γράφει :
Σημαντικά έχει περιοριστεί πλέον ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών με αρνητικά ίδια κεφάλαια, όχι όμως όπως θα ήθελε η αγορά αλλά μέσω αναστολών διαπραγμάτευσης.
Έτσι ενώ με βάση τη χρήση 2018 ο αριθμός των εισηγμένων με αρνητικά ίδια κεφάλαια ήταν 26 εταιρείες, σήμερα αυτός ο αριθμός έχει περιοριστεί στις 13.
Μάλιστα αν εξετάσουμε τα συνολικά ίδια κεφάλαια και όχι τα ίδια που αποδίδονται στους μετόχους της μητρικής, ο αριθμός περιορίζεται κατά μία ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Bankingnews, η βελτίωση δεν αποδίδεται σε ορθολογικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως για παράδειγμα αύξηση κεφαλαίου αλλά κυρίως σε λόγους αναστολής διαπραγμάτευσης.
Οι εισηγμένες έχοντας «εφεύρει» τη δικαιολογία, πως το χρονικό περιθώριο δεν επαρκεί και θα καθυστερήσουν κάπως τη δημοσίευση, μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης και η συνέχεια είναι γνωστή. Παραμένουν έτσι για αρκετό καιρό μέχρι να πάψουν οι επενδυτές να συζητάνε γι΄αυτές.
Εξαίρεση αποτελεί η Dionic, που βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης αλλά δημοσιεύει αποτελέσματα εντός χρονικών ορίων, χωρίς όμως ο ορκωτός να μπορεί να εκφράσει γνώμη.
Ο αριθμός επίσης των εισηγμένων είχε μειωθεί και μέσω της εξαγοράς εταιρειών του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας.
Υπήρξε βέβαια και η περίπτωση της ΣΙΔΜΑ, όπου βγήκε με το σπαθί της από την επιτήρηση και εμφάνισε θετικό EBITDA.
Η ΑΕΓΕΚ δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει ισολογισμό 2020 εντός ημερομηνίας λόγω καταγγελίας δανείων και έκτοτε έχουν χαθεί τα… ίχνη της.
Η Creta Farms πέρασε μέρος της σε άλλα χέρια και έχει μείνει το «κακό» κομμάτι, όπου οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν κάτι.
Με βάση τη χρήση 2021 τα περισσότερα κεφάλαια λείπουν από τη Frigoglass που έχει αρνητική καθαρή θέση 135,5 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι στα 251 εκατ. ευρώ.
Η Intralot λόγω αναδιάρθρωσης δανείων βελτίωσε τα ίδια κεφάλαια και τώρα είναι αρνητικά κατά 123,4 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι στα 497 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως η εισηγμένη έχει ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου.
Η Βιοτέρ έχει 96,5 εκατ. ευρώ αρνητικά ίδια και χρωστάει 162 εκατ. ευρώ.
Επί σειρά ετών διαβάζουμε στους ισολογισμούς της πως το πρόγραμμα εξυγίανσης θα γυρίσει σελίδα στην εταιρεία, αλλά δεν έχουμε δει κάποια βελτίωση.
Η Μπήτρος είναι κοντά στο να υπογράψει την αναδιάρθρωση και αναμένεται κούρεμα δανείων, αλλά η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 75,2 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 115,4 εκατ. ευρώ.
Η ΑΝΕΚ είχε απογοητευτικά αποτελέσματα και η καθαρή θέση ήταν -54,5 εκατ. ευρώ ενώ χρωστάει 261 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
Η Υalco φαίνεται πως μείωσε τα δάνεια στα 38,5 εκατ. ευρώ μέσω πωλήσεων ακινήτων και έχει αρνητικά ίδια 41,5 εκατ. ευρώ.
Η Sato έχει αρνητική καθαρή θέση 32 εκατ. ευρώ και χρωστάει 33,4 εκατ. ευρώ.
Η ΚΡΕΚΑ έχει -23,2 εκατ. ευρώ ίδια και 30,3 εκατ. ευρώ δάνεια.
Η Βαρβαρέσος έχει αρνητικά ίδια 17,8 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό (σύνολο δανείων μείον ταμείο) 93,8 εκατ. ευρώ.
Η Lavipharm με συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις έχει περιορίσει τα αρνητικά ίδια στα 9,9 εκατ. ευρώ και τα δάνεια στα 34,8 εκατ. ευρώ.
Η Ακρίτας έχει αρνητικά ίδια 4,5 εκατ. ευρώ και χρωστάει 37 εκατ. ευρώ.
Η AVE έχει καθαρή θέση -1,7 εκατ. ευρώ και δάνεια 43,7 εκατ. ευρώ αλλά ανακοίνωσε νέα αύξηση κεφαλαίου.
Τέλος η Ελγέκα έχει -1,5 εκατ. ευρώ αλλά τα συνολικά ίδια του ομίλου μαζί δηλαδή με τα δικαιώματα μειοψηφίας είναι θετικά.
Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 68,1 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η Λιβάνης δεν δημοσίευσε εντός της προθεσμίας αποτελέσματα και ανέφερε πως θα το κάνει μέχρι το τέλος του μήνα.
Συνολικά από τις παραπάνω εταιρείες λείπουν κεφάλαια 617 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός τους είναι 1,66 δισ. ευρώ.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών