Η κυβέρνηση έπεισε τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να αλλάξουν τις αποταμιεύσεις τους από ξένο νόμισμα σε λίρα
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την εξισορρόπηση των οικονομικών της Τουρκίας, η οποία είναι ορατή από τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τη μείωση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα και τη συνακόλουθη αύξηση του καθαρού αποθέματος της κεντρικής τράπεζας σε ξένο συναλλαγματικά αποθέματα.
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τους τελευταίους 12 μήνες, είναι η επιτυχία που είχαν οι αρχές στο να πείσουν τα εγχώρια νοικοκυριά και τις εταιρείες να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους πίσω στο τοπικό νόμισμα.
Αυτή η μετατόπιση ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων φέτος. Επί του παρόντος, οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα αποτελούν το 45% του συνόλου έναντι 58% στο τέλος του 2023, με τις προστατευμένες καταθέσεις (οι οποίες είναι ασφαλισμένες από την κεντρική τράπεζα έναντι συναλλαγματικών ζημιών πέραν) να έχουν μειωθεί από 89 δισ. δολάρια (9% του ΑΕΠ) σε 44 δισ. (4,4% του ΑΕΠ) την ίδια περίοδο», υπογραμμίζει η S&P.
Με βασική υπόθεση ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή και το εγχώριο επιτόκιο αποταμίευσης θα βελτιωθεί, η τάση αποδολαριοποίησης θα πρέπει συνεχίσει να μειώνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό κι έτσι, μέχρι τα μέσα του 2025, οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από το ένα τρίτο των τραπεζικών καταθέσεων, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων την κεντρική τράπεζα.
Οι βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης οδήγησαν σε αύξηση του δανεισμού από εταιρείες και τράπεζες.
Ταυτόχρονα, η εγχώρια πιστωτική ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό και οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν στάσιμες, αν και έχει σημειωθεί αύξηση του δανεισμού σε ξένο νόμισμα σε τουρκικές εταιρείες από εγχώριες τράπεζες, αντανακλώντας το μεγάλο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων του τοπικού νομίσματος και του ξένου νομίσματος.
Η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να αποδειχθεί πρόκληση.
Προβλέπεται η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να μειωθεί στο 2,3% το 2025 έναντι 3,1% φέτος, καθώς οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι και η χαμηλότερη ζήτηση εργασίας θα οδηγήσουν σε πιο ήπια ζήτηση, αντισταθμίζοντας μόνο εν μέρει από τις ισχυρότερες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Η S&P αναμένει σταδιακή ανάκαμψη από το 2026.
Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό κομμάτι, χωρίς προγραμματισμένες εθνικές εκλογές μέχρι το 2028, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να έχουν χώρο να εφαρμόσουν στρατηγικές για μείωση του πληθωρισμού, μέσω σταδιακής σύσφιξης της δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών