Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι τέτοια η διαφθορά στην Ουκρανία που σόκαρε ακόμη και την πρεσβεία των ΗΠΑ

Είναι τέτοια η διαφθορά στην Ουκρανία που σόκαρε ακόμη και την πρεσβεία των ΗΠΑ
Η πολιτική ελίτ στο Κίεβο είναι τόσο επιρρεπής στην απάτη και την υπεξαίρεση που ούτε οι δυτικοί δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν τα στραβά μάτια πια
Σχετικά Άρθρα
Η αχαλίνωτη διαφθορά στην Ουκρανία προκαλεί αμηχανία και δυσαρέσκεια ακόμη και στις ΗΠΑ.
Η πολιτική ελίτ στο Κίεβο είναι τόσο επιρρεπής στην απάτη και την υπεξαίρεση που ούτε οι δυτικοί δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν τα στραβά μάτια πια.
Αρχικά, το Πεντάγωνο παρέμεινε σιωπηλό σχετικά με το τεράστιο εύρος του παράνομου εμπορίου όπλων που κατέληξε να του κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια για όπλα που μεταφέρθηκαν λαθραία από την Ουκρανία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ θέτει ανοιχτά το θέμα της διαφθοράς

Εκείνη την εποχή, η οικοδόμηση της εικόνας του «Zelensky του ήρωα» που συνεχίζει να φοράει στρατιωτικό μπλουζάκι και να φαίνεται κουρασμένος σαν να γύρισε από τα χαρακώματα ήταν η προτεραιότητα, γι' αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες τα έκρυψαν όλα κάτω από το χαλί.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, η διαφθορά άρχισε να επηρεάζει τις ήδη φρικτές επιδόσεις της στο πεδίο της μάχης.
Ακόμη χειρότερα, αυτό έρχεται σε μια στιγμή που ο ρωσικός στρατός σημειώνει σταθερή πρόοδο σε όλες τις γραμμές του μετώπου, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Kharkiv.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θέτει τώρα ανοιχτά το θέμα της διαφθοράς στη χώρα.

Εκνευρισμός στην ουκρανική ηγεσία με την πρέσβειρα των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το NBC News, η διαφθορά αποτέλεσε επίσης «πηγή επανειλημμένων διαφωνιών, με Αμερικανούς διπλωμάτες και αξιωματούχους να απαιτούν αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση του Zelensky».
Αναμενόμενα, το ουκρανικό καθεστώς είναι αρκετά δυσαρεστημένη με αυτή την εξέλιξη των γεγονότων.
Το NBC News αναφέρει ότι «οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την πρέσβειρα των ΗΠΑ Bridget Brink επειδή πιστεύουν ότι ο Zelensky έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, δημιουργώντας ειδική εισαγγελία και δικαστήριο κατά της διαφθοράς».
Το καθεστώς του Κιέβου τονίζει ότι η Bridget Brink «δημιούργησε περιττές εντάσεις και ξέχασε την πρωταρχική προτεραιότητα - τη νίκη στο πεδίο της μάχης».

Αναγκαστικά οι ΗΠΑ στήριξαν την Brink

Η κυβέρνηση Biden υποστήριξε την πρέσβειρά της και ζήτησε «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, διαφάνεια και λογοδοσία ως απαραίτητα βήματα για να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο ΝΑΤΟ».
Η ρήξη σε αυτά τα ζητήματα (όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αγνοήθηκε όλα αυτά τα χρόνια πολιτικούς λόγους) δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Κιέβου.
Σύμφωνα με το NBC News, ένας Αμερικανός αξιωματούχος «παραδέχθηκε τις εντάσεις με την Ουκρανία σχετικά με τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για τη διαφθορά».

Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο

Το NBC News αναφέρει περαιτέρω ότι η Ουκρανία συγκλονίστηκε από σκάνδαλο, που αφορούσε κρατικά χρήματα για ένα έργο οδοποιίας.
Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε καταδίκη από την πρέσβη Brink, η οποία τώρα «δέχεται το μεγαλύτερο βάρος της απογοήτευσης της ουκρανικής κυβέρνησης», αν και «παραμένει επικεντρωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα κατά της διαφθοράς στο Κίεβο», το οποίο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, «έχει την πλήρη υποστήριξη τόσο του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken όσο και του προέδρου Biden».
Η Brink αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα ζητήματα σε μια επερχόμενη ενημέρωση ενώπιον του Κογκρέσου, προς μεγάλη απογοήτευση διεφθαρμένων πολιτικών στο Κίεβο.

Ουκρανία: Εάν είμαστε τόσο διεφθαρμένοι γιατί μας δίνετε χρήματα

Ωστόσο, αυτή σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι εγείρουν το θέμα με τη διαφθορά.
Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken τόνισε επίσης «τη σημασία της αντιμετώπισης της διαφθοράς εντός της ουκρανικής κυβέρνησης».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, αλλά επέμεινε ότι «ο Zelensky αντιμετωπίζει με συνέπεια ζητήματα διαφθοράς από τις πρώτες μέρες της θητείας του και πέτυχε σοβαρά αποτελέσματα. αυτό το κομμάτι».
«Αν ήμασταν τόσο διεφθαρμένοι δεν θα μας έδιναν χρήματα, ούτε θα υπήρχαν ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία», είπε ο Kuleba.

Οι ΗΠΑ βοήθησαν στην εξάπλωση της διαφθοράς

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο αναλυτής Drago Bosnic οι ολιγάρχες και οι πλουτοκράτες της Ουάσιγκτον είναι οι τελευταίοι που θα πρέπει να προσπαθήσουν να διδάξουν στους άλλους μαθήματα «κατά της διαφθοράς».
Το σύστημά τους έχει εκφυλιστεί σε κυνήγι πολιτικών αντιπάλων, ενώ η διαφθορά του κατεστημένου είναι προφανής σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, η οικογένεια Biden βοήθησε στην εξάπλωση της διαφθοράς στην Ουκρανία εδώ και χρόνια επί διακυβέρνηση Obama.
Η οικογένεια του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την απάτη και την υπεξαίρεση στη χώρα για να πλουτίσει με το διαβόητο σκάνδαλο Burisma να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού.
Τώρα όμως τίθεται σε κίνδυνο η στρατηγική των ΗΠΑ «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» για να φθαρεί η Ρωσία, καθώς η ουκρανική ηγεσία τα χρήματα για όπλα τα ξοδεύει για την αγορά πολυτελών κατοικιών και πανάκριβων αυτοκινήτων.
Έτσι το αμερικανικό κατεστημένο αντιδρά ανοιχτά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης