ: Προς καλό άνοιγμα οδεύουν και σήμερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης