Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως - O Biden έδωσε κρυφά άδεια στην Ουκρανία για χτυπήματα στη Ρωσία με όπλα των ΗΠΑ

Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως - O Biden έδωσε κρυφά άδεια στην Ουκρανία για χτυπήματα στη Ρωσία με όπλα των ΗΠΑ
Σύμφωνα με το Politico η αμερικανική κυβέρνηση παρείχε την έγκρισή της στην Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί καλύτερα στο Kharkiv τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας
(upd) Η κυβέρνηση του Joe Biden έδωσε κρυφά την άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός της Ρωσίας - αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Kharkiv - χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, αποκάλυψαν την Πέμπτη (30/5/2024) Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος. Σκληρή απάντηση από τη Ρωσία, που ξεκαθαρίζει ότι το ΝΑΤΟ θα λογοδοτήσει για την απόφαση αυτή. 
Σύμφωνα με το Politico, στο οποίο μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δύο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε την έγκρισή της στην Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί καλύτερα στο Kharkiv τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
«Ο πρόεδρος Biden πρόσφατα ζήτησε από την ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα για αμυντικούς σκοπούς στο Kharkiv, ώστε να μπορεί να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που τη χτυπούν ή προετοιμάζονται να τις χτυπήσουν», επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική το να επιτρέπονται μακρινά χτυπήματα εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική για τα όπλα

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προβούν σε αυτήν την πολιτική αλλαγή μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Kharkiv τον Μάιο 2024 πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία «ευελιξία» να αμυνθεί από επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Kharkiv, δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από την Αμερική, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές ρουκετών, για να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Kharkiv, ή να επιτεθεί σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

usa_1_2.jpg

O Blinken είχε προαναγγείλει τη στροφή Biden

Όμως, η επιδείνωση των συνθηκών για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης –– συγκεκριμένα οι προόδους της Ρωσίας και η βελτιωμένη θέση στο Kharkiv – ανάγκασαν τον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει γνώμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.
Η κυβέρνηση Biden είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια απόφαση είτε έχει ληφθεί κρυφά είτε πρόκειται να ληφθεί τις τελευταίες ημέρες.
Την Τετάρτη (29/5), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος των ΗΠΑ που υπαινίχθηκε δημόσια ότι ο Biden μπορεί να αλλάξει θέση και να επιτρέψει τέτοια χτυπήματα, λέγοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Kirby
με τη σειρά του δεν απέκλεισε μια πιθανή αλλαγή.
Αυτά τα μηνύματα ήρθαν αφού κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στη Ρωσία χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.
Βουλευτές και στελέχη, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους υποστήριζαν δημόσια και ιδιωτικά την αλλαγή στάσης εκ μέρους των ΗΠΑ.
Μάλιστα μιλώντας «κεκλεισμένων των θυρών» στο Κογκρέσο υποστήριζαν ότι έχει «στρατιωτική αξία» η άρση των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων.

himars.JPG
ΝΥΤ:  Αναπόφευκτη η αλλαγή θέσης από Biden

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden είναι κοντά στο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ο Λευκός Οίκος θεωρεί αναπόφευκτη την αναθεώρηση της θέσης, ανέφεραννωρίτερα οι New York Times, επικαλούμενες πηγές.
«Ο πρόεδρος Biden θα λάβει από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του στον πόλεμο στην Ουκρανία - την άρση της απαγόρευσης των χρήσης αμερικανικών όιπλων σε ρωσικό έδαφος», σημείωναν οι New York Times
Οι σύμβουλοι του Biden «πιστεύουν ότι μια αλλαγή θέσης είναι αναπόφευκτη», παρά τις ανησυχίες για τη σύγκρουση που ενδέχεται να κλιμακωθεί σε «άμεση αντιπαράθεση με έναν πυρηνικό αντίπαλο», ανέφεραν οι πηγές.
Σύμφωνα με πηγές των New York Times, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ξεκινήσει μια επαναξιολόγηση της τρέχουσας πολιτικής με σκοπό αλαγές… λαμβάνοντας υπόψη τους υπάρχοντες κινδύνους.
«Οι βοηθοί του για την εθνική ασφάλεια διεξάγουν αυτό που ονόμασαν «πολύ ζωηρή διαδικασία» για να κάνουν μια επίσημη σύσταση στον πρόεδρο, γνωρίζοντας ότι η δυναμική στον πόλεμο μετατοπίζεται προς τη Ρωσία», αναφέρουν οι New York Times.
Εάν ενθαρρυνθούν τα χτυπήματα, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει «αυστηρούς περιορισμούς» από τις ΗΠΑ, οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με την επιλογή στόχων και τον τρόπο με τον οποίο ακριβώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αμερικανικά όπλα.

Ο Macron σχηματίζει στρατό για Ουκρανία, ποια χώρα της ΕΕ είπε το πρώτο «Ναι» - Ανακοινώσεις 7 Ιουνίου

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό για την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία,
ανέφερε την Πέμπτη (30/5/2024) η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.
Οι γαλλικές αρχές πρόκειται να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την οργάνωση ενός τέτοιου συνασπισμού, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η απόφαση ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στη Γαλλία που έχει προγραμματιστεί για τις 6-7 Ιουνίου.
Το σχέδιο προϋποθέτει πρώτα την αποστολή πολλών δεκάδων στρατιωτικών ειδικών στην Ουκρανία για να αξιολογήσουν τις ανάγκες των δυνάμεων της χώρας, την οποία θα ακολουθήσει η ενίσχυση πολλών εκατοντάδων στρατιωτικών, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.
Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε μεταξύ του Macron και του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz την Τρίτη (28/5/2024) στο περιθώριο των γαλλογερμανικών υπουργικών συμβουλίων στο Βερολίνο.
Νωρίτερα τον Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε ότι το Βίλνιους είναι έτοιμο να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία ως μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Γαλλίας.
Μετά από μια διάσκεψη που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι για την Ουκρανία στις 26 Φεβρουαρίου, ο Macron δήλωσε ότι οι δυτικοί ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία και αν και δεν είχε επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με αυτό, τίποτα δεν μπορούσε να αποκλειστεί.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ αντιτάχθηκαν στα εν λόγω σχέδια.

Zakharova: Αν οι Ουκρανοί χτυπήσουν ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα λογοδοτήσει

Το ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει για τυχόν επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

Τάδε έγραφε στο κανάλι της στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Όπως επεσήμανε η Zakharova, οι Ουκρανοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνοι τους δυτικά όπλα.
Συνεπώς, το πώς θα χτυπηθεί η Ρωσία έχει σχεδιαστεί στις ίδιες τις χώρες του ΝΑΤΟ.
«Στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στη Ρωσία κατανοούν τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην εκτέλεση αυτών των χτυπημάτων.
Δεν χρειάζεται να δώσουν στην Ουκρανία καμία άδεια.
Ο σχεδιασμός για τυχόν χτυπήματα είναι έργο των μελών του ΝΑΤΟ και για αυτό θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτό», τόνισε η Zakharova, προσθέτοντας:
«Τα χτυπήματα θα γίνουν από τις ίδιες τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Η συμμετοχή των Ουκρανών περιορίζεται στην υπόδειξη στόχων».
exclusive.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης