Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον γκρεμό οδεύει ο «πολεμοχαρής» Macron: Στηρίζοντας την Ουκρανία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα γαλλικό χρέος και προϋπολογισμό

Στον γκρεμό οδεύει ο «πολεμοχαρής» Macron: Στηρίζοντας την Ουκρανία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα γαλλικό χρέος και προϋπολογισμό
«Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόβλεψή μας ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας, το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας ως μερίδιο του ΑΕΠ θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα μεγαλύτερων από το αναμενόμενο δημοσιονομικών ελλειμμάτων για την περίοδο 2023-2027», ανέφερε ο S&P σε δήλωση
Σχετικά Άρθρα
Υποστηρίζοντας την Ουκρανία σθεναρά ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron οδηγεί το κεντρώο κόμμα του προς μια ταπεινωτική ήττα από την Εθνική Συσπείρωση της Marine LePen στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία εβδομάδα, ενώ οδηγεί την χώρα του σε οικονομικό... γκρεμό, αφού η στήριξη του εμπόλεμου Κιέβου απειλεί να τινάξει στον αέρα τον γαλλικό Προϋπολογισμό, εκτοξεύοντας το χρέος της χώρας.
Η είδηση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πιθανό να τροφοδοτήσει περαιτέρω την πτώση της δημοτικότητας του ολοένα και πιο πολεμοχαρή Γάλλου ηγέτη στο εσωτερικό.
Για τον Γάλλο πρόεδρο ήταν ένα δυσάρεστο καμπανάκι αφύπνισης η έκθεση του οίκου Standard & Poor's την Παρασκευή 31/5 που μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική του ικανότητα της χώρας από AA σε AA−.

Ο οργανισμός ανέφερε τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υπέρβαση του ελλείμματος, αλλά διατήρησε τις προοπτικές σταθερές.

«Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόβλεψή μας ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας, το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας ως μερίδιο του ΑΕΠ θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα μεγαλύτερων από το αναμενόμενο δημοσιονομικών ελλειμμάτων για την περίοδο 2023-2027», ανέφερε ο S&P σε δήλωση.
«Η σταθερή προοπτική για τη Γαλλία αντανακλά τις προσδοκίες μας ότι η πραγματική οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και θα υποστηρίξει τη δημοσιονομική εξυγίανση της κυβέρνησης, αν και όχι αρκετή για να μειώσει τον ήδη αυξημένο λόγο χρέους της γενικής κυβέρνησης προς ΑΕΠ».
Ο οργανισμός προέβλεψε ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 112,1% του ΑΕΠ το 2027, σημειώνοντας ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Γαλλίας ήταν ο τρίτος υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αξιολόγησε το ιστορικό της Γαλλίας για «δημοσιονομική εξυγίανση» τις τελευταίες δεκαετίες ως «ασθενές».

Τον Απρίλιο του 2023, ο Fitch μείωσε την αξιολόγησή του στη Γαλλία σε "AA-", ενώ ο Moody's τη διατήρησε στο "Aa2".
Capture0_1.JPG
Η υποβάθμιση δεν προέκυψε ξαφνικά, ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι η Γαλλία δημιούργησε δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% του ΑΕΠ το 2023 αντί του προβλεπόμενου 4,9%.
Αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα που υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ θα «συμπληρώσει» τον ήδη υπερβολικό όγκο του δημόσιου χρέους, που διαμορφώθηκε στο 110,6% του ΑΕΠ το 23Q4.

Το 2024, η Γαλλία αναφέρθηκε επίσημα ότι είχε αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 112% από το ΔΝΤ.


Η μείωση της αξιολόγησης θα περιορίσει περαιτέρω τις ελπίδες του Emmanuel Macron σχετικά με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Αναγέννησης (RE) του Macron βρίσκεται πίσω από το δεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο (RN) σε μια μακρινή δεύτερη θέση.
Ο Macron δεν διαθέτει επίσης κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο εσωτερικό, ενώ οι προσωπικές του αξιολογήσεις έπεσαν στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο πέρυσι λόγω του χειρισμού του επί της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και των διαδηλώσεων που ακολούθησαν.
Περίπου το 70% των ερωτηθέντων τον έκριναν αρνητικά το 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa.
Τον Απρίλιο, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γάλλων ερωτηθέντων εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις ενέργειες του Macron από την επανεκλογή του, ιδιαίτερα στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, έδειξε έρευνα του Ifop-Fiducial για το Sud Radio.
Capture001.JPG

Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017, ο Macron έχει δεσμευτεί να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Βιωσιμότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) της ΕΕ.
Όμως, όταν αυξάνονται τα έξοδα, η επαναφορά των οικονομικών σε καλό δρόμο γίνεται μια τρομακτική πρόκληση.
Τεράστιες δαπάνες έχουν σημαδέψει τα τελευταία τρία χρόνια, ξεκινώντας από την πανδημία του κορωνοϊού.
Αφού η Δύση έβαλε στο στόχαστρο τη Ρωσία με κοντόφθαλμες κυρώσεις για την Ουκρανία το 2022, οι δαπάνες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.
Συνέπειες επήλθαν επίσης από τα lochdowns που επέφεραν οι τεράστιες κρίσεις ενέργειας και κόστους ζωής στην Ευρώπη.
Λήφθηκαν δαπανηρά μέτρα για τη στήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων και πολιτών, αλλά κάθε τέτοιο πάρτι δαπανών πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή.
Capture0004.JPG
Το χρέος της Γαλλίας είναι τέτοιο που η επιστροφή των τεράστιων ποσών θα απαιτούσε δραστικές και μη δημοφιλείς περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ο υπουργός Οικονομίας του Macron, Bruno LeMaire, δήλωσε ότι θέλει να εργαστεί για τη μείωση του χρέους το 2024 και να φέρει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% της ΕΕ έως το 2027.
Όλα αυτά θα απαιτούσαν ένα σοβαρό δημοσιονομικό τεντωμένο επίτευγμα αν είναι να γίνει χωρίς αύξηση των φόρων.
Aκόμη ένα μεγάλο στοίχημα για τη Γαλλία είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού τον Αύγουστο 2024.
Το σύνολο των λογαριασμών προσεγγίζει επί του παρόντος τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ (9,66 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Απρίλιο.

Αντί «βούτυρο ή όπλα», το ερώτημα για τον Macron είναι: χρέος ή Ουκρανία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω των πρόσφατων προβληματισμών του Macron για την αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η Γαλλία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την πληρωμή τόκων για το εθνικό χρέος παρά για στρατιωτικές δαπάνες.
Η χώρα ξοδεύει επί του παρόντος 43,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τον στρατό, που αντιστοιχεί στο 1,94% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα Δυτικά Γαλλία.
Ενώ θα περίμενε κανείς ότι τα υψηλά πολιτικά διακυβεύματα θα ωθήσουν τον Macron να κάνει έναν απολογισμό των καταστροφικών οικονομικών της χώρας, η Γαλλία και η Ουκρανία υπέγραψαν διμερή συμφωνία ασφαλείας τον Φεβρουάριο που περιελάμβανε δεσμεύσεις από το Παρίσι να παραδώσει έως και τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο το 2024.
Capture0001.JPG
Η κυβερνητική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 ανερχόταν σε 2,69 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Ukraine Support Tracker, Kiel WP.
Με τον Macron να ανεβάζει δραματικά το διακύβευμα της δυτικής παρέμβασης στον πόλεμο με αντιπροσώπους της Ουκρανίας, μένει να δούμε πώς θα τα πάει ο Γάλλος ηγέτης στις εκλογές του Ιουνίου και μόλις λήξει η προεδρική του θητεία το 2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης