Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά ενός μήνα το ευρώ μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών - Σοκ από Γαλλία

Σε χαμηλά ενός μήνα το ευρώ μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών - Σοκ από Γαλλία
Ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στη Spartan Capital Securities στη Νέα Υόρκη, είπε ότι θα χρειαζόταν μια τεράστια άνοδος προς την άκρα δεξιά για να αποδυναμωθεί ουσιαστικά το ευρώ
Πιέσεις δέχεται το ευρώ σήμερα, ενώ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών και των ομολόγων διολισθαίνουν σήμερα, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε εκλογές-σοκ μετά τη συντριβή του στις ευρω-εκλογές από την ακροδεξιά.
Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,3% στις πρώτες πρωινές συναλλαγές στην Ασία, φθάνοντας στο χαμηλό ενός μηνός στα 1,0764 δολάρια, ενώ έναντι της στερλίνας υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών στις 84,60 πένες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών EuroSTOXX 50 υποχωρούν κατά 0,4% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης γαλλικών ομολόγων υποχωρούν.
Στο επίκεντρο των επενδυτών, όταν οι ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές ανοίξουν αργότερα τη Δευτέρα, πιθανότατα θα είναι το χάσμα απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας έναντι του γερμανικού τίτλου αναφοράς - συχνά ένα καλό βαρόμετρο της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων στην περιοχή.

Επικράτησε η ακροδεξιά

Τα κόμματα του κέντρου, τα φιλελεύθερα και τα κοινωνικά κόμματα επρόκειτο να διατηρήσουν την πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά οι ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις εκλογές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των μεγάλων δυνάμεων να καθοδηγούν την πολιτική στο μπλοκ.
Κάνοντας ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για να αποκαταστήσει την εξουσία, ο Macron προκήρυξε κοινοβουλευτικές εκλογές με τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου.
Εάν το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την πλειοψηφία, ο Macron θα έμενε χωρίς λόγο στις εσωτερικές υποθέσεις.
"Αυτά είναι πιθανώς κάπως άσχημα νέα για τις αγορές", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding.
«Εισάγει ένα απροσδόκητο στοιχείο αβεβαιότητας», πρόσθεσε.
Η Βρετανία διεξάγει γενικές εκλογές στις 4 Ιουλίου και οι κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο, ενώ οι αγορές εμφανίζονται πρόσφατα πιο εύθραυστες καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί.
«Οι προοπτικές μιας ακροδεξιάς νίκης στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας μπορεί να κρατήσουν το ευρώ υπό πίεση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Mansoor Mohi-Uddin, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank Of Singapore, αν και τα στοιχεία και η πολιτική των ΗΠΑ θα είναι ο κύριος μοχλός.

Κλήση αφύπνισης

Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του ευρώ και της ζώνης του ευρώ έχουν πιεστεί σε μεγάλο βαθμό από τον μειωμένο ευρωσκεπτικισμό σε σύγκριση με τις εκλογές της δεκαετίας του 2010 και τις αρχές της δεκαετίας του 2020, τα αποτελέσματα και η αιφνιδιαστική αντίδραση από τη Γαλλία θα μπορούσαν να είναι μια κλήση αφύπνισης.
Ο ευρύς ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX 600, ο οποίος διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, θα μπορούσε επίσης να είναι ευάλωτος, όπως και η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων, η οποία ήταν περίπου 133 μονάδες βάσης.
«Προφανώς, οι πρόωρες εκλογές είναι μια νέα πηγή αβεβαιότητας, η οποία θα πρέπει να έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά και την εμπιστοσύνη της αγοράς, τουλάχιστον στη Γαλλία», δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στη Nordea.
Ωστόσο, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΕ δεν μεταφράζονται πάντα σε αποτελέσματα εγχώριων εκλογών, λόγω των διαφορετικών εκλογικών συστημάτων και καθώς οι ευρωπαϊκές εκλογές τείνουν να προσελκύουν μεγαλύτερη ψήφο διαμαρτυρίας.
Ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στη Spartan Capital Securities στη Νέα Υόρκη, είπε ότι θα χρειαζόταν μια τεράστια άνοδος προς την άκρα δεξιά για να αποδυναμωθεί ουσιαστικά το ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε την πρώτη της μείωση επιτοκίων σε πέντε χρόνια και το νόμισμα υποχώρησε σχεδόν 2,5% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των σχετικών προοπτικών για μειώσεις επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη Γαλλία, όπου οι ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα χρέους της χώρας έχουν αυξηθεί φέτος, οι επιπτώσεις της ανανεωμένης πολιτικής αβεβαιότητας για την οικονομία θα μπορούσαν επίσης να είναι στο επίκεντρο.
Ο Standard & Poor's τον περασμένο μήνα μείωσε την αξιολόγησή του για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, επιπλήττοντας οδυνηρή τον χειρισμό της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης