Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS αλλάζει τα πάντα στη Μέση Ανατολή και τινάζει στον αέρα το ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS αλλάζει τα πάντα στη Μέση Ανατολή και τινάζει στον αέρα το ΝΑΤΟ
 Η αντίστοιχη απόφαση της Τουρκίας πηγάζει από την πρόθεσή της να ενισχύσει τη θέση της στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική τάξη
Η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στο BRICS θα ενθαρρύνει χώρες της Μέσης Ανατολής να ενσωματωθούν στον οργανισμό, δήλωσε στο TASS ο Han Jianwei, ειδικός από το Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης.
«Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS σημαίνει ότι αφού η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής θα γίνουν μέλη των BRICS, μια άλλη μεγάλη χώρα θα ενταχθεί στον οργανισμό.
Αυτό είναι πιθανό να έχει ενθαρρυντικό αποτέλεσμα και να χρησιμεύσει ως κίνητρο για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Θα είναι επωφελές για την περιφερειακή οικονομική συνεργασία και ολοκλήρωση στη Μέση Ανατολή», πιστεύει ο ειδικός.

Ο πολυπολικός κόσμος

Κατά τη γνώμη του, η αντίστοιχη απόφαση της Τουρκίας πηγάζει από την πρόθεσή της να ενισχύσει τη θέση της στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική τάξη εν μέσω της μη αναστρέψιμης ολίσθησης του κόσμου προς την πολυπολικότητα.
«Η ένταξη στους BRICS θα ωφελήσει τη συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και τις οικονομίες άλλων αναπτυσσόμενων χωρών και θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της Άγκυρας ως κέντρου εμπορίου, ενέργειας και logistics μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Είναι επίσης μια εναλλακτική λύση για την Τουρκία αφού απορρίφθηκαν οι πολυάριθμες προσπάθειές της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Στρατηγική αυτονομία

Παράλληλα, ο Han πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις της με τις δυτικές χώρες.
«Η Τουρκία θα πρέπει να επιδιώξει μια πιο διαφοροποιημένη και ισορροπημένη διπλωματία και να έχει μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης», επεσήμανε. Στις 2 Σεπτεμβρίου, το Bloomberg επικαλούμενο πηγές ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS πριν από αρκετούς μήνες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επέκταση του συνδέσμου μπορεί να εξεταστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου, όπου έχει προσκληθεί ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.
Αργότερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Omer Celik, είπε ότι ο Erdogan έχει επανειλημμένα μιλήσει για την επιθυμία του να ενταχθεί στους BRICS, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης