Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αγορές είναι μια τεράστια, πονηρή φούσκα που παραπλανά - Σε ακραία επίπεδα οι αποτιμήσεις, όλα προμηνύουν… κραχ

Οι αγορές είναι μια τεράστια, πονηρή φούσκα που παραπλανά - Σε ακραία επίπεδα οι αποτιμήσεις, όλα προμηνύουν… κραχ
Οι ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται και αν πέσει το ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΟΜΙΝΟ (#nvidia) θα υπάρξει πόνος.
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την αποτίμηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με πολλούς ειδικούς να προειδοποιούν ότι αυτή τη στιγμή είναι υπερτιμημένο.
Αυτή η ανάλυση εμβαθύνει στους λόγους πίσω από αυτήν την αξιολόγηση και διερευνά τους διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην αντιληπτή υπερεκτίμηση.
Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα βασικά του τι σημαίνει «υπερτιμημένο», ρίχνουμε φως στους πιθανούς κινδύνους και τις συνέπειες μιας διογκωμένης χρηματιστηριακής αγοράς.

Τι σημαίνει «Υπερτιμημένο»;

Ο όρος «υπερτιμημένο» αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία η τρέχουσα τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου, στην προκειμένη περίπτωση, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, πιστεύεται ότι είναι υψηλότερη από την εγγενή ή θεμελιώδη αξία του.
Με άλλα λόγια, η τιμή των μετοχών θεωρείται ότι είναι διογκωμένη πέρα από αυτό που μπορεί να δικαιολογηθεί από τις υποκείμενες χρηματοοικονομικές επιδόσεις των εταιρειών.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της υπερτίμησης, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε την ιδέα της εγγενούς αξίας.
Η εγγενής αξία αντιπροσωπεύει την εκτιμώμενη πραγματική αξία ενός περιουσιακού στοιχείου με βάση παράγοντες όπως τα κέρδη, οι ταμειακές ροές, τα μερίσματα και άλλοι σχετικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες.
Αντανακλά δε την υποκείμενη οικονομική αξία του περιουσιακού στοιχείου, ανεξάρτητα από το κλίμα της αγοράς ή την κερδοσκοπία.
Όταν η τιμή των μετοχών υπερβαίνει την εγγενή τους αξία, οι επενδυτές μπορεί να τις θεωρήσουν υπερτιμημένες.
Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται με premium, που σημαίνει αποσύνδεση μεταξύ της τιμής αγοράς τους και της πραγματικής τους αξίας.
Υπερτίμηση μπορεί να υπάρξει τόσο σε μεμονωμένες μετοχές όσο και στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμός της υπερτίμησης είναι υποκειμενικός και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διαφορετικά μοντέλα και προοπτικές αποτίμησης.
Παρότι ορισμένοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι η αγορά είναι υπερτιμημένη, άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι δίκαια ή ακόμη και υποτιμημένη.
Η αξιολόγηση της τυχόν υπερεκτίμησης απαιτεί προσεκτική ανάλυση διαφόρων παραγόντων και δεικτών, τους οποίους θα διερευνήσουμε.

Παράγοντες που οδηγούν σε υπερτίμηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ:

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην υπερτίμηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.
Αυτοί οι παράγοντες είναι περίπλοκοι και αλληλένδετοι, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου οι αποτιμήσεις της αγοράς μπορεί να υπερβαίνουν την εγγενή αξία των αποθεμάτων.
Η κατανόηση αυτών των βασικών παραγόντων είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς.
Ας διερευνήσουμε τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην υπερτίμηση της Wall Street…

1) Χαμηλά επιτόκια: Σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην υπερτίμηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ είναι το επίμονα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, εφάρμοσαν χαλαρές νομισματικές πολιτικές για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Αυτές οι πολιτικές περιλάμβαναν τη μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Τα χαμηλά επιτόκια κάνουν το δανεισμό φθηνότερο, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν και να επεκταθούν.
Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες ενδέχεται να παρουσιάσουν αυξημένη κερδοφορία, ωθώντας τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.
Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια κάνουν τις επενδύσεις στα ομόλογα λιγότερο ελκυστικές, κάνοντας τους επενδυτές να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια σε μετοχές, αυξάνοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις τους.

2) Ποσοτική χαλάρωση: Η ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, εφάρμοσαν μέτρα QE.
Το QE έχει να κάνει με την αγορά κρατικών ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες με σκοπό την εισαγωγή ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Με την αγορά αυτών των περιουσιακών στοιχείων, οι κεντρικές τράπεζες στοχεύουν στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, την τόνωση του δανεισμού και των επενδύσεων, και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εισροή ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω του QE μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για μετοχές, ωθώντας τις αποτιμήσεις τους υψηλότερα από τις εγγενείς αξίες τους.

3) Υπεραισιόδοξη συμπεριφορά επενδυτών: Η συμπεριφορά των επενδυτών παίζει σημαντικό ρόλο στην υπερτίμηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.
Σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και αισιοδοξίας, οι επενδυτές τείνουν να γίνονται υπερβολικά αισιόδοξοι για τα μελλοντικά κέρδη και την απόδοση της αγοράς.
Αυτή η αισιοδοξία μπορεί να οδηγήσει σε υπέρ το δέον αγορές, ανεβάζοντας τις αποτιμήσεις τους πέρα από τις θεμελιώδεις αξίες τους.
Η υπερβολικά αισιόδοξη συμπεριφορά των επενδυτών μπορεί να τροφοδοτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η νοοτροπία της αγέλης, ο φόβος της απώλειας (FOMO) και η πεποίθηση ότι οι αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται επ' αόριστον.
Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί φούσκες, με τις αποτιμήσεις να αποσυνδέονται από τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φουσκών.
Κατανοώντας τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερτίμηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ, μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε τη δυναμική που παίζει και να αποκτήσουμε γνώσεις για τους πιθανούς κινδύνους και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Βασικοί δείκτες Υπερεκτίμησης

Για να αξιολογηθεί η έκταση της φούσκας στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, βασικοί δείκτες μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες.
Αυτοί οι δείκτες προσφέρουν μια ποσοτική προοπτική για τη σχέση μεταξύ των τιμών των μετοχών και των υποκείμενων θεμελιωδών μεγεθών τους.
Αναλύοντάς τους, οι επενδυτές και οι αναλυτές μπορούν να εκτιμήσουν το επίπεδο υπερτίμησης που υπάρχει στην αγορά.
Ας δούμε ορισμένους από τους βασικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της υπερεκτίμησης:

1) Δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E): Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E ratio) είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης για την αξιολόγηση της αποτίμησης των μετοχών.
Συγκρίνει δε την κεφαλαιοποίηση μιας μετοχής με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS).
Ένας υψηλός λόγος P/E υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα premium για κάθε δολάριο κερδών που δημιουργεί η εταιρεία.
Όταν ο μέσος P/E του συνολικού χρηματιστηρίου είναι σημαντικά υψηλότερος από τους ιστορικούς μέσους όρους, μπορεί να υποδηλώνεται υπερτίμηση.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως ο κλάδος και οι προοπτικές ανάπτυξης κατά την ερμηνεία των δεικτών P/E.

2) Δείκτης Κεφαλαιοποίησης Αγοράς προς ΑΕΠ: Ο δείκτης κεφαλαιοποίησης αγοράς προς ΑΕΠ, γνωστός και ως δείκτης Buffett, συγκρίνει τη συνολική αξία όλων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας.
Παρέχει ένα μέτρο μεγέθους του χρηματιστηρίου σε σχέση με τη συνολική οικονομία.
Ένας υψηλός λόγος κεφαλαιοποίησης αγοράς προς ΑΕΠ μπορεί να υποδηλώνει υπερτίμηση, καθώς υποδηλώνει ότι η αξία του χρηματιστηρίου έχει ξεπεράσει την οικονομική παραγωγή της χώρας.
Αυτός ο δείκτης βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφότου ο Warren Buffett τον ανέφερε ως τον πιθανώς τον καλύτερο δείκτη για το πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις σε κάθε δεδομένη στιγμή.

3) Δείκτης Schiller: Ο δείκτης Shiller PE, που αναπτύχθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ Robert Shiller, είναι μια μέτρηση αποτίμησης που συγκρίνει την τιμή των μετοχών με τα μέσα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό κέρδη τους τα τελευταία δέκα χρόνια.
Αυτό το κλάσμα βοηθά στην εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων στα κέρδη και παρέχει μια μακροπρόθεσμη προοπτική για τις αποτιμήσεις.
Όταν ο Shiller PE είναι σημαντικά υψηλότερος από τον ιστορικό του μέσο όρο, μπορεί να υποδηλώνει ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες.
Αυτός ο λόγος λαμβάνει υπόψη την κυκλικότητα των κερδών και παρέχει ένα μέτρο αποτίμησης που επηρεάζεται λιγότερο από τη βραχυπρόθεσμη δυναμική της αγοράς.
Αναλύοντας αυτούς τους βασικούς δείκτες, οι επενδυτές μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το επίπεδο υπερτίμησης στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι δείκτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας συνολικής ανάλυσης και όχι μεμονωμένα.

Πιθανές συνέπειες μιας αγοράς-φούσκας

Μια υπερτιμημένη χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες που εκτείνονται πέρα από τη σφαίρα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η κατανόηση αυτών των πιθανών συνεπειών είναι ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα άτομα που μετέχουν στην αγορά.
Ας εξερευνήσουμε μερικές από τις βασικές πιθανές συνέπειες μιας υπερτιμημένης χρηματιστηριακής αγοράς:

1) Αυξημένος κίνδυνος διορθώσεων: Όταν ένα χρηματιστήριο υπερτιμάται, είναι πιο επιρρεπές σε διορθώσεις ή υφέσεις.
Όταν οι αποτιμήσεις αποσυνδέονται από τα βασικά τους μεγέθη, υπάρχει πιθανότητα διόρθωσης, δηλαδή οι αποτιμήσεις να υποχωρήσουν σε πιο λογικά επίπεδα.
Οι διορθώσεις μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες, γεωπολιτικά γεγονότα ή αλλαγές στο κλίμα των επενδυτών.
Η σοβαρότητα της διόρθωσης μπορεί να ποικίλλει: από μια μικρή διόρθωση έως κραχ.
Μια υπερτιμημένη χρηματιστηριακή αγορά αυξάνει τον κίνδυνο μιας σημαντικής διόρθωσης, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες.

2) Φούσκες: Μια υπερτιμημένη χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας φούσκας.
Οι φούσκες εμφανίζονται όταν οι αποτιμήσεις ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές ή τα ακίνητα, αυξάνονται υπερβολικά, λόγω κερδοσκοπικών αγορών και αισιοδοξίας των επενδυτών.
Κατά τη διάρκεια μιας φούσκας, οι αποτιμήσεις δεν συνάδουν με τα υποκείμενα οικονομικά μεγέθη, δημιουργώντας μια κατάσταση στην οποία τα περιουσιακά στοιχεία είναι υπερτιμημένα.
Όταν η φούσκα σκάσει, οι αποτιμήσεις καταρρέουν, με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες και διαταραχές στην ευρύτερη οικονομία.

3) Αντίκτυπος στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις: Μια υπερτιμημένη χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις.
Πολλοί συνταξιούχοι στις ΗΠΑ βασίζονται στο χρηματιστήριο για να χρηματοδοτήσουν τη συνταξιοδότησή τους.
Εάν το χρηματιστήριο είναι υπερτιμημένο και βιώσει διόρθωση ή κατάρρευση, οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις θα επηρεαστούν σημαντικά.

Ιστορία

Η εξέταση περιπτώσεων υπερτιμημένων αγορών παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους και τις συνέπειες που σχετίζονται με μια διογκωμένη χρηματιστηριακή αγορά.
Αναλύοντας γεγονότα του παρελθόντος, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική του παιχνιδιού.
Ας δούμε μερικές αξιοσημείωτες περιπτώσεις υπερτιμημένων αγορών:

1) Η φούσκα Dotcom: Ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα υπερτιμημένης αγοράς είναι η φούσκα Dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σημειώθηκε ταχεία άνοδος σε αποτιμήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στο Διαδίκτυο, και η οποία τροφοδοτήθηκε από τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τον αναδυόμενο τεχνολογικό τομέα.
Οι επενδυτές έδωσαν χρήματα σε εταιρείες dotcom, ανεξάρτητα από την κερδοφορία τους ή τα επιχειρηματικά μοντέλα τους.
Η αγορά έγινε ιδιαίτερα κερδοσκοπική, με τις αποτιμήσεις να εκτοξεύονται σε αστρονομικά επίπεδα.
Ωστόσο, όταν έσκασε η φούσκα το 2000, πολλές εταιρείες κατέρρευσαν, με τους επενδυτές να γράφουν σημαντικές απώλειες.

2) Το κραχ του 2008: Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερτιμημένης αγοράς ήταν το κραχ του 2008.
Στα χρόνια που προηγήθηκαν είχε σημειωθεί έκρηξη στην αγορά κατοικίας, λόγω των χαλαρών στάνταρ δανεισμού, των χαμηλών επιτοκίων και της πεποίθησης ότι οι τιμές θα αυξάνονταν επ' αόριστον.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των κατοικιών εκτοξεύτηκαν στα ύψη και η αγορά υπερτιμήθηκε.
Ωστόσο, όταν χτύπησε η κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime και οι δανειολήπτες αθέτησαν τα δάνειά τους, η αγορά κατοικίας κατέρρευσε.
Αυτό πυροδότησε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με εκτεταμένες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

3) Η ιαπωνική φούσκα: Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Ιαπωνία γνώρισε μια φούσκα στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα στα ακίνητα και το χρηματιστήριο
Οι κερδοσκοπικές αγορές και η υπερβολική αισιοδοξία οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών, με τις αποτιμήσεις να αγγίζουν μη βιώσιμα επίπεδα.
Ωστόσο, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η φούσκα έσκασε, οδήγησε σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας, γνωστή ως «Χαμένη Δεκαετία».
Η κατάρρευση των αποτιμήσεων στα assets είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ιαπωνική οικονομία, καθώς προκάλεσε αποπληθωρισμό, τραπεζικές χρεοκοπίες και παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσφορίας.
Η μελέτη αυτών των περιπτώσεων χρησιμεύει ως υπενθύμιση των πιθανών συνεπειών μιας υπερτιμημένης χρηματιστηριακής αγοράς.
Υπογραμμίζουν δε τη σημασία της διατήρησης μιας προσεκτικής προσέγγισης, της διεξαγωγής ενδελεχούς ανάλυσης και της επίγνωσης των κινδύνων που συνδέονται με την πληθωρικότητα της αγοράς.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η κατανόηση των βασικών στοιχείων της υπερτίμησης, η ανάλυση βασικών δεικτών και η διερεύνηση ιστορικών περιπτώσεων υπερτιμημένων αγορών παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.
Παραμένοντας ενημερωμένοι και σε εγρήγορση, οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα μιας υπερτιμημένης αγοράς και να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την προστασία των οικονομικών τους συμφερόντων και την προώθηση της οικονομικής σταθερότητας μακροπρόθεσμα.
Σε συνδυασμό με τα θεμελιώδη δεδομένα που περιγράφονται παραπάνω, οι traders έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως επίκειται «ξεπούλημα».
Μερικές φορές, όταν τα πράγματα «μοιάζουν πολύ καλά για να είναι αληθινά», και μια απότομη ανατροπή είναι προ των πυλών.
Η NVIDIA φαίνεται τόσο ισχυρή αυτή τη στιγμή και η κεφαλαιοποίησή της είναι τόσο υψηλή, που σχεδόν μόνη της κρατά ψηλά την τεχνολογική αρένα των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία των ΗΠΑ φαίνεται να συγκρατεί πολλές άλλες παγκόσμιες μετοχές.
Οι ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται και αν πέσει το ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΟΜΙΝΟ (#nvidia) θα υπάρξει πόνος.
Να είστε προσεκτικοί εκεί έξω…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης