Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί ο Trump υιοθετεί το δόγμα Ronald Reagan «ειρήνη μέσω δύναμης» - Θα αποτύχουν οι δυτικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Γιατί ο Trump υιοθετεί το δόγμα Ronald Reagan «ειρήνη μέσω δύναμης» - Θα αποτύχουν οι δυτικές δυνάμεις στην Ουκρανία
Με το δόγμα του «ειρήνη μέσω της στρατιωτικής ισχύος», ο Ronald Reagan υπήρξε καταλυτικός για τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση της
Πίσω από τις λέξεις κρύβεται...ο Donald.
Στις 14 Ιανουαρίου, ο Pete Hegseth, τον οποίο ο Donald Trump θέλει να διορίσει ως επικεφαλής του Πενταγώνου, υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του θα επιδιώξει «ειρήνη μέσω δύναμης» στην Ουκρανία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η διατύπωση της μελλοντικής στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον ακούγεται μεταξύ των υποστηρικτών του νεοεκλεγμένου Αμερικανού ηγέτη.
Για παράδειγμα, ο ειδικός απεσταλμένος του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Keith Kellogg, δήλωσε την ανάγκη να εφαρμοστεί αυτή η προσέγγιση για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Γιατί ο Trump επέλεξε τη συγκεκριμένη στρατηγική, τι κρύβεται πίσω από τη φράση «ειρήνη μέσω δύναμης» και... σημαίνει άμεση επέμβαση των ΗΠΑ στη σύγκρουση...;

Ποιος επινόησε την έννοια της «ειρήνης μέσω της δύναμης»;

Η φόρμουλα «ειρήνη μέσω δύναμης» στην αμερικανική πολιτική διατυπώθηκε από τον 40ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ronald Reagan, δήλωσε στο Lenta.ru η Julia Boguslavskaya, ανώτερη λέκτορας στο Τμήμα Αμερικανικών Σπουδών, Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.
Η εν λόγω ιδέα είναι επίσης εμφανής στην προσέγγιση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες διεθνώς.
unnamed_27.jpg
Ο Ronald Reagan ερμήνευσε το όραμά του για αυτήν την ιδέα ως εξής:

Η έννοια της «ειρήνης μέσω δύναμης» στην αμερικανική πολιτική αντιπροσωπεύει τη διασφάλιση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ μέσω της ετοιμότητας να χρησιμοποιήσουν ένοπλες δυνάμεις και διάφορα όργανα πίεσης. Σύμφωνα με την Boguslavskaya, αυτή η φόρμουλα έχει δύο συστατικά: μια επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της χώρας και την ικανότητα διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος.
Αν κοιτάξετε τη βασιλεία του Ronald Reagan και τις πολιτικές του κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, τότε το πρώτο στοιχείο επικράτησε. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει ο ειδικός, ο πρώην Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε τη δημιουργία του προγράμματος Strategic Defense Initiative (SDI) ή «Star Wars», το οποίο είχε σχεδιαστεί για να τοποθετεί αμερικανικούς πυραύλους στο διάστημα για να απωθήσει τυχόν απειλές.
https___d1e00ek4ebabms.cloudfront.net_production_ec25460c-3a1d-4c08-bfe2-721e785eeb93.avif
Η «Ειρήνη μέσω δύναμης» έχει μια παραδοσιακή έννοια της αποτροπής. Δηλαδή, «είμαστε τόσο ισχυροί που μπορούμε να εκβιάσουμε τους αντιπάλους μας, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό σε εμάς».
Τώρα η ισορροπία δυνάμεων στη διεθνή σκηνή είναι σημαντικά διαφορετική από το τέλος του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, αλλά η φόρμουλα «ειρήνη μέσω δύναμης» εξακολουθεί να είναι σχετική για τη μελλοντική κυβέρνηση Trump. Σύμφωνα με την ειδικό, αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να είναι σαν τον Ronald Reagan.
1674005228471.jpeg
Πώς βλέπει ο  Trump τη μελλοντική του στρατηγική εξωτερικής πολιτικής;

Σύμφωνα με την Boguslavskaya, οι δηλώσεις εκπροσώπων Trump ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαμορφώσουν την εξωτερική τους πολιτική με βάση την «ειρήνη μέσω δύναμης» προκάλεσαν ενδιαφέρον και πολλά ερωτήματα. Ο ειδικός τονίζει ότι, παρά τις εκκλήσεις για διπλωματική λύση στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας κατά την προεκλογική εκστρατεία, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό ο Trump είναι «πραγματικά έτοιμος να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις».
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Boguslavskaya, το όραμα τουTrump για τη φόρμουλα «ειρήνη μέσω δύναμης» διαφέρει από το όραμα του Ρίγκαν γι' αυτήν.
Το όραμα του Trump για «ειρήνη μέσω δύναμης» είναι κάπως ευρύτερο από μια απλή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Όπως εκτιμά, ο ορισμός περιλαμβάνει επίσης τεχνολογικά πλεονεκτήματα, καινοτόμο ανάπτυξη και ισχυρή αμερικανική οικονομία.
5b6c5db9add6bc0a3cba6b2043629764.jpg

Πώς θα επηρεάσει η προσέγγιση «ειρήνη μέσω δύναμης» την ουκρανική σύγκρουση;

Στις 14 Ιανουαρίου, ο Trump είπε ότι ήθελε να συναντηθεί γρήγορα με τον Ρώσο πρόεδρο για να συζητήσουν τα βήματα για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης. Ο πολιτικός επιστήμονας τονίζει ότι η ομάδα των Ρεπουμπλικανών, σε αντίθεση με την απερχόμενη κυβέρνηση Joe Biden, έχει πρωτοβουλία να επιλύσει την κρίση διπλωματικά.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ομάδα Τραμπ τηρεί περίπου τις ίδιες αρχές με την προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μιλάμε για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι δυνατές, αλλά «μόνο εάν η Ουκρανία μπορεί να συμμετάσχει σε αυτές από θέση ισχύος», εξήγησε η Boguslavskaya.
47rs240131a633-scaled-1_2.jpg

Η μελλοντική κυβέρνηση Trump θα ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί εάν η Ουκρανία είχε κάποιο είδος θέσης ισχύος ή τουλάχιστον όχι μια θέση απόλυτης αδυναμίας
Σύμφωνα με την ειδικό, η κατάσταση στις υποθετικές διαπραγματεύσεις θα κριθεί από τη θέση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, εάν οι μελλοντικές αρχές των ΗΠΑ δουν οποιεσδήποτε απειλές για τη διατήρηση του καθεστώτος του Κιέβου, ενδέχεται να αλλάξουν σταδιακά την προσέγγισή τους.
Ο Αμερικανός επεσήμανε επίσης ότι η στρατηγική του  Trump θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφωνίες με τον Ουκρανό ηγέτη Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Αλλά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία καταφέρουν να συμφωνήσουν σε όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης που δεν αρέσει στην Ουκρανία, τότε το Κίεβο θα πρέπει να συμβιβαστεί, πρόσθεσε.
Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή βοήθειας από τη Δύση. Επομένως, σε περίπτωση διαφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κίεβο απλά δεν θα έχει πού να πάει και θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις.

Γιατί θα αποτύχουν οι δυτικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η πιθανή ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά το τέλος της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε δαπανηρή αποτυχία και ταπείνωση, προειδοποίησε ο Βρετανός στρατιωτικός ειδικός Nicholas Drummond σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Express.
Παρά τις προειδοποιήσεις από ειδικούς, ο Γάλλος Πρόεδρος συνεχίζει να χαίρεται... με την ιδέα αφού την παρουσίασε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2024.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε το σχέδιο ανάπτυξης βρετανικών στρατευμάτων στις 9 Ιανουαρίου, μετά από συνάντηση με συμμάχους στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.
«Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Macron.
Οι Βρετανοί το βλέπουν θετικά, αλλά θα μιλήσω λεπτομερώς με τον πρωθυπουργό στη συνάντησή μας, θα πραγματοποιηθεί», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στη συνάντηση. «Θα επισκεφθεί την Ουκρανία, θα έχει μια επίσκεψη στην Ουκρανία και θα μιλήσουμε».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εβδομάδες τη δυνατότητα αποστολής στρατευμάτων για μια ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία μόλις επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ξεκινώντας με τον Μακρόν, όπως τόνισε ο Zelensky, ο οποίος ήταν ο πρώτος και σταθερός υποστηρικτής της αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου μήνα όταν αυτός και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ συζήτησαν την ιδέα.
Ωστόσο, οι ειδικοί αντιτάχθηκαν στην ιδέα, ανησυχώντας ότι θα ήταν μια δαπανηρή αποτυχία που θα οδηγούσε σε ταπείνωση.
«Έχουμε αυτή τη συνήθεια να προχωράμε σε ανοιχτές δεσμεύσεις χωρίς να σκεφτόμαστε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ή το τέλος του παιχνιδιού. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια δαπανηρή ανάπτυξη που καταλήγει σε αποτυχία και ταπείνωση», δήλωσε ο Ντράμοντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Express.
«Η Ρωσία αντιπαθεί ιδιαίτερα τη Βρετανία επειδή ήμασταν τόσο ένθερμοι στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι είναι απίθανο να είμαστε το έθνος που θα μεσολαβήσει μια ειρηνευτική συμφωνία, σίγουρα μια συμφωνία που θα αποδεχόταν η Ρωσία, ίσως θα ήταν καλύτερα να μην παρέμβουμε. Ο Trump είπε ότι θα πετύχει μια συμφωνία. Εντάξει, τότε αφήστε τις ΗΠΑ να παρέχουν μια ρυθμιστική δύναμη», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το Λονδίνο κινδυνεύει να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση, κάτι που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.
«Υποχωρώντας ένα δευτερόλεπτο, νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο η Ρωσία να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που την ανάγκασε να παραχωρήσει εδάφη που είχε ήδη καταλάβει. Το να βρεθεί η Βρετανία στη μέση θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική εάν τερματιστεί μια δυσάρεστη κατάπαυση του πυρός. Θα βρισκόμασταν άμεσα εμπλεκόμενοι. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά αυτό», είπε.
Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τον στρατό τους αντί να αναπτύξουν βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλιμάκωση.
Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, ο Zelensky ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του στις 13 Ιανουαρίου και συζήτησε την ιδέα της αποστολής δυτικών «δυνάμεων» στην Ουκρανία χωρίς να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για μάχιμα στρατεύματα ή για ειρηνευτικές δυνάμεις ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης.
«Ήταν μια αρκετά μεγάλη και λεπτομερής συζήτηση. Συζητήσαμε την αμυντική υποστήριξη – διάφορες μορφές άμυνας, πακέτα όπλων για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι στην απογευματινή του ομιλία. «Συζητήσαμε επίσης την ανάπτυξη συνεργατών και την εκπαίδευση του στρατού μας».
Η πρόταση του Μακρόν προκάλεσε σάλο από άλλους ευρωπαίους ηγέτες όταν την παρουσίασε για πρώτη φορά πέρυσι, καθιστώντας τον εαυτό του απομονωμένο στην ευρωπαϊκή σκηνή. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε προφανώς την πρωτοβουλία του, με την είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η υποστήριξη της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς στοχεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από το τέλμα της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης