Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

TMF Group: Ελλάδα το πιο εχθρικό κράτος για επενδύσεις, χειρότερη από Περού, Καζακστάν - Η γραφειοκρατία σκοτώνει τη χώρα

TMF Group: Ελλάδα το πιο εχθρικό κράτος για επενδύσεις, χειρότερη από Περού, Καζακστάν - Η γραφειοκρατία σκοτώνει τη χώρα
Η χώρα μας φέρνει τα μεγαλύτερα εμπόδια στις επενδύσεις, σύμφωνα με το TMF Group
Η γραφειοκρατία αποτελεί τη σημαντικότερη τροχοπέδη της Ελλάδας... Αυτό πιστοποιεί έκθεση της ολλανδικής εταιρείας συμβούλων TMF Group, που δημοσιεύει το Bloomberg.
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη στη λίστα με τα πιο δύσκολα και περίπλοκα κράτη για επενδύσεις.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ευθυγραμμίζονται εκ νέου μέσω γεωπολιτικά ουδέτερων οικονομιών για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και να αντισταθμίσουν τις εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η μετάβαση σε νέα μέρη έχει ένα δαπανηρό μειονέκτημα: επιπλέον γραφειοκρατία.
Σύμφωνα με το report του TMF Group «2024 Global Business Complexity Index», τέσσερα από τα εννέα αποκαλούμενα έθνη-γέφυρα είναι μεταξύ των κορυφαίων 20 πιο «δύσκολων» κρατών στον κόσμο για την έναρξη και τη λειτουργία μιας επιχείρησης… - στην κορυφή των οποίων είναι η Ελλάδα.
Την αρνητική λίστα συμπληρώνουν οι Γαλλία, Κολομβία, Μεξικό, Βολιβία, Τουρκία, Βραζιλία, Ιταλία, Περού, Καζακστάν.
Στις πιο φιλικές για επενδύσεις κατατάσσονται τα Νησιά Κέιμαν, Κουρασάο, Δανία, Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και Τζαμάικα.
Επισημαίνεται πως το report κατατάσσει 79 οικονομίες με βάση 292 επιχειρηματικούς δείκτες, όπως η ταχύτητα απόκτησης επιχειρηματικής άδειας.
Capture_179.JPG
Η κατάταξη δείχνει πώς η εκ νέου παγκοσμιοποίηση, αν και είναι απαραίτητη για τη διαφοροποίηση των πηγών σε έναν κόσμο γεωπολιτικού κατακερματισμού, συχνά μεταφέρει τις δραστηριότητες σε αγορές όπου οι εταιρείες ενδέχεται να θυσιάσουν τα κέρδη παραγωγικότητας και την αποτελεσματικότητα των back-office.
«Οι εταιρείες θα λειτουργούν πιο περίπλοκες δομές σε πιο σύνθετες δικαιοδοσίες, ως το τίμημα της δημιουργίας ανθεκτικότητας έναντι απρόβλεπτων πολιτικών εντάσεων», δήλωσε στην έκθεση ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου TMF, Mark Weil.
Μεταξύ των μεγαλύτερων δικαιούχων της αλλαγής των αλυσίδων εφοδιασμού είναι το Μεξικό, το οποίο όμως κατατάσσεται ως η τέταρτη πιο σύνθετη χώρα, σύμφωνα με την TMF Group.
Μια άλλη χώρα που βρίσκεται σε καλή θέση για να καρπωθεί τα οφέλη της μετανάστευσης της εφοδιαστικής αλυσίδας μακριά από την Κίνα είναι η Ινδονησία, η οποία κατατάχθηκε στη 16η πιο περίπλοκη θέση.
Σύμφωνα με τον δείκτη, ο μέσος χρόνος για την ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας σε επτά από τις εννέα οικονομίες-γέφυρες είναι λιγότερο από ένα μήνα.
Αλλά η ίδια διαδικασία στο Μεξικό διαρκεί τέσσερις έως έξι μήνες, ενώ στην Ινδονησία διαρκεί δύο έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τον Brendan Murray στο Λονδίνο,

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης