Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ «σκοτώνουν» το δολάριο, θα πρέπει να αρθούν άμεσα για Ρωσία και Ιράν - Ο Musk «τσάρος» για το χρέος

Trump: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ «σκοτώνουν» το δολάριο, θα πρέπει να αρθούν άμεσα για Ρωσία και Ιράν  - Ο Musk «τσάρος» για το χρέος
Ο Trump τόνισε ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να «χάσουν» τη Ρωσία και το Ιράν, όσο η Κίνα ενισχύει την προσπάθειά της να καταστήσει το νόμισμά της κυρίαρχο παγκοσμίως.
Σε πρόσφατη προεκλογική εμφάνισή του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump σημείωσε ότι θα άρει όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και του Ιράν, εάν  κερδίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο επειδή αυτή τη τακτική θα οδηγήσει σε θάνατο του... δολαρίου..
H χρήση του δολαρίου ως γεωπολιτικού όπλου έχει οδηγήσει σε μαζική αποδολαριοποίηση τα τελευταία χρόνια.
Το μπλοκ των BRICS έχει επιτείνει τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο θα απειλεί την αμερικανική ηγεμονία.
Από το 2022, οι δυτικές κυρώσεις έχουν οδηγήσει τη Μόσχα (και άλλες χώρες) να επιδιώξει συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα όσον αφορά το διμερές της εμπόριο.
Καθώς η συμμαχία επιδιώκει να θεσπίσει το δικό της σύστημα πληρωμών, η άρση αυτών των κυρώσεων θα παρείχε σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Την ίδια ώρα, θέτει τον Elon Musk επικεφαλής της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση της οικονομίας που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της πολιτικής των Δημοκρατικών.
Τα τελευταία χρόνια, το μπλοκ των BRICS σταθερά την έχει στόχο την αποδολαριοποίηση.
Αν και το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να είναι το κύριο παγκόσμιο αποθεματικό, η θέση του στην κορυφή των παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων έχει σίγουρα απειληθεί.
Σύμφωνα με το Dollar Dominance Meter του Ατλαντικού Συμβουλίου, το παγκόσμιο μερίδιο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού έχει μειωθεί στο 58% το 2024.
Τώρα, ο Donald Trump επιρρίπτει την ευθύνη για αυτή την αποδυναμωση του δολαρίου στα κύματα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί απο τις ΗΠΑ κυρίως στη Ρωσία - και σε μια σειρά απο άλλες χώρες κυρίως του Παγκόσμιου Νότου.
Η δήλωση αυτή ήρθε αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε δίωξη στον πρώην σύμβουλο της εκστρατείας του, Dimitri Simes για παράβίαση των κυρώσεων θέτοντας στο επίκεντρο τις σχέσεις του πρώην προέδρου με τη Ρωσία.

Ο Simes και η σύζυγός του Anastasia κατηγορήθηκαν για συνεργασία με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σε προσπάθειες χειραγώγησης των αμερικανικών εκλογών σε μια προσπάθεια των Δημοκρατικών να πλήξουν προεκλογικά του Ρεπουμπικανούς.
Φέρεται να «ξέπλυναν» πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για τις υπηρεσίες τους.
Ο Simes έχει δεσμούς με τον Trump που χρονολογούνται από την εκστρατεία του το 2016.
Εν τω μεταξύ, κατά την ομιλία του, ο Trump πρόσθεσε ότι:
«Χάνετε το Ιράν, χάνετε τη Ρωσία. Η Κίνα είναι εκεί έξω προσπαθώντας να καταστήσει το νόμισμά της να κυρίαρχο.
Θα χάσετε την κυριαρχία του δολαρίου».
Η εκστρατεία του Trump το 2016 επωφελήθηκε από τις συχνές φιλοφρονήσεις του Putin.
Τότε, ο δεύτερος αποκάλεσε τον πρώτο «λαμπερό και ταλαντούχο», μια δημόσια εκδήλωση θαυμασμού που προκάλεσε παγκόσμια εντύπωση - θέτοντας το πλαίσιο για τις θερμές και ειλικρινείς σχέσεις των δύο ηγετών στο πλαίσιο σημαντικών γεωπολιτικών αναταράξεων.
Πολλοί βλέπουν την θερμή σχέση του Putin μρτον Trump ως μέρος της ρωσικής στρατηγικής για γεωπολιτική μόχλευση.
Εξάλλου, η Ρωσία έχει να κερδίσει πολλά από έναν ισχυρό δεσμό με την Αμερική - εφόσον σεβαστεί το γεωπολιτικό ρόλο που αυτή διεκδικεί - το κόμμα του πολέμου που έχουν γίνει οι Δημοκρατικοί απειλει με γενικευμένες γεωπολιτικής συγκρούσεις.
Αλλά η σχέση δεν ήταν ποτέ τέλεια.
Ενώ ο Trump επαίνεσε τον Putin, έπληττε επίσης τη Ρωσία με κυρώσεις όποτε τις έκρινε αναγκαίες.
Στην προεδρία του, ο Trump βάδιζε σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να εμφανίζεται φιλορώσος και στο να κρατά μακριά του τα γεράκια στην Ουάσιγκτον.

Απέτυχαν οι κυρώσεις

Ο Trump ανέφερε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ειδικά κατά της Ρωσίας λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία και κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν έχουν επιτύχει τους επιθυμητούς στόχους.
Αντίθετα, αυτές οι κυρώσεις αποδυναμώνουν τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις και ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών με την Κίνα.
Ο πρώην πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ρωσία και το Ιράν μπορούν να βρουν άλλους οικονομικούς εταίρους και να υποστηρίξουν περαιτέρω τη μετάβαση των διεθνών συναλλαγών μακριά από το δολάριο.
Ο Trump ανέφερε ότι η ισχυρή παρουσία της Κίνας στη διεθνή σκηνή, με το γιουάν να παίρνει τη θέση του δολαρίου ως βασικό αποθεματικό νόμισμα, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί άμεση δράση.
Μέσω της άρσης των κυρώσεων, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επαναπροσεγγίσουν αυτές τις χώρες και να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές.

Η επιτροπή για την δημοσιονομική αποτελεσματικότητα

Μετά τις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των δύο, ο Elon Musk πρόκειται να ηγηθεί της Επιτροπής Αποτελεσματικότητας (D.O.G.E.).
Νωρίτερα φέτος, ο 45ος Πρόεδρος συζήτησε μια θέση εντός της κυβέρνησής του για τον CEO της Tesla.
Σε απάντηση, ο Musk είπε ότι ήταν «πρόθυμος να υπηρετήσει» από αυτή τη θέση τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού.
Τώρα, φαίνεται ότι το σχέδιο προχωρά.
Σε μια πρόσφατη εμφάνισή του, ο Trump σημείωσε ότι θα «δημιουργούσε μια Επιτροπή Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης με αποστολή τη διεξαγωγή ενός πλήρους δημοσιονομικού ελέγχου και ελέγχου της απόδοσης ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» - δεν πρόκειται απλώς να προτείνει κάποια προσωπα είτε ζητήματα αλλά θα έχει επιτηρεί τα αποτελέσματα κάθε κυβερνητική πολιτικής.
Kατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή, ο Trump είχε μιλήσει για μια επικείμενη αλλαγή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κίνδυνο πλήρους δημοσιονομικής εκτροπής τον οποίο προκαλεί η πολιτική των ρεπουμπλικανών.
Έχει εκφράσει ειλικρινά την πίστη του στα κρυπτονομίσματα.
Επιπλέον, έχει δημιουργήσει ένα σαφές όραμα για την ενσωμάτωση αυτών των περιουσιακών στοιχείων στα νομισματικά αποθεματικά της Federal Reserve.
Τώρα, πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, και έχει διορίσει τον διεσεκατομμυριούχο επικεφαλής της κατηγορίας.
Πράγματι, ο Elon Musk έχει ανακοινωθεί ότι θα ηγηθεί της νέας Επιτροπής Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας του Trump.

O Musk έχει πολλές σημάνει συναγερμό του για το χρέος των ΗΠΑ το οποίο έχει ξεπεράσει τα 25 τρισ. καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία θα προστίθεται 1 τρισ. δολ. ανά 100 ημέρες έως το 2027.
Το τμήμα θα ελέγχει ολόκληρη την κυβέρνηση.
Επιπλέον, θα επιφορτιστεί με την «διατύπωση συστάσεων για δραστικές μεταρρυθμίσεις» όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο ίδιος συζητούσε τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης με συμβούλους του εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του την Πέμπτη (5/9) σηματοδοτούν την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση σχετικά με το θέμα.
Επιπλέον, καθορίζει μια σαφή θέση για τον Musk στην κυβέρνηση του Trump, εάν κερδίσει τις εκλογές του 2024 τον Νοέμβριο.υ.
Τώρα, πρόκειται να ηγηθεί αυτής της νέας πρωτοβουλίας, αφού ο Trump διαβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του Χ (πρώην Twitter) έχει συμφωνήσει να αναλάβει τη θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης