Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωργία: Υπερψηφίστηκε ο νόμος περί «ξένης επιρροής», κόντρα στις δυτικές αντιδράσεις και… απειλές

Γεωργία: Υπερψηφίστηκε ο νόμος περί «ξένης επιρροής», κόντρα στις δυτικές αντιδράσεις και… απειλές
Ο νόμος απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής»
Σχετικά Άρθρα
Το κοινοβούλιο της Γεωργίας παρέκαμψε το βέτο της φιλοδυτικής προέδρου και υιοθέτησε σήμερα 28/5 αμετάκλητα τον νόμο περί «ξένης επιρροής», κόντρα στις επικρίσεις και τις απειλές δυτικών κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και χώρες της ΕΕ.
Ο νόμος, εμπνευσμένος από έναν αντίστοιχο ρωσικό, εγκρίθηκε με ψήφους 84 υπέρ έναντι 4 κατά. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα τη στιγμή της ψηφοφορίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το AFP.
Ο νόμος απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής». Εισάγονται επίσης βαριά πρόστιμα για παραβάσεις αλλά και επαχθείς απαιτήσεις αποκάλυψης.
Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου οργάνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες διαδηλώσεις. Η Ρωσία είναι αντιδημοφιλής για πολλούς Γεωργιανούς επειδή στηρίζει τις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι ΗΠΑ απείλησαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε Γεωργιανούς που θα υπερψηφίσουν τον νόμο, ωστόσο η γεωργιανή κυβέρνηση κατηγορεί τις Δυτικές χώρες για «εκβιασμό». Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι έπαιξε οποιονδήποτε ρόλο στην προώθηση του νόμου αυτού, τον οποίο όμως υπερασπίστηκε απέναντι στις δυτικές επικρίσεις.

Borrell (ΕΕ): «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές»

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εξετάζουν όλες τις επιλογές για να αντιδράσουν στις εξελίξεις στη Γεωργία σχετικά με τον νόμο περί «ξένης επιρροής» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνουν ότι η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Γεωργίας αντίκειται στις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Η θέσπισή του οδηγεί σε οπισθοδρόμηση σε τουλάχιστον τρία από τα εννέα βήματα (σχετικά με την παραπληροφόρηση, την πόλωση, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών) που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής για το καθεστώς υποψηφιότητας που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ και θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ.
Πέρα από το νόμο για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής, μέχρι στιγμής, δεν έχει κινητοποιηθεί επαρκής πολιτική προσοχή για την ουσιαστική πρόοδο στα εννέα στάδια, επισημαίνουν ο Borrell και η Κομισιόν.
«Προτρέπουμε τις αρχές της Γεωργίας να αναστρέψουν αυτή την τάση και να επιστρέψουν σταθερά στον δρόμο της ΕΕ. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει η δυναμική - αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμευση από τις κυβερνητικές αρχές» υπογραμμίζουν.
Εξέφρασαν επίσης τη «βαθιά» λύπη της ΕΕ που το κοινοβούλιο της Γεωργίας αποφάσισε να παρακάμψει το βέτο της προέδρου στον νόμο για τη διαφάνεια της «ξένης επιρροής» και να αγνοήσει τα λεπτομερή νομικά επιχειρήματα της Επιτροπής της Βενετίας που οδηγούν σε σαφή σύσταση για την κατάργηση αυτού του νόμου.
«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του γεωργιανού λαού και αναγνωρίζουμε την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας για ένα ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους» καταλήγουν.

Ξέσπασμα Putin: Πολιτικό γουρούνι ο Ευρωπαίος επίτροπος που απείλησε τον πρωθυπουργό της Γεωργίας - Ανόητοι όλοι στην ΕΕ

Την Παρασκευή 24/, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε ως «πολιτικό γουρούνι» τον Ευρωπαίο επίτροπο Oliver Varhelyi, ο οποίος απευθύνθηκε με απειλητικούς τόνους στον πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Kobakhidze.
Ενώ επέκρινε τον γεωργιανό νόμο για τους ξένους πράκτορες, ο αξιωματούχος της ΕΕ υπενθύμισε τη μοίρα του Σλοβάκου πρωθυπουργό Robert Fico, ο οποίος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας.
«Δεν μπορώ να σχολιάσω όσα είπε κάποιος Ευρωπαίος Επίτροπος.
Υπάρχουν πολλοί επίτροποι και αλλάζουν συνεχώς και λένε ανοησίες», δήλωσε ο Putin σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko μετά τις συνομιλίες που είχαν.
«Αν αυτό είναι αλήθεια…. αυτός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά ως πολιτικό γουρούνι.
Αυτό τα λέει όλα», είπε ο Ρώσος ηγέτης.
«Δυστυχώς, η ανευθυνότητα των μεσαίων στελεχών, ειδικά σε αυτό το κομμάτι, αυξάνεται.
Συχνά το αντιμετωπίζουμε και οι ίδιοι. Αυτό είναι λυπηρό», συνέχισε ο Putin.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze αποκάλυψε ότι ένας Ευρωπαίος Επίτροπος τον απείλησε ότι θα έχει την τύχη του ... παραλίγο δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σλοβακίας Robert Fico.
«Ακόμη και με φόντο τον εκβιασμό ετών, η απειλή που εκφράστηκε σε μια τηλεφωνική συνομιλία με έναν από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους ήταν αδιανόητη. Συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι δυτικοί πολιτικοί αφού ξεπεράσουν το veto στο νόμο "Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροή" και όταν απαριθμούσε δήλωσε: "Είδατε τι συνέβη με τον Fico, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί"», αποκάλυψε ο επικεφαλής της γεωργιανής κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά, ο Kobakhidze δεν κατονόμασε τον Ευρωπαίο Επίτροπο που εξαπέλυσε τις εν λόγω απειλές.

«Η Δύση θέλει να μας κατατρέψει - Προσπαθούν να ανοίξουν μέτωπο με τη Ρωσία με πρόσχημα τον νέο νόμο»

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze δήλωνε ότι ο νόμος «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, είναι μόνο ένα πρόσχημα για να ασκηθεί πίεση στη Γεωργία για να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» κατά της Ρωσίας.
«Από τις αρχές του 2022 υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το άνοιγμα ενός «δεύτερου μετώπου» στη Γεωργία, το οποίο θα αποδυνάμωσε τη θέση της Ρωσίας, αλλά αυτό θα κατέστρεφε τη χώρα μας», τόνισε ο Kobakhidze.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθυμία να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Γεωργίας και αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας στρατηγικής που στοχεύει στην αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Ο Kobakhidze είναι βέβαιος ότι στον σύγχρονο κόσμο υπάρχει ένα «παγκόσμιο πολεμικό κόμμα» που επιδιώκει αποκλειστικά να εκπληρώσει τους δικούς του στόχους και δεν ενδιαφέρεται για τη μοίρα της Γεωργίας.
Ο νόμος περί διαφάνειας ξένης επιρροής απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση να αποκαλύπτουν τις πηγές και τους σκοπούς χρηματοδότησής τους. Οι δυτικές χώρες επικρίνουν αυτόν τον νόμο, θεωρώντας ότι περιορίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ωστόσο, οι αρχές της Γεωργίας επιμένουν ότι ο νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας και στην προστασία των εθνικών συμφερόντων.
Ο Kobakhidze σημείωσε ότι η εξωτερική πίεση στη Γεωργία που σχετίζεται με αυτόν τον νόμο είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης και παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Τόνισε ότι η γεωργιανή κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της συμφέροντα και θα λάβει αποφάσεις με βάση τις εθνικές προτεραιότητες και την ασφάλεια.

Η CIA πίσω από τις ταραχές στη Γεωργία - Θέλει χάος για να αποσπάσει τον Putin από την Ουκρανία

Πίσω από τις πρόσφατες αναταραχές και διαδηλώσεις στη Γεωργία με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τους «ξένους πράκτορες» είναι η CIA, η οποία θέλει να αποσπάσει την προσοχή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin από την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία υποστηρίζει ο Αμερικάνος απόστρατος συνταγματάρχης Lawrence Wilkerson.
«Έχω την υποψία πως ότι συμβαίνει στη Γεωργία συντονίζεται από τη CIA.
Προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του Putin από την Ουκρανία, προκαλώντας χάος σε διάφορα άλλα μέρη.
Η Γεωργία είναι ακριβώς το μέρος που θα διάλεγα, επειδή έχουμε αρκετές πολυετείς διασυνδέσεις εκεί» υποστήριξε ο Αμερικάνος απόστρατος συνταγματάρχης.
Σύμφωνα με τον Wilkerson, πολλοί αξιωματούχοι στη Γεωργία έχουν στενούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι σχέσεις μεταξύ των τοπικών ελίτ και της Ουάσιγκτον ανάγονται από την επίσκεψη του προέδρου George Bush το 2004.
Όπως λέει ο Wilkerson, ο Ρώσος πρόεδρος δεν ανησυχούσε καθόλου μέχρι πρότινος για την επιρροή της CIA στην Τιφλίδα.
Ωστόσο, η ενεργή δραστηριότητα των Αμερικάνων πρακτόρων θα μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ρωσικής ηγεσίας.
«O Putin δεν θα ήθελε να ανακατευθύνει δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή να πολεμήσει τις ΗΠΑ στη Γεωργία, αλλά αν συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο στα σύνορα του, αν «στήνουμε» τέτοιες εξεγέρσεις και «έγχρωμες επαναστάσεις», θα πρέπει αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα» τονίζει ο Wilkerson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης