Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς ανώτερα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας «πρόλαβαν» στις πωλήσεις μετοχών...τα hedge funds από τον Αύγουστο

Πώς ανώτερα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας «πρόλαβαν» στις πωλήσεις μετοχών...τα hedge funds από τον Αύγουστο

Πρώην στέλεχος του ΤΧΣ και νυν γενικός διευθυντής της Εθνικής πώλησε 20.375 μετοχές στα 8,04 ευρώ  

Σχετικά Άρθρα
Ένα ιδιότυπο παιχνίδι εσωτερικής πληροφόρησης προς επιλεγμένα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται ότι έλαβε χώρα προ της διάθεσης του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Και όπως αποδεικνύεται από επίσημες συναλλαγές insiders δυο μήνες προς της συναλλαγής, τουλάχιστον ένας γενικός διευθυντής (κ. Ι. Κυριακόπουλος) και ένα εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου (κα Χριστίνα Θεοφιλίδη) προχώρησαν σε ρευστοποίηση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (Αύγουστος 2024) δίχως ποτέ να γνωστοποιήσουν στο χρηματιστήριο τις συναλλαγές, ως όφειλαν.
Εύλογα γεννάται το ερώτημα στην βάση ποιας πληροφόρησης ανώτερα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, προχώρησαν σε αυτές τις συναλλαγές όταν την ίδια περίοδο εκθέσεις ξένων οίκων προ του placement είχαν αυξήσει την τιμή -στόχο στα 10 ευρώ.
Εκ των υστέρων φαίνεται ότι, ακολούθησαν νωρίτερα την τακτική των hedge funds fundamentals τα οποία συμμετείχαν στην διάθεση μετοχών του 10% και χθες πραγματοποίησαν το 1/3 των καθημερινών συναλλαγών του χρηματιστηρίου ρευστοποιώντας 3,48 εκατ. μετοχές αξίας 25,5 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, γνώριζαν νωρίτερα όλη την διαδικασία της διάθεσης ότι, αρχικά η τιμή διάθεσης θα τεθεί υψηλότερα (7,30-7,95 ευρώ) με μικρή έκπτωση και αργότερα θα υπήρχε η υπαναχώρηση σε μια ενδιάμεση τιμή (7,55 ευρω).
Το αποτέλεσμα, όπως συνέβη και στην διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ήταν η απομάκρυνση των μακροπρόθεσμων επενδυτών που τεκμαίρεται από τις καθημερινές αθρόες ρευστοποιήσεις Hedge funds.

Πότε έγιναν οι συναλλαγές – Πάνω από 20 χιλ. μετοχές οι γενικοί διευθυντές - Μηδενικές μετοχές από 6 ξένους και 2 Έλληνες του Διοικητικού Συμβουλίου 

Στις 16 Αυγούστου 2024 ο Γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας της τράπεζας και του ομίλου κ. Ι. Κυριακόπουλος προχώρησε σε πώληση 20.375 μετοχών έναντι 8,04 ευρώ ( σ.σ Στα τέλη του 2023 κατείχε 36.805 μετοχές ), δηλαδή συνολικής αξίας 163.815 ευρώ.
Η κρίσιμη εδώ λεπτομέρεια είναι ότι μεταξύ 2012 -2015 ο κ. Κυριακόπουλος εργάστηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μερικούς μήνες νωρίτερα ( 26 Μαρτίου 2024 ) το εκτελεστικό μέλος και γενική διευθύντρια λιανικής προχώρησε σε πώληση 5000 μετοχών έναντι 7,44 ευρώ, συνολικής αξίας 11.160 ευρώ. (σ.σ στα τέλη 2023 κατείχε 35212).
Παρόλο που ο κανονισμός είναι σαφής για τα πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα η Εθνική Τράπεζα δεν προχώρησε σε ανακοίνωση προς το χρηματιστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση ανακοίνωσης έχουν τα στελέχη όταν η αξία των μετοχών ξεπερνά τα 5χιλ. Ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Εθνικής Τράπεζας, και σ αυτή την διάθεση μετοχών (όπως και με το 22%), επιλεγμένοι γενικοί διευθυντές 15-20 ) έλαβαν προφορικές εντολές από την διοίκηση προκειμένου να συμμετάσχουν σε αγορές μετοχών.
Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι η προφορική προτροπή της διοίκησης δεν αφορούσε το σύνολο των γενικών διευθυντών και έπειτα από την άνοδο της μετοχής όλες οι “βολές” κατευθύνονταν εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου κ. Π. Μυλωνά.
Τρανή απόδειξη των υποδείξεων από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι το γεγονός ότι στο ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Τράπεζας όλοι οι γενικοί διευθυντές κατέχουν από 16.000 μετοχές έως 56.000 (Π. Μυλωνάς ).
Οι περισσότεροι εκ των γενικών διευθυντών κατέχουν πάνω από 20.000 μετοχές.
Εξαίρεση αποτελούν τα έξι ξένα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου και οι κ. Α. Ζαρκαλής, Α. Γούναρης, και η κα Αικ. Μπερίτση οι οποίοι δεν κατέχουν καμία μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως είναι γνωστό, δεν συμβαδίζουν οι προτροπές inside information με τα διοικητικά συμβούλια.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης