Η ροή του εμβολιασμού στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ίσως σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα κόντρα στις δημοσκοπήσεις.
Στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί περίπου 32.000 άνθρωποι που αντιστοιχούν στο 0,3% του πληθυσμού.
Με βάση τον ρυθμό εμβολιασμού και παρά τις πιέσεις που ασκούνται παρ΄ ότι εθελοντικός ο εμβολιασμός θα απαιτηθούν δύο χρόνια για να εμβολιαστεί το 30% με 40% του πληθυσμού.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς για να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης απαιτείται το 70% ή και 80% του πληθυσμού να εμβολιαστεί.
Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ για να διερευνήσει γιατί η ροή εμβολιασμών είναι χαμηλή οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι ενδιαφέρουσες
1)Οι πολίτες έχουν προβληματιστεί για το πόσο γρήγορα οι φαρμακευτικές εταιρίες ανακάλυψαν το εμβόλιο κατά του κορωνοιού.
Ειδικά στις ΗΠΑ πολλοί επιστήμονες αναφέρονται στο θέμα αυτό και έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη.
Συνήθως ο χρόνος για να παραχθεί ένα εμβόλιο με τα αυστηρά επιστημονικά πλαίσια είναι 4 ή 5 χρόνια ώστε να έχουν ερευνηθεί και οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες.
Π.χ. στα εμβόλια που έχουν παραχθεί αναφέρεται ότι υπάρχουν δυνητικές παρενέργειες αλλά δεν προσδιορίζονται γιατί και οι κατασκευαστές των φαρμάκων δεν τις έχουν εντοπίσει λόγω έλλειψης έρευνας.
Ότι συμμετείχαν 34.000 άνθρωποι στην παραγωγή ενός εμβολίου ως πειραματόζωα είναι το ένα σκέλος, απαιτούνται πρόσθετες έρευνες για να εξακριβωθεί εάν προκαλεί παρενέργειες και σε ποια κλίμακα με βάση τα πρωτόκολλα.
2)Πολλοί ιατροί έχουν αντιδράσει καθώς ορισμένα εμβόλια στηρίζονται στο RNA των κυττάρων.
Το DΝΑ αποτελείται από δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες, τους κλώνους, που σχηματίζουν διπλό έλικα.
Το RΝΑ συνήθως είναι μονόκλωνο.
Το RΝΑ υπάρχει σε τέσσερις τύπους.
- Το αγγελιοφόρο m-RNΑ, που μεταφέρει τη γενετική πληροφορία στα ριβοσώματα.
- Το μεταφορικό t-RΝΑ, που μεταφέρει τα αμινοξέα στα ριβοσώματα.
- Το ριβοσωμικό r-RΝA, που αποτελεί δομικό συστατικό των ριβοσωμάτων και
- Το μικρό πυρηνικό Sn-RNA
Τέλος, το RNΑ μπορεί να αποτελεί το γενετικό υλικό ορισμένων ιών.
3)Η προσπάθεια υποχρεωτικότητας που επιχειρήθηκε, ενώ όλοι μιλούν για εθελοντικό εμβολιασμό, έχει επιδράσει.
Επιχειρήθηκε να υποχρεώσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν ειδάλλως δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν ή να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες δεν άρεσε στους πολίτες και από αντίδραση… κρατούν αμυντική στάση.
4)Για πολλούς ο Covid 19 δεν είναι επικίνδυνος, ακόμη και όσοι έχουν βγει θετικοί στα tests η πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικοί οπότε δεν νιώθουν ότι απειλούνται από τον κορωνοιό.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ασυμπτωματικοί, οι καρδιοπαθείς, οι θηλάζουσες και πολλοί άλλοι και βεβαίως οι ηλικίες κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να εμβολιαστούν.
Καθίσταται αντιληπτό ότι υπάρχουν πολλά κενά.
Duke, John Hopkins και Harvard University: Η ζημία των lockdowns θα έρθει αργότερα
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών στις ΗΠΑ προβλέπει ότι η οικονομική ζημία που προκαλείται από τις καραντίνες θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των υπερβολικών θανάτων μεσοπρόθεσμα αναφέρει το American Institute and Economy Research
Οι συγγραφείς της μελέτης, μια ομάδα τριών ερευνητών στο Duke, University, John Hopkins και Harvard University, ισχυρίζονται στη μελέτη τους ότι παρόλο που πιστεύουν ότι οι πολιτικές καραντίνας έχουν σώσει ζωές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να γνωρίζουν τη μακροπρόθεσμη ζημία που θα έχει η ανεργία στη δημόσια υγεία.
Αντί να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στην πρόληψη των θανάτων που προκαλούνται από το Covid-19, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τους θανάτους που θα προκληθούν από την οικονομική ζημία του Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα.
Βραχυπρόθεσμα βοηθούν τα lockdowns
Υπάρχουν τεκμηριωμένες έρευνες σχετικά με τα άμεσα οφέλη από τις καραντίνες βραχυπρόθεσμα για την αποτροπή της οικονομικής καταστροφής, ωστόσο παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση στα προβλήματα ψυχικής υγείας και τις υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών.
Η μακροπρόθεσμη ζημία
«Συνολικά, η οικονομική βιβλιογραφία έχει αναλύσει εκτενώς το βραχυπρόθεσμο συμβιβασμό μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και του περιορισμού της πανδημίας.
Τονίζουμε ότι υπάρχει εξίσου σημαντική μακροπρόθεσμη επίδραση.
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι με αυτόν τον ισχυρισμό, δεν θέλουμε να προτείνουμε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην υλοποιήσουν τις καραντίνες, ως απαραίτητα μέτρα διάσωσης, αλλά μάλλον ότι, εάν αποφασίσουν να το πράξουν, θα πρέπει να παρέχουν παράλληλα ενισχυμένη υγεία και οικονομική υποστήριξη για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.
Η προαναφερθείσα οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη επειδή σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, μια κακή οικονομία σκοτώνει επίσης.
Αν και πολλοί θα χαρακτηρίσουν την καταστροφική οικονομική ζημία που έχει προκληθεί ως ένα είδος ταλαιπωρίας (όπως ο Δρ. Fauci), τα τρία Πανεπιστήμια υποστηρίζουν ότι αυτή η ζημιά θα οδηγήσει επίσης σε υπερβολικούς θανάτους μακροπρόθεσμα. «Υπολογίζουμε ότι το μέγεθος της ανεργίας που σχετίζεται με το COVID-19 είναι μεταξύ 2 και 5 φορές μεγαλύτερο από το τυπικό σοκ ανεργίας, ανάλογα με τη φυλή και το φύλο, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας κατά 3,0% και μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,5% τα επόμενα 15 χρόνια για τον συνολικό πληθυσμό.
Προβλέπουμε επίσης ότι το σοκ θα επηρεάσει δυσανάλογα Αφροαμερικανούς και γυναίκες, σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, ενώ οι λευκοί άνδρες ενδέχεται να υποστούν μεγάλες συνέπειες σε ποιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Αυτά τα στοιχεία μεταφράζονται σε εντυπωσιακά 0,89 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους τα επόμενα 15 χρόνια.
Αυτό φυσικά είναι απλώς μια εκτίμηση, καθώς υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν αυτήν τη στατιστική, όπως το γεγονός ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερο, καθώς πολλοί απλώς εγκατέλειψαν την αναζήτηση εργασίας.
Παρόλο που είναι καλά αποδεδειγμένο ότι η ανεργία έχει μια ποικιλία άμεσων θανατηφόρων συνεπειών, όπως η αύξηση των αυτοκτονιών και η υπερβολική δόση ναρκωτικών, τα τρία Πανεπιστήμια σημειώνουν ότι το stress που σχετίζονται με την ανεργία οδηγεί σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής και υψηλότερα ποσοστά θανάτου
Ο ρόλος της ανεργίας
Η ανεργία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας καθώς οι θάνατοι λόγω αιτιών που σχετίζονται με την εργασία ή τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα μειώθηκαν, αλλά με την πάροδο του χρόνου η οικονομική δυσχέρεια επηρεάζει την ανθρώπινη ευημερία.
Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για μελλοντική έρευνα.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της αύξησης της ανεργίας και της αύξησης των ποσοστών θνησιμότητας τα επόμενα χρόνια, πιθανώς λόγω των διαφόρων αρνητικών παρενεργειών που σχετίζονται με την ανεργία.
Άλλες σημαντικές μεταβλητές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιο σοβαρές επιπτώσεις είναι οι διαταραχές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ανησυχία για την αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης λόγω φόβου μόλυνσης και η μαζική απώλεια υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται από τον εργοδότη.
Η ανεργία είναι ένα πραγματικό ζήτημα της δημόσιας υγείας που εάν αφεθεί χωρίς περιορισμούς θα οδηγήσει σε υπερβολικούς θανάτους στο μέλλον.
Το μεγαλύτερο μέρος των υπερβολικών θανάτων δεν συμβαίνει ξαφνικά, αλλά χρόνια στο μέλλον και δεν επανέρχονται στο φυσιολογικό έως και 20 χρόνια μετά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών