Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΟΤΕ +3% αλλά χωρίς τζίρο, το ΧΑ +0,24% στις 1.481 μον. - Εγκλωβισμός στις 1.500 μον., στο επίκεντρο FTSE Russell και MSCI

Με ΟΤΕ +3% αλλά χωρίς τζίρο, το ΧΑ +0,24% στις 1.481 μον. - Εγκλωβισμός στις 1.500 μον., στο επίκεντρο FTSE Russell και MSCI
Τα placement έγιναν βιαστικά χωρίς στρατηγική, να φύγει άρον άρον και χαμένο το δημόσιο, οι ξένοι να αγοράσουν φθηνά και όλο αυτό έγινε με την κλασσική βιασύνη της κυβέρνησης να καταδείξει ότι… είμαστε επενδύσιμη αγορά… που δεν είμαστε
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Άτονα ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.481 μονάδες, από τις 1.494 μονάδες υψηλό ημέρας, με τον ΟΤΕ και Εθνική να ξεχωρίζουν και να κλείνουν στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Οι συναλλαγές κινήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενώ στις τελικές δημοπρασίες λόγω του μικρού rebalancing στους δείκτες FTSE Russell αυξήθηκε κατά 20 εκατ. ευρώ, στα 82 εκατ. από 62 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +2,34% και ακολούθησαν Eurobank +1,87%,  Alpha Bank +1,06% και Πειραιώς +0,50%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε ο ΟΤΕ στο 2,98% και ακολούθησαν Motor Oil +1,57% και Μυτιληναίος +1,52% ....ενώ υποχωρούν Cenergy -4,31%, Quest -2,91%, Coca Cola -2,22% από +1,85% υψηλό ημέρας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Μυτιληναίος καθώς στις δημοπρασίες πραγματοποίηθηκε το rebalancing δείκτες FTSE Russell, λόγω της αύξησης της στάθμισης της μετοχής στους δείκτες που συμμετέχει, σε συνέχεια της  μείωσης του ποσοστού του Ευάγγελου Μυτιληναίου κατά 5%.
Το ποσοστό αυξήθηκε από 73,9561% στο 79,1655%, με τις συναλλαγές να ολοκληρώνονται στα 23 εκατ. ευρώ και κάλυψαν το 30% περίπου του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από αύριο 28/5 και αφορά τους δείκτες FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ε. Μυτιληναίος, μέσω εταιρειών του προχώρησε σε πώληση 3,6 εκατ. μετοχών προς 35,50 ευρώ η κάθε μία έναντι συνολικής αξίας 255,6 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Mυτιληναίος, εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών.
Η αγορά έχει εγκλωβιστεί στις 1.500 μονάδες με τις συναλλαγές να έχουν περιοριστεί  στις τελευταίες συνεδριάσεις και ειδικότερα σήμερα, λόγω αργίας σε ΗΠΑ (Memorial Day) και Ηνωμένο Βασίλειο.
Τ
α placement έγιναν βιαστικά χωρίς στρατηγική, να φύγει άρον άρον και χαμένο το δημόσιο, οι ξένοι να αγοράσουν φθηνά και όλο αυτό έγινε με την κλασσική βιασύνη της κυβέρνησης να καταδείξει ότι… είμαστε επενδύσιμη αγορά… που δεν είμαστε.
Είμαστε μια ευκαιριακή αγορά, όπου οργιάζει η κερδοσκοπία, οι ξένοι κέρδισαν εις βάρος της επενδύσιμης αγοράς και όλα αυτά επειδή πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές.
Καμία μεθοδικότητα και στρατηγική… δείτε τον νέο κανονισμό του χρηματιστηρίου και το συμπέρασμα είναι ένα… η ελληνική αγορά συνεχίζει να είναι τριτοκοσμική.
Μέχρι τώρα το επιχείρημα μας ότι πρέπει να δούμε μεγάλη διόρθωση δεν έχει δικαιωθεί… διόρθωση δεν έχουμε δει… γιατί οι ξένοι που μπήκαν στην αγορά συνεχίζουν να κάνουν παιχνίδι…

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Παρασκευή 31/5 όπου θα λάβει χώρα η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI αλλά και η προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch – αργά το βράδυ - όπου αναμένεται να αναβαθμίσει σε θετικές προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες, χωρίς να μεταβάλλει την επενδυτική αξιολόγηση BBB-
Τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο, με την ΕΧΑΕ με σημαντικά αυξημένη καθαρή κερδοφορία να ολοκληρώνει το α' τρίμηνο του 2024, με την επίδοση να είναι ενισχυμένη +30,5% σε ετήσια σύγκριση και να διαμορφώνεται σε 4,4 εκατ. ευρώ. 
Ακολουθούν αύριο Τρίτη 28/5 η Motor Oil ενώ την Τετάρτη 29/5  των ΟΠΑΠ και Cenergy.
Επίσης, την Τετάρτη 29/5 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 31/5 οι εγγραφές για την δημόσια προσφορά μετοχών της Noval Properties ΑΕΑΑΠ για την εισαγωγή στην κύρια αγορά του Χ.Α.
Στο μέτωπο των επιτοκίων οι επενδυτές αναμένουν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, να μειώσει τα επιτόκια από τα ιστορικά υψηλά τους κατά 25 μονάδες βάσης, αφού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπεσε κοντά στο στόχο του 2% της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας έχουν ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού φέτος ως απάντηση στην πτώση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το καλοκαίρι και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται πιο πιθανό να συνεχίσει να τα αυξάνει.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στο +0,15% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,23%.
Περί τις 11:45 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε δεικτοβαρείς μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΤΕ +2,47%, ΔΕΗ, Μυτιληναίος άνω του +2% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,14%.
Στις δημοπρασίες με την Εθνική στο +2,34% ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +1,59%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,24% στις 1.481 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.494,49 μονάδες και χαμηλό τις 1.477,37 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chops.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,5 εκατ. ευρώ,  ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,85 εκατ. ευρώ και όγκου 1,15 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,15 εκατ. τεμάχια αξίας 2,85 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 26 χιλ. τεμάχια αξίας 472 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.481 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.500 - 1.510 μονάδες και ακολουθούν οι 1.530, οι 1.550 μονάδες και οι 1.600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.460 μονάδες και ακολουθούν οι 1.400, οι 1.360, οι 1.350, οι 1.332 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.322 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.325 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1350 -1.360 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθούν  οι 1.200, οι 1.150, οι 1.117 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.101 μονάδες ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,54% - Το spread με την Ιταλία στις -28 μ.β

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/5 στην αγορά ομολόγων, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα καθώς οι πληροφορίες εναλλάσσονται καθημερινά, από τη μια βάζουν φρένο στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και από την άλλη θεωρούν ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί..
Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σε αντίθεση με την αφού τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve του Απριλίου αλλά και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία έχουν μεταθέσεις τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι ….
Ταυτόχρονα η πορεία της Τράπεζας της Αγγλίας τέθηκε ακόμη περισσότερο υπό αμφισβήτηση αυτή την εβδομάδα από τα υψηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,54% και το 10ετές ιταλικό 3,82% με το μεταξύ τους spread στις -28 μονάδες βάσης.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024... αλλά και η Moody’s δεν είναι σίγουρη.
Στις 31/5 θα λάβει χώρα η προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch η οποία θα αναβαθμίσει σε θετικές προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες, χωρίς να μεταβάλλει την επενδυτική αξιολόγηση BBB- .
Είναι απορίας άξιον πως μπορεί το δημόσιο χρέος να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά σοκ 406,5 δισ. ευρώ και να θεωρείται θετική εξέλιξη από τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης…
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 406 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 27/5 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τα στοιχεία από τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας όπου έδειξαν ότι αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση, την περίοδο Ιανουαρίου έως Απριλίου.
Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, οι επενδυτές θα εξετάσουν την κινεζική μεταποίηση, την καταναλωτική εμπιστοσύνη της Ιαπωνίας και τον πληθωρισμό της πρωτεύουσας της.
Στις επιχειρήσεις, η μετοχή της Evergrande NEV εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την είδηση μιας πιθανής πώλησης μεριδίου 29%.
Αναλυτικά, ο, ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,74%, ο δείκτης Shanghai στην  Κίνα στο +1,14%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,37%, ο δείκτης KOSPI στη Ν.Κορέα στο +1,31% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,79%.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη άνοδος καταγράφεται σήμερα 27/5 στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις σημερινές δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Olli Rehn ό οποίος που  επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει στο στόχο του 2% το επόμενο έτος με σταθερό τρόπο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «είναι ώριμη η ώρα τον Ιούνιο για χαλάρωση του νομισματικού πολιτική στάση και αρχίστε να μειώνετε τα επιτόκια».
Στο επίκεντρο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Μαίου ο όποιος παράμεινε αμετάβλητος στις 89,3 μονάδες, χαμηλότερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.
Άνοδος καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 82,56 δολ. το βαρέλι στο +0,88% και του αμερικανικού αργού στα 78,41 δολ. το βαρέλι στο +0,90%.
Άνοδος +1,4% καταγράφεται  στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στα 34,60 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο +0,505% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40%.
Οι αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν κλειστές λόγω της εαρινής τραπεζικής αργίας και στην Wall Street λόγω του εορτασμού της Memorial day..

Άνοδος στις τράπεζες χωρίς τζίρο 

Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 8,49 ευρώ, με άνοδο +2,34% με όγκο 814 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,77 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7180 ευρώ, με άνοδο +1,06% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,8090 ευρώ, με άνοδο +0,50% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,76 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,12 ευρώ, με άνοδο +1,87%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,8 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 11,70 ευρώ, με άνοδο +0,52%, με όγκο 328 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 862 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,54 ευρώ, με πτώση -1,3% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,35 ευρώ, με άνοδο +0,89%και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές. .
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Cenergy -4,31%, Quest -2,91%, Coca Cola ..
Η Coca Cola έκλεισε στα 31,68 ευρώ, με πτώση -2,22% και κεφαλαιοποίηση στα 11,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,16ευρώ, με άνοδο +2,98% και αποτίμηση 5,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,02 ευρώ, με πτώση -0,40% και αποτίμηση 5,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,50 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 5,36 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,60 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 4,43 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 31,40 ευρώ, με πτώση -1,26% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,72 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,26 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 2,16 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  έκλεισε στα 8,50 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 28,44 ευρώ, με άνοδο +1,57% και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 27,08 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 3,68 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,03 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 642 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9620 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 736 εκατ. ευρώ.
H MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,8550 ευρώ, με πτώση -1,91% και κεφαλαιοποίηση 121 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,54% - Το spread με την Γερμανία στις 100 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/5 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,54% και το 10ετές ιταλικό 3,82% με το μεταξύ τους spread στις -28 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης από 101 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 62 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,62% ή 62 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -28 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 39 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 27 Μαΐου του 2024 στο 3,2%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/5/2024 στο 2,54%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,91% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,15% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,82% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,30%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης