Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Πάνω από 1,2 δισ. θα «σηκωθούν» στο ελληνικό χρηματιστήριο – Θα συνεχιστεί η υποαπόδοση

Eurobank Equities: Πάνω από 1,2 δισ. θα «σηκωθούν» στο ελληνικό χρηματιστήριο – Θα συνεχιστεί η υποαπόδοση
Η Eurobank Equities συστήνει την έκθεση στην Τρ. Πειραιώς, στη ΔΕΗ, στην Jumbo, στη Metlen και τον Titan
Τους λόγους για τους οποίους θα συνεχιστεί η υποαπόδοση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αναλύει η Eurobank Equities, καθώς θα απορροφηθεί ρευστότητα που θα ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες.
Όπως υπενθυμίζει η Eurobank Equities, το ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 3% από τις αρχές Αυγούστου, σημειώνοντας σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις έναντι τόσο της ευρύτερης Ευρώπης (Stoxx 600 +0,7%) όσο και των αγορών της περιφέρειας (MIB +2,8%).
Οι επιδόσεις επιβαρύνθηκαν κυρίως από τις τράπεζες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 7% κατά τη διάρκεια της περιόδου, σε σύγκριση με απόδοση κατά 4% που κατέγραψαν οι αντίστοιχες τράπεζες στην ΕΕ.
Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν επίσης υστερήσει, με λίγες μόνο εταιρείες στο πράσινο από τον Αύγουστο (κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση).
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση δεν είναι συγχρονισμένη με τα θεμελιώδη, κατά την Eurobank Equities, καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναφέρει υγιή αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Τι οδηγεί στην υποαπόδοση;

Η ισχυρή δυναμική κατά το 1ο τρίμηνο του 2024 διακόπηκε κάπως από την πώληση του μεριδίου του ΤΧΣ στην Πειραιώς τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από άλλα placement τον Μάιο (Metlen, Jumbo).
Αυτά τα γεγονότα ρευστότητας δημιούργησαν μια «υπερπροσφορά» η οποία φαίνεται να επιβάρυνε την ελληνική αγορά, ελλείψει σταδιακής αγοραστικής διάθεσης.
Το τελευταίο ήταν επίσης αποτέλεσμα της απόφασης της MSCI να μην θέσει την αγορά της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση, ωθώντας έτσι έναν βασικό καταλύτη για τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου ενώ οδήγησε σε περιορισμένες καθαρές εισροές.
Εν όψει του υπολοίπου του έτους, φαίνεται να υπάρχει ένας αγωγός προσφοράς μετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ (που αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου και ενδεχομένως την Cenergy, Trade Estates, Κρι-Κρι), η οποία πρόκειται να επιβαρύνει την αγορά, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της ξένης ζήτησης.
Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities αναμένει από το ΧΑΑ να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο μέχρι το τέλος του έτους.

Τα θεμελιώδη μεγέθη

Η Eurobank Equities θεωρεί όλες τις παραπάνω προσωρινές «αναποδιές».
Η θεμελιώδης ιστορία παραμένει ανέπαφη κατά την άποψή της, υποστηριζόμενη από: 1) ένα υγιές μακροοικονομικό υπόβαθρο, 2) συνεχής δημοσιονομική πειθαρχία 3) ευνοϊκή δυναμική χρέους 4) επιτακτικές αποτιμήσεις τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση

Τρόπος τοποθέτησης

Έχοντας αυτά υπόψη, η Eurobank Equities συστήνει την έκθεση σε τίτλους με ισχυρή δυναμική κερδών, εύλογο βαθμό προβολής κερδών και υποστήριξη απόδοσης, καθώς και ονόματα στα οποία βλέπει σημαντική μετατόπιση της αποτίμησης.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζει θέση στην Τράπεζα Πειραιώς, τη ΔΕΗ, την Jumbo, τη Metlen και τον Titan.
Επίσης, συστήνει και τον Σαράντη και τα Κρι Κρι, καθώς διαθέτουν ισχυρούς συντελεστές κερδοφορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης