Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση κορυφαίου αμερικανικού Ινστιτούτου - Το ΝΑΤΟ έτοιμο για πόλεμο με τη Ρωσία... αλλά να μην κρατήσει πολύ

Παρέμβαση κορυφαίου αμερικανικού Ινστιτούτου - Το ΝΑΤΟ έτοιμο για πόλεμο με τη Ρωσία... αλλά να μην κρατήσει πολύ
Η διάρκεια του πολέμου που μπορεί να αντέξει το ΝΑΤΟ εξαρτάται από τις απώλειες που θα έχει σε μια σύντομη σύγκρουση
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να πολεμήσει ακόμη και… απόψε, σύμφωνα με την αξιολόγηση των παραμέτρων από το αμερικανικό Center for Strategic and International Studies, αλλά η διάρκεια του πολέμου που μπορεί να αντέξει δεν είναι μεγάλη.
Μάλιστα, η αντοχή του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από τις δυνάμεις που θα αναλώσει κατά τις πρώτες συγκρούσεις, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία αξιολογεί τις προσπάθειες των Συμμάχων για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022.

Επιστροφή στο μέλλον

Πριν από δύο χρόνια, το ΝΑΤΟ υιοθέτησε μια στρατηγική «επιστροφής στο μέλλον», με εμπροσθοβαρή άμυνα και αποτροπή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Για την εφαρμογή του, οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να λάβουν διάφορα μέτρα για να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνά τους στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022.
Καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής για την 75η επέτειο της συμμαχίας, η ανάλυση του Center for Strategic and International Studies καταγράφει τις προσπάθειες των συμμάχων για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας.
Διαπιστώνει ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, την πρώτη άμυνα, τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, τη διοίκηση και τον έλεγχο, τις ασκήσεις συλλογικής άμυνας και την ενσωμάτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας—επιτεύγματα που πρέπει να αναγνωριστούν στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, ενώ το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι έτοιμο για πόλεμο, το ερώτημα παραμένει αν είναι πραγματικά έτοιμο να πολεμήσει —και επομένως να αποτρέψει— έναν παρατεταμένο πόλεμο.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι σύμμαχοι πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα, να ενισχύσουν τη βιομηχανική ικανότητα, να αντιμετωπίσουν κρίσιμα κενά ικανότητας και να ενισχύσουν την εθνική ανθεκτικότητα, συμπεραίνει η ανάλυση.

Πολεμικές προετοιμασίες

Si vis pacem, para bellum - Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο.
Εάν το ΝΑΤΟ δεν είχε ήδη ένα σύνθημα - animus in consulendo liber, «ένας αδέσμευτος νους στη σκέψη» - αυτό το λατινικό ρητό θα ταίριαζε πολύ καλά στον σκοπό της συμμαχίας.
Η φράση μεταφέρει ένα κομμάτι διαχρονικής αποτρεπτικής λογικής: η προετοιμασία για πόλεμο μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποτρέψεις.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το ΝΑΤΟ υιοθέτησε μια νέα στρατηγική αντίληψη «επιστροφής στο μέλλον» που επανέφερε τη Ρωσία στην κατάσταση του αντιπάλου της στον Ψυχρό Πόλεμο και έθεσε την αποτροπή και την άμυνα ξανά στο επίκεντρο της στρατηγικής της συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ αποκάλυψε την ιδέα στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022 μαζί με ένα ευρύ φάσμα δεσμεύσεων τις οποίες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg περιέγραψε ως «θεμελιώδη αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνά μας».
Σε λιγότερο από ένα μήνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον για την 75η επέτειο της συμμαχίας σύνοδο κορυφής.
1_720.JPG
Ο δρόμος για την Ουάσιγκτον

Το ταξίδι του ΝΑΤΟ προς ισχυρότερη αποτροπή και άμυνα ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014, όπου οι σύμμαχοι απάντησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία αναλαμβάνοντας μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ.
Η βραχυπρόθεσμη εστίασή τους ήταν στην προσαρμογή της στάσης της δύναμης του ΝΑΤΟ.
Αυτό ξεκίνησε με το Σχέδιο Δράσης Ετοιμότητας του 2014, ακολουθούμενο από τη δημιουργία τεσσάρων πολυεθνικών ομάδων μάχης Ενισχυμένης Εμπρός Παρουσίας (EFP) στα ανατολικά το 2016.
Το 2018, η Πρωτοβουλία Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ βελτίωσε την κατάσταση των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ.
Ενώ η Στρατηγική Αντίληψη του 2022 συγκέντρωσε την προσοχή του κοινού, μια άλλη ιδέα του ΝΑΤΟ που συμφωνήθηκε το 2020 έφερε ήδη αθόρυβα επανάσταση στην αποτροπή και την άμυνα: η έννοια της Αποτροπής και Άμυνας του Ευρω-Ατλαντικού Χώρου (DDA).
Το DDA εστιάζει στην «αναγκαστική απασχόληση για αποτροπή και υπεράσπιση σήμερα».
Μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε τα αμυντικά του σχέδια, θέτοντας 40.000 στρατεύματα —συν αεροπορικά, ναυτικά και άλλα μέσα— διαθέσιμα στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR).
Ακολούθησαν τέσσερις νέες αποστολές EFP, παράλληλα με ενισχυμένη θαλάσσια στάση, αεροπορική αστυνόμευση, αεράμυνα και πολυεθνικές ασκήσεις.
Ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ άλλαξε περαιτέρω στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους του περασμένου έτους με την αποκάλυψη νέων αμυντικών σχεδίων, ένα άλλο προϊόν του DDA.
«Η οικογένεια σχεδίων DDA», όπως τα περιγράφει ο SACEUR, ο στρατηγός των ΗΠΑ Christopher G. Cavoli, περιλαμβάνει τρία περιφερειακά σχέδια (που καλύπτουν τη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Ευρώπη) παράλληλα με σχέδια για συγκεκριμένους τομείς (για ξηρά, αεροπορικά, θαλάσσια, κυβερνοχώρο, και διαστημικές δυνάμεις) καθώς και σχέδια για την επιμελητεία και τη διατήρηση.
Όπως υποδηλώνει μια πρόσφατη ανάλυση: «Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το DDA».

Έτοιμο για πόλεμο;

Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν τους φόβους πολλών ότι ο Vladimir Putin θα επιδίωκε να συνεχίσει.
Ο πόλεμος υποδηλώνει ότι η χειρότερη περίπτωση για τις «μέγιστες προθέσεις» της Ρωσίας που καθοδήγησε ιστορικά τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ είναι δικαιολογημένη για το άμεσο μέλλον.
Η προφανής ροπή του Putin για επιθετικότητα, ανάληψη ρίσκου και στρατηγικό λάθος υπολογισμό τον καθιστά επικίνδυνο αντίπαλο - και δύσκολο να αποτραπεί.
Η Ρωσία έχει εκπληκτικές απώλειες στην Ουκρανία, αλλά έχει «ανασυγκροτηθεί σχεδόν πλήρως στρατιωτικά» στα προ του πολέμου επίπεδα χάρη στην εθνική κινητοποίηση και την πολεμική οικονομία που υποστηρίζεται από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Πέρα από την Ουκρανία, η Ρωσία εξαπολύει πυρηνικές απειλές κατά του ΝΑΤΟ και εντείνει τις υβριδικές απειλές σε όλη την Ευρώπη.
Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε συμμάχους του ΝΑΤΟ μέσα σε τρία, τέσσερα, πέντε ή οκτώ χρόνια.
Όχι μόνο η Κίνα βοηθά τη στρατιωτική ανασύσταση της Ρωσίας, αλλά η προοπτική μιας συντονισμένης επίθεσης μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχει πολλές επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ - οι πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις για τη στάση της δύναμης των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Για να παραφράσουμε τον Πρώσο στρατιωτικό θεωρητικό Carl von Clausewitz, για ποιο είδος πολέμου θα πρέπει να προετοιμαστεί το ΝΑΤΟ;
Ίσως το πιο έντονο σενάριο είναι η ταχεία κατάληψη εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Βαλτικής.
Είναι το πιο πιθανό σενάριο για οποιαδήποτε ρωσική συμβατική επίθεση στο ΝΑΤΟ, επειδή η ισορροπία τοπικών δυνάμεων ευνοεί δραστικά τη Ρωσία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιθανό - πολλά πράγματα θα πρέπει να πάνε άσχημα για να το θεωρήσει η Ρωσία καλή επιλογή - απλώς ότι μπορεί να είναι το πιο πιθανό σενάριο πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Οι συνέπειες σημαίνουν ότι οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, καθώς αυτού του είδους η εισβολή κινδυνεύει με πυρηνική κλιμάκωση και είναι δύσκολο να αντιστραφεί.
Οποιαδήποτε επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους θα απαιτούσε την εγκαθίδρυση αεροπορικής υπεροχής και τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας πριν συγκεντρώσει μια σημαντική τοπική χερσαία δύναμη.
Ακόμη και με τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ, αυτή η κατάσταση είναι αρκετά απειλητική σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα ώστε η Μόσχα να αναπτύξει μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα για στρατιωτικούς σκοπούς – αναγκάζοντας το ΝΑΤΟ να απειλήσει με πυρηνική χρήση για να αναγκάσει την απόσυρση και να αποκαταστήσει την αποτροπή.
Αυτός είναι ο λόγος που οι αξιωματούχοι της Βαλτικής περιγράφουν την καλύτερη στρατηγική ως «απόκρουση».
Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ επανέφερε την αποτροπή μέσω της άρνησης και την προώθηση της άμυνας στον πυρήνα της στρατηγικής της συμμαχίας.
Όπως και με τον Ψυχρό Πόλεμο, η αποτροπή με τιμωρία - η οποία βασίζεται κυρίως στο «σπαθί» των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας - θα συνεχίσει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς άρσης για να αποτρέψει τις πιο σοβαρές απειλές για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Αλλά όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε δυνάμεις «ασπίδας» που βασίζονται στο εμπρός για να ενισχύσουν τη συμβατική αποτροπή και άμυνα.
2_520.JPG
Αμυντικές δαπάνες

Η υπόσχεση αμυντικών επενδύσεων του 2014 (DIP) απαιτούσε από τους συμμάχους να επενδύσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα - και τουλάχιστον το 20% αυτού στον εκσυγχρονισμό - έως το 2024.
Πέρυσι στο Βίλνιους, οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι το 2% θα γινόταν «ελάχιστο».
Ενώ στην συμμαχία μόνο τρεις σύμμαχοι πέτυχαν τον στόχο, φέτος 18 προβλέπεται να το κάνουν.
Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι φέτος θα είναι το πρώτο όπου οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν το 2% του συνδυασμένου ΑΕΠ τους.
Πρόσφατες ανακοινώσεις για τις δαπάνες περιελάμβαναν την «ιστορική ώθηση» της Νορβηγίας στις δαπάνες της, οι οποίες θα διπλασιαστούν τα επόμενα 12 χρόνια.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα ένα «πλήρως χρηματοδοτούμενο σχέδιο» για να φτάσει το 2,5% έως το 2030 — επιπλέον 75 δισεκατομμύρια £ (96 δισεκατομμύρια δολάρια).
Εν τω μεταξύ, παρά την ανακοίνωση πρόσθετων χρηματοδοτούμενων 8,1 δισεκατομμυρίων CAD (5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) έως το 2030, ο Καναδάς θα εξακολουθούσε να υπολείπεται στο 1,76 τοις εκατό του ΑΕΠ.
Παρά τη σταθερή πρόοδο στις αμυντικές δαπάνες από τη Μαδρίτη, τρία σημαντικά ερωτήματα παραμένουν για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Το πρώτο είναι εάν ο στόχος «2% ως ελάχιστο» που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους είναι αρκετός για να διατηρήσει μια θετική τροχιά και να προσφέρει τις ικανότητες που απαιτούνται για μια ισχυρή άμυνα.
Το δεύτερο είναι σε τι ξοδεύουν χρήματα.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα γνωστά κενά δυνατοτήτων τους και να άρουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή αποστολών συλλογικής άμυνας υψηλών προδιαγραφών.
Το τελευταίο ερώτημα είναι πώς δαπανώνται τα χρήματα.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ξοδεύουν περισσότερα αλλά συνεργάζονται λιγότερο, καθιστώντας την άμυνα πιο ακριβή και αναποτελεσματική από όσο χρειάζεται.

Αμυντικές δυνάμεις

Το κύριο συστατικό της αναζωογονημένης άμυνας του ΝΑΤΟ είναι οι οκτώ αποστολές EFP, συμπεριλαμβανομένων πολυεθνικών δυνάμεων από πολλούς συμμάχους με επικεφαλής ένα έθνος πλαίσιο.
Η κατάσταση κάθε αποστολής παρατίθεται παρακάτω, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.
Αυτή η ανάλυση υπογραμμίζει την πρόοδο σε σχέση με τις δύο νέες δεσμεύσεις της Μαδρίτης: να κλιμακωθεί κάθε αποστολή σε «μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας» (έως 5.000 άτομα προσωπικό) και να δημιουργηθούν «δομές σε επίπεδο τμήματος».
Οι αμυντικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναπτύσσονται επίσης στον αέρα και στη θάλασσα.
Πέρυσι, η ενισχυμένη αποστολή εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε πάνω από 300 αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Βαλτικής.
Οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις αύξησαν επίσης τις συνεισφορές τους στην Αεροπορική Αστυνόμευση και την Αεροπορική Θωράκιση (αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα).
Στη θάλασσα, οι συμμαχικές Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις τέθηκαν υπό τη διοίκηση του SACEUR για πρώτη φορά το 2022, ενώ μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων του γαλλικού ναυτικού λειτούργησε υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο - άλλη μια πρώτη φορά.

Μοντέλο δύναμης ΝΑΤΟ

Στη Μαδρίτη, οι σύμμαχοι συμφώνησαν να μεταβούν σε ένα νέο μοντέλο δύναμης έως το 2023.
Ο στόχος του Νέου Μοντέλου Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NFM) είναι να ενισχύσει την αποτροπή και την άμυνα παρέχοντας μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή δυνάμεων που είναι διαθέσιμες για γρήγορη ανάπτυξη σε μια κρίση.
Το NFM αντικατέστησε την 40.000 ισχυρή Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), περιέχει τρεις βαθμίδες δυνάμεων που κρατούνται σε βαθμιαία ετοιμότητα, από 10 έως 180 ημέρες (ο χρόνος ετοιμότητας του NRF ήταν 15 ημέρες).
Το NFM προανήγγειλε τα περιφερειακά σχέδια που συμφωνήθηκαν ένα χρόνο αργότερα στο Βίλνιους, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις «θα προκαθοριστούν σε συγκεκριμένα σχέδια».
Το NFM παρέχει επίσης τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας που απαιτούνται για τη νέα Συμμαχική Δύναμη Αντίδρασης, στην οποία το ΝΑΤΟ θα μεταβεί στα μέσα του 2024.
Οι λεπτομερείς συμμαχικές συνεισφορές στο NFM παραμένουν απόρρητες, αλλά οι δημόσιες ανακοινώσεις υποδηλώνουν πρόοδο.
Η Γερμανία συμφώνησε να συνεισφέρει 30.000 στρατιώτες και έναν συνδυασμό 85 πλοίων και αεροσκαφών που μπορούν να κινητοποιηθούν σε 30 ημέρες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέφερε μαχητικά αεροσκάφη, πλοία, αεροπλανοφόρα και «χερσαίες δυνάμεις μεγέθους ταξιαρχίας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης θέσει πολλές από τις 80.000 ισχυρές δυνάμεις τους στην Ευρώπη υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, η πιο συνδεδεμένη με τις δομές του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες.
Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά τη δημιουργία και τη διατήρηση της δύναμης.
Πέρυσι, οι ηγέτες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ αναγνώρισαν το έργο που απομένει για την κάλυψη 300.000, αλλά τόνισαν τη σημασία του να γνωρίζουμε τι λείπει.
Οι αρχές για την ενεργοποίηση και ανάπτυξη των δυνάμεων NFM πριν από την κρίση του SACEUR θα είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του DDA.
Όπως επιβεβαίωσε το SACEUR, αυτές οι αρχές υποστηρίζουν «την ικανότητα του ΝΑΤΟ να εκτελεί τα σχέδιά του και βοηθάει τους Συμμάχους να συνεισφέρουν τις δικές τους δυνάμεις».
Ωστόσο, οι σύμμαχοι δεν είναι πάντα πρόθυμοι να παραχωρήσουν στους διοικητές του ΝΑΤΟ τη «μεταβίβαση εξουσίας» που απαιτείται για τη βελτιστοποίηση και την αποτελεσματικότητα.
Αυτό υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ευθυγράμμισης της σύνθεσης των δυνάμεων NFM με τα περιφερειακά σχέδια, δυνητικά διαφορετική από τις δυνάμεις που παρέχουν συνήθως οι σύμμαχοι.

Η διοίκηση

Το ΝΑΤΟ έχει προσαρμόσει σταθερά τη δομή διοίκησης του από τη Μαδρίτη, ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή και την εκτέλεση των περιφερειακών σχεδίων.
Η κλίμακα του NFM υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για μια ενημερωμένη και εκσυγχρονισμένη δομή.
3_312.JPG
Τα νέα κεντρικά γραφεία περιλαμβάνουν το Headquarters Multinational Division North (MND N) στο Ādaži της Λετονίας, το οποίο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2023.
Τον Μάρτιο του 2024, το Headquarters Multinational Division Northeast (HQ MND-NE) στο Elbląg της Πολωνίας, ακολούθησε το παράδειγμα.
Και οι δύο έχουν βασικό ρόλο στο συντονισμό των αποστολών EFP.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, το NATO Rapid Deployable Corps Italy (NRDC-ITA) έγινε το προσωρινό αρχηγείο της Συμμαχικής Δύναμης Αντίδρασης (ARF).
Η προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απαιτούσε επίσης νέες ρυθμίσεις C2.
Το JFC Norfolk (JFCNF), η νεότερη στρατηγική διοίκηση του ΝΑΤΟ, που επιβλέπει το περιφερειακό σχέδιο της βορειοδυτικής Ευρώπης, έγινε πλήρως επιχειρησιακό τον Ιούλιο του 2021 αλλά άλλαξε σημαντικά μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, όταν σχηματίστηκε πολιτική συναίνεση στα σκανδιναβικά έθνη για να συγκεντρωθούν υπό JFCNF.
Για να ανταποκριθεί σε αυτήν την αναδιαμόρφωση, το JFCNF αναβαθμίζεται, με πλήρη ενσωμάτωση προγραμματισμένη για το 2025.
Το JFCNF έδειξε την ετοιμότητά του αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Steadfast Defender για ένα μήνα ενώ η άσκηση βρισκόταν στην περιοχή ευθύνης της.
Μια νέα διοίκηση χερσαίων στοιχείων σε επίπεδο σώματος έχει προταθεί στο Mikkeli της Φινλανδίας (περίπου 140 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα), πιθανότατα ζωτικής σημασίας για την υποδομή C2 του JFCNF.
Εάν δημιουργηθεί, ο Mikkeli θα ανέβαζε τον αριθμό των εντολών σε επίπεδο σώματος στις 11 που κρίθηκαν απαραίτητες από το ΝΑΤΟ για την υλοποίηση των περιφερειακών σχεδίων.
Ο εξορθολογισμός των δομών C2 του ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για ισχυρή αποτροπή και άμυνα.
Ευέλικτες εντολές όπως η γερμανική DEU MARFOR, ικανή για γρήγορη επεκτασιμότητα σε κρίσεις ή υποστήριξη δραστηριοτήτων DDA, είναι απαραίτητες.
Η ιεράρχηση της προσαρμογής και της άσκησης στο C2 θα πρέπει να καλύψει αυτήν την ανάγκη.

Ενσωμάτωση Φινλανδίας και Σουηδίας

Το πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα του ΝΑΤΟ από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης ήταν η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ.
Μετά την επίσημη πρόσκλησή τους και μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολιτικού δράματος, η Άγκυρα και η Βουδαπέστη τελικά απέσυραν τις αντιρρήσεις τους αφού απέσπασαν παραχωρήσεις από διάφορους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό έστειλε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στη Μόσχα και πρόσθεσε σοβαρή αποτρεπτική δύναμη στις τάξεις του ΝΑΤΟ, αποκτώντας δύο πολύ ικανά μέλη με την ικανότητα να περιορίζουν σοβαρά την ελευθερία ελιγμών της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα.
Η διαδικασία πλήρους ενσωμάτωσης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Η ενσωμάτωση υποβοηθάται από τη βαθιά στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και του ΝΑΤΟ πριν από την ένταξη.
Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την πλήρη ενσωμάτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κατάλληλων διευθετήσεων δομής διοίκησης, την προσαρμογή των περιφερειακών σχεδίων και του DDA, και τη συνεκτίμηση των απαιτήσεων και των δύο εθνών για άμυνα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εφοδιαστικής.
Η ανάλυση υποδηλώνει τον κρίσιμο ρόλο εδώ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης, η οποία έχει ενσωματώσει τις φινλανδικές και σουηδικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις για αρκετά χρόνια.

Ασκήσεις συλλογικής άμυνας

Το ΝΑΤΟ έχει εκπληρώσει σημαντικά την υπόσχεσή του να επικεντρώσει εκ νέου το πρόγραμμα ασκήσεων του στη συλλογική άμυνα.
Η πρόσφατη Steadfast Defender ήταν η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο, με 90.000 άτομα προσωπικό από όλους τους συμμάχους σε όλους τους τομείς.
Περιλάμβανε θαλάσσιες και αμφίβιες ασκήσεις στον Υψηλό Βορρά και ασκήσεις πολλαπλών τομέων σε όλη την Ευρώπη, με έμφαση στη στρατιωτική κινητικότητα.
Το Steadfast Defender ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για τη δοκιμή και την επικύρωση άλλων σημαντικών γραμμών προσπάθειας, όπως το NFM και τα περιφερειακά σχέδια
Το πρόγραμμα ασκήσεων του ΝΑΤΟ έχει επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων.
Στον αέρα, η Γερμανία φιλοξένησε και ηγήθηκε της μεγαλύτερης έκδοσης του Air Defender, ενώ το Vigilant Falcon δοκίμασε την αστυνόμευση του αέρα της Βαλτικής τον Μάιο.
Στη θάλασσα, το Neptune Strike 2024 περιελάμβανε πέντε ομάδες κρούσης αερομεταφορέων στη Μεσόγειο και το Dynamic Mongoose επικεντρώθηκε στον ανθυποβρυχιακό και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Η άσκηση Baltops 2023 ήταν η πρώτη με τη Φινλανδία να συμμετέχει ως σύμμαχος.
Οι νεότεροι τομείς, ο κυβερνοχώρος και το διάστημα, δοκιμάστηκαν επίσης.
Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε την ειδική διαστημική του άσκηση Vulcan Guard τον Απρίλιο.
Το Συνεργατικό Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ στο Ταλίν της Εσθονίας φιλοξένησε πέρυσι τη μεγαλύτερη άσκηση κυβερνοάμυνας στον κόσμο, Locked Shields.
Τον Ιούνιο, η Άσκηση Διαλειτουργικότητας του Συνασπισμού Πολεμιστή θα δοκιμάσει τη διαλειτουργικότητα σε όλους τους τομείς και τα συστήματα C2 του NATO.
5_145.JPG
Αμυντική Βιομηχανία

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε την κρίσιμη κατάσταση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης του ΝΑΤΟ, καθώς οι σύμμαχοι επιδιώκουν να εφοδιάσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά και να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.
Στο Βίλνιους, οι σύμμαχοι ζήτησαν την άρση των φραγμών στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ τους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Το Σχέδιο Δράσης Αμυντικής Παραγωγής (DPAP) αποκαλύφθηκε, «αξιοποιώντας το ρόλο της Συμμαχίας ως ρυθμιστή προτύπων, καθορισμού απαιτήσεων και συγκέντρωσης και διεκπεραιωτή παράδοσης».
Οι επισημασμένοι τομείς προτεραιότητας της DPAP περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση της ζήτησης μεταξύ των συμμάχων για την επιτάχυνση των κοινών προμηθειών, την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και την ενίσχυση της συμμαχικής διαλειτουργικότητας.
Διαφορετική πρόοδος ήταν εμφανής στη συγκέντρωση ζήτησης, τη διαλειτουργικότητα και τον συντονισμό και τη συνεργασία στις προμήθειες.
Από τον Ιούλιο του 2023, η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) έχει αναθέσει συμβάσεις για πυρομαχικά, κοινή προμήθεια πυραύλων Patriot και βλήματα πυροβολικού.
Επιπλέον, οι σύμμαχοι έχουν βελτιώσει τη συνεργασία πολυεθνικών ικανοτήτων, όπως είναι εμφανές στον εναέριο στόλο MRTT-C του ΝΑΤΟ που επιτυγχάνει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα.
Οι παραδοσιακοί ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν αυξήσει το εμπόριο εντός της Ευρώπης, αλλά η στρατηγική εισαγωγής όλων των πηγών της Πολωνίας έχει ενισχύσει σημαντικά το εμπόριο όπλων για την ήπειρο.
Οι προσπάθειες συγχρονισμού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ, εάν συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ (544 εκατομμύρια δολάρια) για να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών και έχει παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης.
Επιπρόσθετα, κυκλοφόρησε φέτος η πρώτη της Βιομηχανική Στρατηγική Άμυνας (EDIS), με στόχο να ενισχύσει την ικανότητα και την ενδοευρωπαϊκή συνεργασία.
Ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι το EDIS ανταγωνίζεται το DPAP όσον αφορά τον καθορισμό προτύπων, οι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι δεν ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μοιράζονται τον στόχο της αύξησης της ετοιμότητας, καθιστώντας τον ενισχυμένο συντονισμό μεταξύ τους απαραίτητο για την αποφυγή επικαλύψεων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την αμυντική βιομηχανική παραγωγή.
Παρά τα σαφή σήματα ζήτησης, τα εμπόδια που εμποδίζουν την επιτάχυνση της παραγωγής και οι εντάσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ εξακολουθούν να υφίστανται.
Οι παραγγελίες αποτελούν μόνο μία εισροή στην εξίσωση παραγωγής και οι καθυστερήσεις παράδοσης αποτυγχάνουν να μετατραπούν σε αποθέματα όπλων σε αξιόπιστα χρονικά πλαίσια.
6_89.JPG
Είναι έτοιμο το ΝΑΤΟ για πόλεμο;

Οι λεπτομερείς εκτιμήσεις συνοψίζονται στον Πίνακα 3.
Χρησιμοποιείται μια απλή βαθμολογία «σε τροχιά» ή «εκτός τροχιάς» επειδή οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη δεν είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν.
7_77.JPG
Όπως το έθεσε μια ανάλυση: «το ταξίδι της συμμαχίας προς ισχυρότερη άμυνα και αποτροπή μόλις ξεκίνησε».
Τι μας λέει αυτή η αξιολόγηση για την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ για πόλεμο;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το είδος του πολέμου που προκύπτει από οποιαδήποτε κρίση.
Φαίνεται ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να «πολεμήσει απόψε».
Η μετάβαση στο DDA και τα περιφερειακά σχέδια που εγκρίθηκαν στο Βίλνιους οδήγησαν μια σταδιακή αλλαγή στην κλίμακα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που είναι έτοιμες για μάχη, αναπτύσσονται προς τα εμπρός και υπό την άμεση διοίκηση του SACEUR.
Η επέκταση σε οκτώ αποστολές EFP και η ενίσχυση της αεροπορικής και θαλάσσιας παρουσίας εξουσιοδότησε το ΝΑΤΟ να συγκεντρώνει γρήγορα μια σημαντική μαχητική δύναμη κατά μήκος του ανατολικού μετώπου σε κρίσεις, ενθαρρύνοντας μια πολιτιστική αλλαγή μεταξύ των συμμάχων.
Εν τω μεταξύ, το C2 του ΝΑΤΟ εξελίχθηκε γρήγορα και έδειξε ετοιμότητα μέσω ασκήσεων μεγάλης κλίμακας.
Το NFM οδήγησε σε μια επανάσταση στην κατανομή εθνικών δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας στο ΝΑΤΟ σε κλίμακα 10 φορές μεγαλύτερη από πριν.
Πάνω απ 'όλα, το ΝΑΤΟ έχει ενσωματώσει επιτυχώς τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προσθέτοντας σημαντική αεροπορική, ναυτική και χερσαία δύναμη μάχης και αφαιρώντας κάθε αβεβαιότητα σχετικά με τη συμβολή τους σε ένα σενάριο του Άρθρου 5.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στα μακροπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Μαδρίτη αποκαλύπτει ένα ελαφρώς διαφορετικό ερώτημα: το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι έτοιμο για πόλεμο, αλλά είναι έτοιμο για παρατεταμένο πόλεμο;
Οποιαδήποτε μετάθεση μιας σοβαρής σύγκρουσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ που δεν τελειώνει γρήγορα θα γίνει μια σύγκρουση όχι μόνο στρατών, αλλά και κοινωνιών.
Αυτό γίνεται ένας ανταγωνισμός στην ανθεκτικότητα και την ετοιμότητα, τη βιομηχανική ικανότητα και τις αλυσίδες εφοδιασμού, το βάθος των περιοδειών, τα logistics, τη μάζα, τους πόρους και ειδικά τη «θέληση για μάχη».
Η ανάσχεση της προόδου και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, τον μετασχηματισμό της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας, την αντιμετώπιση κρίσιμων κενών δυνατοτήτων και την ενίσχυση της εθνικής ανθεκτικότητας –όλα που απαιτούνται για την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας– πρέπει να αναγνωριστούν, να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν.
Όπως διευκρίνισε πρόσφατα ο SACEUR Cavoli, το βασικό ερώτημα για το ΝΑΤΟ δεν αφορά τη ρωσική ανασύσταση αυτή καθαυτή, αλλά σχετικά με την αποτρεπτική και αμυντική ανασύσταση της ίδιας της συμμαχίας.
Όπως μας υπενθυμίζει ο Clausewitz στη μεταφορά του «δύο παλαιστές», όλη η στρατηγική είναι δυναμική και σχετική.
Κατά την ανασύσταση των δυνάμεών τους, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν την αιώνια πρόκληση της εξισορρόπησης του «σιδηρού τριγώνου» των αντισταθμίσεων μεταξύ ετοιμότητας, εκσυγχρονισμού και δομής δυνάμεων.
Για το ΝΑΤΟ, αυτό μπορεί να προσαρμοστεί όπως φαίνεται στο Σχήμα 5.
Ουσιαστικά, οι σύμμαχοι πρέπει να εξισορροπήσουν τις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις δυνάμεων («μάχη απόψε») και τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες εκσυγχρονισμού («μάχη αύριο»), όλα αυτά ενώ προετοιμάζονται για την παράταση.
Για παράδειγμα, συγκρίνετε τις προσπάθειες της Πολωνίας να δημιουργήσει σύντομα τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη με την εστίαση του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει «Υπερδύναμη της Επιστήμης και της Τεχνολογίας» έως το 2030.
Αυτός ο συμβιβασμός δεν είναι ούτε νέος ούτε δυαδικός, αλλά η φύση της ρωσικής απειλής τον κάνει κρίσιμο.
Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την κρίση των συμμάχων του ΝΑΤΟ ως προς το πότε η Ρωσία θα μπορούσε και θα είναι πρόθυμη να επιτεθεί.
Το ποικίλο φάσμα των αξιολογήσεων και η εγγενής αβεβαιότητα αυτού του έργου το καθιστούν δύσκολο, αλλά η πολεμική ετοιμότητα του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από το είδος της σύγκρουσης που θα προκύψει.
Φαίνεται ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να «πολεμήσει απόψε».
Ένα τελευταίο ερώτημα που τίθεται από αυτή την ανάλυση είναι το παράδειγμα εντός του οποίου οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.
Η Στρατηγική Αντίληψη του 2022 επανέφερε την άμυνα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, αλλά παρ' όλες τις ιδιότητές της, η συμμαχική μπροστινή παρουσία είναι χαμηλή.
Η συμμαχία θα τοποθετούσε όλα τα αυγά της στο καλάθι της πυρηνικής αποτροπής, με όλους τους συναφείς καταστροφικούς κινδύνους.
Καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον αυτό το καλοκαίρι, θα πρέπει να γιορτάσουν τη σημαντική πρόοδό τους στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν στη Μαδρίτη για την ενίσχυση της συμμαχικής αποτροπής και άμυνας.
Θα πρέπει επίσης να πιέσουν για βελτιώσεις σε βασικούς τομείς που στηρίζουν την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ για έναν παρατεταμένο πόλεμο: αμυντικές δαπάνες, βιομηχανική ικανότητα, κρίσιμα κενά ικανότητας και εθνική ανθεκτικότητα.
Επιπλέον, θα πρέπει να επανεξετάσουν εάν το επίπεδο των φιλοδοξιών που έθεσαν στη Μαδρίτη είναι αρκετά υψηλό.
Στον Ψυχρό Πόλεμο, η στρατηγική του ΝΑΤΟ στηρίχθηκε εξίσου σε μια ισχυρή αμυντική «ασπίδα» όπως και στο «σπαθί» της πυρηνικής αποτροπής.
Οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά όχι τόσο πολύ. Si vis pacem, para bellum.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης