Σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρηματιστηριακά συγκυρία με την πληθωρισμό να καταγράφει μεγάλη άνοδο, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, του κόστους μεταφοράς και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών αλλά και λόγω των νέων ανησυχιών που προκαλεί η μετάλλαξη Omicron, τα στελέχη της αγοράς εμφανίζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών μετοχών το 2022.
Με όρια αναφοράς για το Γενικό Δείκτη τις 880-890 μονάδες η πλειονότητα των χρηματιστών περιμένει άνοδο για το σύνολο του νέου έτους.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν δεν αποκλείεται, οι αναταράξεις να συνεχιστούν τους πρώτους μήνες του 2022 και ίσως και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Η συνέχεια όμως εκτιμάται πως θα είναι θετική, με στήριξη από την καλή πορεία του τουρισμού και ίσως και από την επενδυτική βαθμίδα που περιμένει να λάβει η χώρα.
Πώς αναμένεται να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης το 2022
Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 10 στελεχών της αγοράς, το 70% περιμένει άνοδο και το 30% περιμένει πως ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί σταθεροποιητικά.
Κανένα στέλεχος δεν περιμένει υποχώρηση της αγοράς.
Να σημειωθεί πως στην αντίστοιχη περσινή δημοσκόπηση του ΒΝ η πλειονότητα περίμενε άνοδο μεταξύ 10-20%, κάτι που επιβεβαιώθηκε αφού με σημείο αναφοράς τις 780 μονάδες, ο γενικός δείκτης είναι στις 890 μονάδες, ήτοι άνοδος περίπου 14%.
Αναφορικά με το ποσοστό ανόδου το 57% των στελεχών της αγοράς περιμένει άνοδο έως 10%, το 28% από 10% έως 20% και το 14% πάνω από 20%.
Τι θα επηρεάσει την πορεία του ΧΑ
Ο Αγγελετόπουλος Μπάμπης, διευθύνων σύμβουλος στην Whitetip ΑΕΠΕΥ, σημειώνει πως οι διεθνείς εξελίξεις και κυρίως η πορεία του ιού, οι διεθνείς χρηματιστηριακές εξελίξεις σε συνάρτηση με πιθανή έξαρση του πληθωρισμού και η ταχύτητα απορρόφησης από την Ελληνική Αγορά του Ταμείου Ανάκαμψης, θα επηρεάσουν την πορεία του ΧΑ.
Εκτιμά πως οι τράπεζες και οι υποδομές θα υπεραποδώσουν έναντι των υπόλοιπων κλάδων.
Ο Λυραντωνάκης Γιώργος, Διευθυντής καταστήματος Κρήτης της HellasFin ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά την πορεία των αγορών είναι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η αύξηση παρεμβατικών επιτοκίων στην Αμερική, η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ο πληθωρισμός, η αύξηση του κόστους ενέργειας, οι γεωπολιτικές εντάσεις με Ρωσία και Κίνα και η πορεία του υγειονομικού προβλήματος (μεταλλάξεις κλπ).
Από την άλλη θετικές εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα είναι η αύξηση των κρατικών δαπανών, η βελτίωση στο εμπορικό έλλειμα, η βελτίωση στην πορεία
της εμβολιαστικής καμπάνιας, η εισροή κεφαλαίων από το ταμείο σταθερότητας, ο ταχύτερος από τον αναμενόμενο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021, η δυνατότητα έκδοσης
ομολόγων χαμηλού επιτοκίου μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ και για το 2022 .
«Σίγουρα όμως δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι το ΧΑ σαν αναδυόμενη περιφερειακή αγορά
θα είναι ευάλωτο σε πιθανή διόρθωση των διεθνών αγορών», καταλήγει ο κ.Λυραντωνάκης.
Ο Μωραϊτάκης Αλέξανδρος, πρόεδρος της Νuntius ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως τα οικονομικά της χώρας είναι ο βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει την πορεία του χρηματιστηρίου.
Ο Παπαϊωάννου Λουκάς, στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ αναφέρει πως παρά τις θετικές εκτιμήσεις και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, η νέα χρονιά αναμένεται ταραχώδης και με αυξημένη μεταβλητότητα.
Αυτή θα καθορίζεται κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, καθώς και από τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του.
Πιθανή είναι η αδυναμία επίτευξης των φετινών υψηλών κερδών και το 2022 για αρκετούς κλάδους κυρίως όσους είναι ενεργοβόροι και με μεγάλη συμμετοχή εισαγόμενων Ά Υλών.
Οι 1080 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη μπορεί να είναι ένας εφικτός στόχος σε ένα αισιόδοξο σενάριο αν δεν ισχύσει “ο νόμος του Murphy” και υπάρξει έγκυρη διάσπαση των 950 μονάδων.
Τυχόν πίεση χαμηλότερα των 740 μονάδων θα σηματοδοτήσει περαιτέρω χρονική ταλαιπωρία για την αγορά.
Στο ενδιάμεσο εύρος η εκμετάλλευση της μεταβλητότητας συνιστάται με αυστηρά stop loss, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλές ιστορικά μερισματικές αποδόσεις και διοικήσεις που μακροπρόθεσμα δεν έχουν απογοητεύσει.
Το 2022 οι αποδόσεις θα βγαίνουν δυσκολότερα και με υψηλότερο αναλαμβανόμενο κίνδυνο, καταλήγει ο κ.Παπαϊωάννου.
Ο Σαρρής Δημήτρης, Πρόεδρος της Σαρρής ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος είναι οι βασικότεροι κίνδυνοι, όπως και η πανδημία αν και θεωρεί ότι επηρεάζει λιγότερο.
«Φοβάμαι ότι οι αγορές θα πιέσουν για εξελίξεις.
Όταν υπάρχουν θέματα και ανοικτά θέματα πιέζουν για αποφάσεις.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα έχουμε κάποιες δυσκολίες και μεγαλύτερη μεταβλητότητα, η οποία θα οδηγήσει σε αποφάσεις και με ορίζοντα το δεύτερο εξάμηνο θα δημιουργήσουν καλύτερες προσδοκίες για τις αγορές», τονίζει ο κ.Σαρρής.
Ο Τζάνας Δημήτρης, Διευθυντής Επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως η πανδημία είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου.
Ο πληθωρισμός και συνολικά η ομαλότητα της τροφοδοσίας των αγορών θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν, ενώ και ο γεωπολιτικός κίνδυνος αποτελεί επίσης μία πηγή ανησυχίας. Βραχυχρόνια ο κ.Τζάνας αναμένει ταλαιπωρία αλλά μετά θα μπορέσουμε να πάρουμε ανάσες και να κινηθούμε ανοδικά, ενώ περιμένει «ξαφνικό θάνατο» στην Omicron, δηλαδή θα μας ταλαιπωρήσει και ξαφνικά θα εξαφανιστεί.
Ο Τσούρτης Πέτρος, υπεύθυνος ανάλυσης στην Merit ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως γενικά θα είναι δύσκολη χρονιά το 2022 και πως έχουμε δυο μεγάλους κινδύνους, με βασικό τον πληθωρισμό.
Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, θα περάσει και στους μισθούς και θα γίνει μόνιμος.
Θα έχει άμεση αρνητική συνέπεια στις αποτιμήσεις.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ένα lockdown, που θα χτυπήσει στο τζίρο και στα κόστη που ήδη είναι αυξημένα.
Το περιβάλλον μακροοικονομικό είναι πολύ δύσκολο, αναφέρει ο κ.Τσούρτης.
Έχουμε το Ταμείο ανάκαμψης και τον τουρισμό, αλλά το 5,1% της ανάπτυξης ίσως επηρεαστεί.
Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών πλήττεται από ενέργεια και το σούπερ μάρκετ.
Θα επηρεάσει επομένως και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και τα κόστη επηρεάζουν τη βιομηχανία.
Ο αναλυτής επικεντρώνεται σε κλάδους που επηρεάζονται λιγότερο.
Ο Χατζηδάκης Μάνος, υπεύθυνος ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει πως θετικά αναμένεται να επηρεάσουν το ΧΑ οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναχαίτιση της πανδημίας, μία δυνατή τουριστική περίοδος και η επενδυτική βαθμίδα.
Αρνητικά θα επηρεάσει το ενεργειακό κόστος, ο πληθωρισμός και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Ο Χρυσοχοΐδης Νίκος, διευθύνων σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης AXΕΠΕΥ, σημειώνει πως η πορεία της πανδημίας με ενδεχόμενα ή μη lockdowns, η απόσυρση ρευστότητας μέσω tapering από τη FED, ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων και του πληθωρισμού, θα επηρεάσουν το ΧΑ.
Από την άλλη η προώθηση των αναπτυξιακών σχεδίων στις υποδομές την ενέργεια και την πληροφορική, οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η ενδεχόμενη βελτιωμένη πορεία του τουρισμού θα μας επηρεάσουν θετικά.
Ο Καυκάς Νίκος, αναλυτής της Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ περιμένει πως η άνοδος των επιτοκίων στην Αμερική θα μας επηρεάσει και συνολικά θα επηρεάσει τις αγορές, όπως και οι εξελίξεις με την πανδημία και αν πέραν της Omicron υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη.
Ο πληθωρισμός φυσικά αποτελεί πηγή ανησυχίας, με την άνοδο των πρώτων υλών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το μεταφορικό κόστος.
Τέλος και τα γεωπολιτικά έχουν ένα ρίσκο, ειδικά οι σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ αλλά και η Τουρκία μπορεί να είναι μία πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με τον κ.Καυκά.
Οι κορυφαίες επιλογές των στελεχών της αγοράς
Σύμφωνα με τις προτάσεις των στελεχών της αγοράς, η Μυτιληναίος και η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, όπως και οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Πιο αναλυτικά:
Ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος προτείνει: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Ιντρακάτ
Ο Γιώργος Λυραντωνάκης επιλέγει: ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και Τιτάν
Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης επιλέγει: Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου επιλέγει: Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank και Τιτάν.
Ο Δημήτρης Σαρρής προτείνει: ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Ιντρακόμ.
Ο Δημήτρης Τζάνας προτείνει: Μυτιληναίο, Entersoft, Εθνική, Cenergy, ΕΛΠΕ.
Ο Πέτρος Τσούρτης προτείνει: ΟΠΑΠ, Byte, Μοτοδυναμική και Τέρνα Ενεργειακή.
Ο Μάνος Χατζηδάκης προτείνει: Μυτιληναίο, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ
Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης προτείνει: Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Δημοσκόπηση του ΒΝ για την πορεία του ΧΑ το 2022 - Οι top επιλογές και τι θα επηρεάσει την αγορά
Παρά τους κινδύνους που υπάρχουν η πλειονότητα των στελεχών της αγοράς περιμένει μία ανοδική χρονιά για τις μετοχές
Σχόλια αναγνωστών