Διεθνή

Zelensky στη Bundestag: «Σε ευχαριστώ, Γερμανία» - Μποϊκοτάζ από AfD και Wagenknecht

Zelensky στη Bundestag: «Σε ευχαριστώ, Γερμανία» - Μποϊκοτάζ από AfD και Wagenknecht
Σε φορτισμένο κλίμα η ομιλία του Ουκρανού προέδρου
Σχετικά Άρθρα
«Σε ευχαριστώ Γερμανία», δήλωσε από το βήμα της γερμανικής Βουλής (Bundestag) ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ως ένα ελάχιστο μήνυμα ευγνωμοσύνης για τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχει στείλει η Δύση για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Κανένα τείχος δεν μένει για πάντα». «Όλοι αισθάνονται ότι ο πόλεμος δεν είναι σωστός. Ο πόλεμος είναι έγκλημα κατά της ζωής. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που επιτρέψατε να κυριαρχήσει στις καρδιές σας η ανθρωπιά. Η Γερμανία δεν έφυγε από το πλευρό μας μπροστά στα δεινά της χώρας μας. Σε ευχαριστώ, Γερμανία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και τόνισε ότι «είναι κοινό μας συμφέρον να χάσει προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τον πόλεμο, καθώς έχει συνηθίσει να υποτάσσει τους άλλους».
«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει κατά τρόπο που να μην αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιος κέρδισε», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους συμμάχους του να συνεργαστούν για να τερματίσουν τον πόλεμο και να μην επιτρέψουν στη Ρωσία να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρώπη. «Η Ρωσία πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου και να πληρώσει για τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε» συνέχισε και προειδοποίησε ότι «η ώρα των συμβιβασμών πέρασε», ανέφερε επίσης ο Zelensky, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Αναφερόμενος στο Τείχος του Βερολίνου και στη διχασμένη Ευρώπη, επισήμανε ότι η Ουκρανία αντιστέκεται ακριβώς στην προσπάθεια της Ρωσίας να τη διχάσει. «Η διχασμένη Ευρώπη δεν ήταν ποτέ ειρηνική και η μοιρασμένη Γερμανία δεν ήταν ποτέ χαρούμενη», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα τείχη κάποτε πέφτουν. «Θα υπάρξει στην Ευρώπη ασφάλεια και ειρήνη; Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τη σωστή απάντηση και θα πετύχουμε το τέλος αυτού του πολέμου», κατέληξε.
Ήταν η δεύτερη ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η πρώτη ήταν τον χειμώνα του 2022 -μέσω βίντεο.

«Μποϊκοτάζ» από AfD και Wagenknecht στον Zelensky

Η ιστορική ομιλία Zelensky, όπως την χαρακτηρίζει η Bild, επισκιάστηκε από την ηχηρή απουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) πλην τεσσάρων βουλευτών, οι οποίοι παρέμειναν στην Αίθουσα της Ολομέλειας χωρίς να χειροκροτούν αλλά και από το «μποϊκοτάζ» της ομιλίας από βουλευτές που αποσχίσθησαν από την Αριστερά και προσχώρησαν στη Συμμαχία της Sahra Wagenknecht (BSW).
Και τα δύο κόμματα πλέον με αέρα «νικητών» μετά τις ευρωεκλογές: η μεν Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία με 15,9% και η νεότευκτη αριστερών καταβολών Συμμαχία της Sahra Wagenknecht με 6%.
Οι επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία καθώς και η Κ.Ο. της άσκησαν σφοδρή κριτική στην παρουσία Zelensky στη γερμανική βουλή «του προέδρου με στολή παραλλαγής», όπως τον χαρακτηρίζουν. «Η θητεία του Zelensky έληξε. Παραμένει στο αξίωμα μόνο ως πρόεδρος του πολέμου και ως επαίτης». Δεν είναι ένας «πρόεδρος της ειρήνης», ανέφεραν σε μήνυμά τους εξηγώντας τους λόγους της απουσίας τους. Σημειωτέον ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έχουν αναβληθεί επί τη βάσει του ισχύοντος στρατιωτικού νόμου. Προηγουμένως και το BSW υποστήριξε ότι ο Zelensky προωθεί την κλιμάκωση αγνοώντας τον πυρηνικό κίνδυνο που αυτή συνεπάγεται για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Zelensky προειδοποίησε από το Βερολίνο τόσο τη Γερμανία όσο και την Ευρώπη για τον κίνδυνο από την άνοδο ακροδεξιών και φιλορωσικών δυνάμεων μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης