Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Κοινός σφετεριστής της εξουσίας ο Zelensky, παράνομη η ηγεσία στην Ουκρανία – ΗΠΑ, ΕΕ χάνουν 4 πολέμους και όχι έναν

Putin: Κοινός σφετεριστής της εξουσίας ο Zelensky, παράνομη η ηγεσία στην Ουκρανία –  ΗΠΑ, ΕΕ χάνουν 4 πολέμους και όχι έναν
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Μόσχας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ως έναν κοινό σφετεριστή της εξουσίας χαρακτήρισε τον Volodymyr Zelensky ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μιλώντας την Παρασκευή (7/6/2024) στην ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση με τις σημερινές αρχές του Κιέβου είναι αρκετά προβληματική λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης σε αυτές.
Όσον αφορά τη νομιμότητα, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε πως η εκτελεστική εξουσία της Ουκρανίας την έχει χάσει και υπάρχουν επιβεβαιώσεις αυτού στο σύνταγμα της χώρας.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Zelensky, ο Putin έκανε λόγο για κοινό σφετερισμό της εξουσίας.
Ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως εάν το Κίεβο δείξει προθυμία να διαπραγματευτεί πάνω σε ρεαλιστική βάση, το ερώτημα «με ποιον» θα γίνει δευτερεύον.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20/5/2024 έληξε η συνταγματική θητεία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και ήταν υποχρεωμένος να προκηρύξει εκλογές. 

Τα αντίμετρα στη Δύση με τα ρωσικά όπλα στο εξωτερικό

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν προμηθεύει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς χώρες που βρίσκονται υπό πίεση, αλλά επιφυλάσσεται αυτού του δικαιώματος, τόνισε ο Putin αναφερόμενος στα πιθανά ρωσικά αντίποινα στην παροχή όπλων της Δύσης στην Ουκρανία.
«Δεν προμηθεύουμε ακόμη όπλα εκείνα τα κράτη ή ακόμα και σε ορισμένες οργανώσεις που δέχονται ορισμένες πιέσεις —συμπεριλαμβανομένης των στρατιωτικών— από εκείνες τις χώρες που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία και τις προτρέπουν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του ρωσικού εδάφους», διευκρίνισε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος διερωτήθηκε ωστόσο γιατί η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να πράξει το ίδιο.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται αυτού του δικαιώματος, τονίζοντας πως δεν θα αρχίσει να προμηθεύει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς χώρες στο εξωτερικό «αύριο».

Νίκη χωρίς πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε ότι η Μόσχα ακολουθεί μία διαφορετική, συγκρατημένη και ακριβή προσέγγιση στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία δεν απαιτεί επιστράτευση.
Μόνο το 2024, σημείωσε, πάνω από 160.000 άνθρωποι υπέγραψαν συμβάσεις για στρατιωτική θητεία.
Υποστήριξε ότι ο χαρακτήρας των Ρώσων πολιτών επιτρέπει τη νίκη χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Όσον αφορά στην Ουκρανία τόνισε ότι η αναγκαστική επιστράτευση στη χώρα αυτή θα μπορούσε, στην καλύτερη περίπτωση, να αναπληρώσει μόνο τις πρόσφατες απώλειες, αντί να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων.

putin_1.JPG
Η Ρωσία εξετάζει όλα τα σενάρια

Η Ρωσία εξετάζει όλα τα σενάρια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε πάντως ο Putin.
Ο συντονιστής του SPIEF, Sergey Karaganov, ζήτησε εντατικότερες ενέργειες κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ή μία πιο δυνατή πυρηνική ρητορική.
«Κάποια στιγμή, η Ρωσία θα πρέπει να αρχίσει να βιάζεται», είπε.
«Οπότε, μην αγνοείτε τα επιχειρήματα μου και των φίλων μου», συνέχισε ο Karaganov.
«Δεν αγνοούμε τίποτα. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια», απάντησε ο Putin.
«Σας ευχαριστώ για αυτές τις συστάσεις», πρόσθεσε.

Πότε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά 


Ο Putin στάθηκε στις συνέπειες των πυρηνικών χτυπημάτων, λέγοντας ότι εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολύ καλά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τέτοιες επιθέσεις.
Ωστόσο τόνισε ότι η ταχεία κλιμάκωση κατά μήκος της «πυρηνικής σκάλας» δεν θα μειώσει τον αριθμό των θυμάτων.
Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος δεν θα φτάσει ποτέ στο στάδιο των πυρηνικών επιθέσεων.
Ο Vladimir Putin δήλωσε επίσης ότι οι αποφάσεις του, όπως και των ομολόγων του, δεν επηρεάζονται από διακυμάνσεις.
Όλες οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε ανάλυση της εξελισσόμενης κατάστασης, σημείωσε.
Η Ρωσία δεν επιδεικνύει τα πυρηνικά της όπλα, υπογράμμισε.
Η Ρωσία έχει ένα πυρηνικό δόγμα όπου τα πάντα είναι λεπτομερή, πρόσθεσε.
Το δόγμα ορίζει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περίπτωση απειλής για την κυριαρχία της Ρωσίας.
Επί του παρόντος, τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν, συνέχισε.
Ωστόσο, είναι δυνατές αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα.

Η Δύση χάνει 4 πολέμους σε έναν στην Ουκρανία

«Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας (ξεπερνώντας τις δυτικές οικονομίες) είναι θεαματική και δείχνει ότι οι 15.000 κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση την έχουν ανατινάξει», δήλωσε στο Sputnik ο Βρετανός ακαδημαϊκός και συγγραφέας Rodney Atkinson, σχολιάζοντας τα αποσπάσματα από την ομιλία του Putin στην ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Η Δύση χάνει τέσσερις πολέμους σε έναν: οικονομικό (στο εμπόριο και το χρέος), νομισματικό (αποδολαριοποίηση και διεθνή συστήματα πληρωμών), στρατιωτικό (στην Ουκρανία στη μάχη και σε σύγκριση οπλικών συστημάτων) και γεωπολιτικό με τεράστια απώλεια επιρροή σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Atkinson.
«Ακόμη και πριν από την 20ετή επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία και τον πόλεμο που υποκίνησε το 2014, οι ευρωπαϊκές αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και η επιθετικότητα των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ δεν ήταν δημοφιλείς.
Τώρα που ο Παγκόσμιος Νότος έγινε μάρτυρας των πρόσφατων γεγονότων και οι BRICS προσφέρουν μια εναλλακτική λύση και οι ΗΠΑ έχουν περιέλθει σε ρεκόρ χρέους και βιομηχανική αδυναμία, είναι πολύ δύσκολο για τη Δύση να ανακτήσει την επιρροή της.
Μαστιζόμενες από γεωπολιτική άγνοια, οικονομικά ανεύθυνες πολιτικές και αδύναμη ηγεσία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορεί να μην επιβιώσουν καν ως ένας από τους πόλους του πολυπολικού κόσμου», προέβλεψε ο Βρετανός ακαδημαϊκός.
Ο καθηγητής τόνισε την τρέλα της λογικής της Δύσης να επιβάλλει κυρώσεις σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία με την αφθονία τροφίμων, ορυκτών και ενεργειακών πόρων.
Το χειρότερο (για τη Δύση, δηλαδή) είναι ότι η Μόσχα ακολουθεί ένα μονοπάτι προς την ανεξαρτησία που μπορεί να μιμηθούν και άλλα κράτη.
Όλα δείχνουν στον Παγκόσμιο Νότο ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε ένα δυτικό σύστημα που βασίζεται σε κυρώσεις», είπε ο Atkinson.

putin_2_1.jpg
Μέρος του αρμονικού πολυπολικού κόσμου η Ρωσία – Πριν από την Ουκρανία η στροφή μας προς την Ανατολή

Ο Putin επισήμανε ότι ενώ η Ρωσία θα συνεχίσει να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, θα σέβεται επίσης τις παραδόσεις των διαφορετικών λαών της, δηλώνοντας ότι «σε αυτή την ενότητα βρίσκεται η δύναμή μας».
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία άρχισε να στρέφεται προς την Ανατολή πολύ πριν από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία.
Παρατήρησε δε ότι το συνδυασμένο ΑΕΠ των χωρών BRICS ξεπερνά πλέον αυτό των κρατών των G7 και αυτές οι τάσεις όχι απλώς επιμένουν αλλά ενισχύονται.
«Αυτή είναι μια αναπόφευκτη πορεία των γεγονότων», σημείωσε ο πρόεδρος.

Η Ρωσία βάζει τέλος στο δολάριο

O Putin ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει να βάλει στο δολάριο, στο ευρώ, αλλά και άλλα νομίσματα μη φιλικών χωρών σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας.,
Σημείωσε ότι οι χώρες που είναι «φιλικές προς τη Ρωσία» αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας - και ήδη αποτελούν τα τρία τέταρτα του όγκος συναλλαγών.
Όπως επεσήμανε, η Ρωσία θα επιδιώξει να ενισχύσει το μερίδιο των διακανονισμών που γίνονται στα νομίσματα των χωρών BRICS, στον οικονομικό συνασπισμό αναδυόμενων αγορών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
«Σχεδόν το 40% του εμπορικού τζίρου της χώρας γίνεται πλέον σε ρούβλια, καθώς το μερίδιο σε δολάρια, ευρώ και άλλα μη φιλικά δυτικά νομίσματα έχει υποχωρήσει» επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Putin, οι πληρωμές για τις ρωσικές εξαγωγές στα λεγόμενα «τοξικά» νομίσματα μη φιλικών κρατών» μειώθηκαν κατά το ήμισυ τον τελευταίο χρόνο.
«Κάπως έτσι το μερίδιο του ρουβλίου στις εισαγωγικές και εξαγωγικές πράξεις έφθασε σχεδόν στο 40%».
Πέρα από τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε πρόγραμμα για την αναμόρφωση της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Μεταξύ άλλων, παρουσίασε σχέδια για διπλασιασμό της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μείωση των εισαγωγών και τόνωση των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού.
Να σημειωθεί πως το Κρεμλίνο επιδιώκει να αξιοποιήσει το Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο της Αγίας Πετρούπολης προκειμένου να οικοδομήσει νέες σχέσεις με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
Παρά ταύτα, η τελευταία αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες.
Στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του τον Απρίλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024, υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% των ΗΠΑ (2,7%).
Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να καταγράψουν ακόμη χαμηλότερες οικονομικές επεκτάσεις κάτω του 1%.
Η Ρωσία λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν καταστήσει αυτάρκη - η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές.
Οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και η υποτιθέμενη φοροδιαφυγή κυρώσεων και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, επέτρεψαν στη Μόσχα να διατηρήσει ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

putin_3.JPG
Φιάσκο για τη Δύση οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις έχουν καταστεί ένας από τους βασικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).
«Γιατί συνέβη τόσο γρήγορα (γιατί η Ρωσία έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε όρους ΑΕΠ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης); Νομίζω ότι για όλα φταίνε οι κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης  «επιταχύνθηκε».
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης το 2024, η Ρωσία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.
Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης