Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά χωρίς επενδυτική βαθμίδα - Παραμένoυν θετικές οι προοπτικές

Fitch Ratings: Αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά χωρίς επενδυτική βαθμίδα - Παραμένoυν θετικές οι προοπτικές
Alpha Bank και Περαιώς σε «ΒΒ», Εθνική και Eurobank σε «ΒΒ+»
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προχώρησε η Fitch Ratings, διατηρώντας, μάλιστα, σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Να σημειωθεί πως ο οίκος δεν έχει απονείμει επενδυτική βαθμίδα... σε ό,τι αφορά το αξιόχρεο των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η θετική προοπτική αντανακλά την προσδοκία της Fitch ότι η αξιολόγηση μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω εάν συνεχιστούν οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις.
«Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, αυτό θα υποστηρίξει την ικανότητα των τραπεζών να αξιοποιούν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Η Fitch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες να επωφεληθούν από την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, άνω του 2% το 2024 και το 2025, λόγω των αυξήσεων των πραγματικών μισθών, της μείωσης της ανεργίας και των σταθερών επενδύσεων.
Με τη σειρά του, αυτό θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την απόδοση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και τη δημιουργία εσωτερικής κεφαλαίου.

Τράπεζα Πειραιώς

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε από ΒΒ- σε ΒΒ.

Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν επίσης συνεχείς βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ της Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης περαιτέρω μείωσης του αποθέματος προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (που περιλαμβάνουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα -NPE- και δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία) και την ουσιαστικά βελτιωμένη κερδοφορία, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίου.

Βελτιωμένα κεφάλαια και κέρδη: Οι αξιολογήσεις της Πειραιώς αντικατοπτρίζουν τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία με υψηλότερα επιτόκια και επιτυχή αναδιάρθρωση, τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και την ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά. Οι μετρήσεις ποιότητας ενεργητικού είναι πλέον πιο κοντά στις υπόλοιπες τράπεζες μετά τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας. Η υγιής κερδοφορία και η σταθερή και μεγάλη χρηματοδότηση που βασίζεται σε καταθέσεις είναι τα δυνατά σημεία της αξιολόγησης.

Συστημική εγχώρια τράπεζα: Το επιχειρηματικό προφίλ της Πειραιώς στηρίζεται στο κορυφαίο εγχώριο franchise. Η βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας έχει βελτιωθεί σύμφωνα χάρη στη μείωση του κόστους και την αυξημένη ψηφιοποίηση.

Χαμηλά NPEs: Ο δείκτης NPEs της τράπεζας (εξαιρουμένων των διατηρούμενων αρχικών τίτλων απομειωμένων δανείων από τα συνολικά δάνεια) ανήλθε σε 3,9% στο τέλος Ιουνίου 2024 έχει μειωθεί σημαντικά λόγω τιτλοποιήσεων, μέτριων νέων εισροών, διαγραφών και επαρκών ανακτήσεων. Ωστόσο, ο δείκτης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων παραμένει υψηλός, στο 7,5%. Αναμένουμε ότι ο δείκτης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα μειωθεί σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2025, αντανακλώντας τις μειωμένες πιέσεις προσιτότητας, την αύξηση των δανείων, τις πρόσθετες ανακτήσεις και τις συνεχιζόμενες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκλειστεί.

Alpha Bank

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε από ΒΒ- σε ΒΒ.

Franchise: Οι αξιολογήσεις της Alpha της αντικατοπτρίζουν ότι ο όμιλος είναι μία από τις τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες στην Ελλάδα. Η κεφαλαιοποίηση έχει βελτιωθεί, αλλά παραμένει εκτεθειμένη σε κινδύνους που προκύπτουν από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Η υγιής χρηματοδότηση με βάση τις καταθέσεις και η βελτιωμένη κερδοφορία της Alpha, στηρίζουν τις αξιολογήσεις.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Alpha επικεντρώνεται στις παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες στην εγχώρια αγορά, με κάποια διαφοροποίηση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τις ασφάλειες, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου επωφελήθηκε από τη συνεχή βελτίωση του ισολογισμού της τράπεζας.

Πάνω από το μέσο όρο NPEs: Ο δείκτης NPEs της Alpha μειώθηκε στο 5,4% στο τέλος Ιουνίου 2024 (τέλος 2023: 7%), μετά από περαιτέρω πωλήσεις NPEs, αλλά παραμένει πάνω από τον μέσο όρο των υπόλοιπων τραπεζών. Η κάλυψη NPEs της Alpha κατά 41% στα τέλη Ιουνίου 2024 έχει ενισχυθεί, αλλά παραμένει χαμηλή.

Περαιτέρω μείωση κινδύνου: Η Fitch αναμένει ότι οι νέες εισροές NPEs θα παραμείνουν διαχειρίσιμες και η Alpha θα συνεχίσει να μειώνει τα NPEs της, τόσο οργανικά όσο και μέσω περαιτέρω πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Αυτό θα οδηγήσει τον δείκτη NPE στο 4% έως το τέλος του 2026 και η κάλυψη των NPEs θα αυξηθεί σύμφωνα με τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου της Alpha.

Η κερδοφορία θα παραμείνει ικανοποιητική: Ο λόγος λειτουργικών κερδών/σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWAs) της Alpha έχει ωφεληθεί σημαντικά από τα υψηλότερα επιτόκια, την πειθαρχημένη διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση των χρεώσεων απομείωσης δανείων. Ο δείκτης θα παραμείνει κοντά στο 3% μεσοπρόθεσμα.

Eurobank

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε από ΒΒ σε ΒΒ+.

Επαρκείς χρηματοοικονομικές μετρήσεις: Οι αξιολογήσεις της Eurobank αντικατοπτρίζουν επαρκή ποιότητα ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση και την κερδοφορία. Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης μια ισχυρή θέση στην εγχώρια αγορά, διεθνή διαφοροποίηση, σταθερή χρηματοδότηση με βάση τις καταθέσεις και επαρκή πρόσβαση στην αγορά χρέους.

Συστημική εγχώρια τράπεζα, διεθνής διαφοροποίηση: Το επιχειρηματικό προφίλ της Eurobank στηρίζεται στο ισχυρό franchise της στην Ελλάδα και στη διαφοροποίηση των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και την Κύπρο. Λαμβάνει επίσης υπόψη την εστίαση της τράπεζας στις παραδοσιακές εμπορικές-τραπεζικές δραστηριότητες, σε μεγάλο βαθμό επιλυμένα ζητήματα ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και προοπτικές βιώσιμης κερδοφορίας.

Εξαγορά Ελληνικής Τράπεζας: Η πρόσφατη απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, Hellenic Bank Public Company Limited, συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank για ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων της. Η πλήρης ενοποίηση της Ελληνικής (ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου 2024) θα βελτιώσει οριακά τις χρηματοοικονομικές μετρήσεις του ομίλου εκτός από μια διαχειρίσιμη κεφαλαιακή διάβρωση.
Η εξαγορά έχει ορισμένους κινδύνους εκτέλεσης, αλλά θα μπορούσε επίσης να προσφέρει κάποιες συνέργειες κόστους και εσόδων εάν εκτελεστεί σωστά.

Διαχειρίσιμος δείκτης NPEs, υψηλή κάλυψη: Ο δείκτης NPEs της Eurobank ήταν 3,4% στα τέλη Ιουνίου 2024, ο χαμηλότερος σε πάνω από μια δεκαετία και καλύτερος από τον εγχώριο μέσο όρο. Η υψηλή απομειωμένη κάλυψη δανείων κατά 89%, μετριάζει τους κινδύνους ποιότητας του ενεργητικού.

Η κερδοφορία θα παραμείνει: Ο λόγος RWAs της Eurobank ανήλθε σε 4% το α' εξάμηνο του 2024 και πιθανότατα έχει φτάσει στο ανώτατο όριο. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, αναμένεται η αναλογία να είναι μέτρια και ευαίσθητη στους κύκλους επιτοκίων και πιστώσεων. Ωστόσο επωφελείται από τη διεθνή διαφοροποίηση.

Εθνική Τράπεζα

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε από ΒΒ σε ΒΒ+.

Franchise: Οι αξιολογήσεις της Εθνικής αντικατοπτρίζουν την ισχυρή της θέση στην ελληνική εγχώρια αγορά, η οποία υποστηρίζει τις επιχειρηματικές και την κερδοφορία, τη σταθερή χρηματοδότηση βάσει καταθέσεων και την υγιή ρευστότητα. 

Συστημική εγχώρια τράπεζα: Η Εθνική κατέχει ισχυρά μερίδια αγοράς στη λιανική και εμπορική τραπεζική. 

Μέτρια αναλογία NPEs, επαρκής κάλυψη: Ο δείκτης NPEs της Εθνικής (τέλη Ιουνίου 2024: 3,7%) έχει μειωθεί σημαντικά και είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, με υψηλή κάλυψη 83%.

Ικανοποιητική, βιώσιμη κερδοφορία: Η κερδοφορία της Εθνικής έχει σταθεροποιηθεί σύμφωνα με την πρόοδό της με την αναδιάρθρωση και την απομόχλευση των παλαιών προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Ο δείκτης λειτουργικών κερδών/RWA της τράπεζας ήταν υψηλός στο 4,7% το α' εξάμηνο του 24 (2023: 4%) και αναμένεται ότι θα παραμείνει υγιής μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης