Με συγκρατημένη αισιοδοξία - παρά τα σύννεφα προβληματισμού που σκεπάζουν τον ουρανό τους λόγω πανδημίας - οι τουριστικές επιχειρήσεις του ορεινού και ημιορεινού όγκου δηλώνουν πανέτοιμες να παραλάβουν την σκυτάλη της καλής πορείας που δείχνει να διατηρεί ο τουρισμός όλο τον Οκτώβριο σε νησιωτικούς προορισμούς ακόμα και στην εκπνοή της θερινής σεζόν, η οποία ωστόσο οδεύει προς παράταση μέσα στον Νοέμβριο σε «ώριμες» κυρίως περιοχές, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος.
«Εκείνο που είναι έκδηλο αυτή τη στιγμή, είναι η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει και το χειμώνα» τονίζουν επιχειρηματίες που «ακούν» όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «το τηλέφωνο να χτυπάει διερευνητικά». Όπως σημειώνουν «ορισμένοι πιο θαρραλέοι κλείνουν διακοπές ακόμη και για τα Χριστούγεννα».
Πρώτο «κρας τεστ» το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Μετά και τις δυσθεώρητες ζημιές του 2020 (μείωση τζίρου 72% σε σχέση με το 2019) που κατέγραψαν τα ορεινού όγκου ξενοδοχεία λόγω πανδημίας, τώρα διακρίνουν να μπαίνει «φως από χαραμάδες αισιοδοξίας» μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο. Όπως λένε ιδιοκτήτες καταλυμάτων, η ζήτηση είναι περισσότερο αυξημένη για περιοχές που βρίσκονται σε κοντινότερη χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα, με την Αράχωβα, τους Δελφούς, τα Καλάβρυτα, την ορεινή Κορινθία, αλλά και το Πήλιο να βρίσκονται ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς από τέλη Οκτωβρίου και έπειτα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο προβληματισμός τους για τον «κόκκινο συναγερμό» που έχει σημάνει στη Βόρεια Ελλάδα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν και δεν δείχνουν ιδιαίτερα θορυβημένοι για τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, ανησυχούν ωστόσο για την εξέλιξη της πορείας των κρουσμάτων. Ευελπιστούν δε, «να μη χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερες αποφάσεις, όπως οι περσινές που στέρησαν έσοδα από τις τοπικές κοινωνίες».
Επιχειρηματίες στα Καλάβρυτα κάνουν λόγο για έναν ανέλπιστα καλό Σεπτέμβριο και όπως όλα δείχνουν, αναμένονται ικανοποιητικές πληρότητες τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου. «Για εμάς ουσιαστικά, η κίνηση αρχίζει το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου και ελπίζουμε να πάει καλά. Βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης για φέτος που κυρίως έχουν να κάνουν με αυξημένο ενδιαφέρον του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού. Αν δεν υπάρξει πισωγύρισμα λόγω πανδημίας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά μετά από αρκετό καιρό», δηλώνει στο ΒΝ ο πρόεδρος των ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.
Βλέπουν κίνηση, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί
Σχεδόν γεμάτα αναμένεται να είναι τα περισσότερα καταλύματα στον ορεινό όγκο της Ηπείρου, αν κρίνει κανείς από τις πληρότητες που τα Σαββατοκύριακα αγγίζουν έως και το 80%. Όμως, η ανησυχία μήπως κάτι στο τέλος... στραβώσει σε επίπεδο πανδημίας δεν κρύβεται, καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες κρατούν «μικρό καλάθι», παρά τα σημάδια ανάκαμψης. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αλλά δεν παύουμε να είμαστε ταυτόχρονα και προβληματισμένοι. Σίγουρα μας ανησυχεί που αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα «κοκκινίζουν» και πιστεύουμε ότι αν είναι καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν μας δημιουργούν προβλήματα, τότε ίσως καταφέρουμε να ανακτήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων που χάσαμε την περίοδο ‘20 – ΄21», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων κ. Σπύρος Σουρέλης.
Στην περιοχή έχει αρχίσει να ανακάμπτει τόσο ο επαγγελματικός τουρισμός, όσο και ο συνεδριακός, πάντα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Η Ήπειρος προσέλκυσε Ευρωπαίους, κυρίως από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία κλπ για περιηγήσεις στην περιοχή γύρω από τα Ιωάννινα, διάρκειας κυρίως δύο διανυκτερεύσεων το πολύ, αλλά και αρκετούς Έλληνες, τόσο τον Αύγουστο, όσο και τον Σεπτέμβριο. Οι άνθρωποι του τουρισμού επενδύουν πολύ στις outdoor activities (ράφτινγκ κλπ) και για αυτό το λόγο, συμμετείχαν στη διακρατική συνάντηση για την ανάπτυξη και προστασία του ποταμού Αώου που πραγματοποιήθηκε στην Κλεισούρα της Αλβανίας. Άλλωστε, για τη διάσωση του τελευταίου άγριου ποταμού της Ευρώπης, έχει ενδιαφερθεί προσωπικά και ο διεθνούς φήμης ηθοποιός και ακτιβιστής, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, μέσα από αναρτήσεις του στο twitter και το instagram.
«Καίει» η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο
Και δεν είναι μόνο τα αυξημένα κρούσματα που «πονοκεφαλιάζουν» τη Βόρεια Ελλάδα, είναι και το διαφαινόμενο ράλι στην τιμή των καυσίμων. Τα πιο πολλά ξενοδοχεία του ορεινού όγκου είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους ως κατοικία, απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και έχουν ως επί το πλείστον πελάτες τα Σαββατοκύριακα με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Λόγω των καιρικών συνθηκών, τα συστήματα θέρμανσης πρέπει να λειτουργούν καθ΄όλη την διάρκεια της εβδομάδας ανεξάρτητα αν διαμένουν σε αυτά πελάτες ή όχι. Να φανταστείτε ότι σήμερα, με 7 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά, ήδη η θέρμανση έχει ανάψει» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των ξενοδόχων «πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σε περιοχές όπως η Δράμα , η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κλπ την περίοδο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς. Η λειτουργία της θέρμανσης ξεκινά μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Σε μία μέση ξενοδοχειακή μονάδα 20 δωματίων σε υψόμετρο + 600 μ. η μέση ετήσια κατανάλωση ξεπερνά τους 20 με 30 τόνους πετρελαίου». Ήδη από πέρυσι, η ΠΟΞ με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών, είχε ζητήσει να συνεκτιμηθεί «το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει φθάσει λόγω των συνεπειών από τη κρίση του Covid -19», προκειμένου να εξεταστεί το διαχρονικό της αίτημα «για επιδότηση του πετρελαίου των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σημάδια ανάκαμψης στον χειμερινό τουρισμό - Aισιοδοξία για τους προορισμούς της ορεινής Ελλάδας
«Εκείνο που είναι έκδηλο αυτή τη στιγμή, είναι η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει και το χειμώνα» τονίζουν επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού
Σχόλια αναγνωστών