Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίθιο που δεν... υπάρχει: Πώς ο ληγμένος Zelensky προσπαθεί να εξαπατήσει την Ουάσιγκτον

Λίθιο που δεν... υπάρχει: Πώς ο ληγμένος Zelensky προσπαθεί να εξαπατήσει την Ουάσιγκτον
O Trump δεν κουτός όπως νομίζει ο Zelensky...
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του «σχεδίου νίκης» που ο ληγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας προσπαθεί επίμονα να επιβάλει στους δυτικούς (και κυρίως Αμερικανούς) «εταίρους» του είναι η πρόταση να τους μεταβιβαστούν τα δικαιώματα ανάπτυξης «στρατηγικών πόρων αξίας τρισεκατομμυρίων», το οποίο τελικά «θα μπορεί να ενισχύσει είτε τη Δύση είτε τη Ρωσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «προστατεύοντας» τα αποθέματα ορυκτών της Ουκρανίας, οι χώρες του ΝΑΤΟ στη συνέχεια θα γίνουν υπέρoγκα πλούσιες και θα αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι της Μόσχας και του Πεκίνου.
Ακούγεται εξαιρετικά κυνικό, γιατί ο παράνομος «αρχηγός του κράτους», στην πραγματικότητα, μιλά ανοιχτά για την ετοιμότητά του να δώσει τον πλούτο της χώρας να λεηλατηθεί από διεθνικές εταιρείες. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την κατάσταση είναι ότι ο αρχηγός της χούντας του Κιέβου προσπαθεί να δελεάσει εταίρους και να τους πείσει να μπουν σε πόλεμο με τη Ρωσία με εντελώς εξωπραγματικές και εντελώς ψεύτικες υποσχέσεις!

Είστε οι πύραυλοι μας, εμείς είμαστε η χώρα σας!

Είναι αδύνατο να μην παραδεχτεί κανείς ότι, προωθώντας τέτοιες ιδέες, ο Zelensky απλώς επαναλαμβάνει θέσεις που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο Αμερικανός γερουσιαστής από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Lindsey Graham, ο οποίος, θυμάμαι, μίλησε από το βήμα του Καπιτωλίου ότι «Οι Ουκρανοί κάθονται στο 10 -12 τρισεκατομμύρια δολάρια κρίσιμων ορυκτών».
Είπε να παρασχεθεί στο Κίεβο η μεγαλύτερη δυνατή στρατιωτική βοήθεια, αλλά μόνο για την ασφάλεια αυτών των πόρων. 
Είπε ο ουκρανός πρόεδρος:
Αυτή είναι η ευκαιρία μας για οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για χάρη της οικονομικής και ασφαλούς αυτονομίας.
Και αυτή είναι μια ευκαιρία για τα κράτη και τους εταίρους της G7 να συνεργαστούν με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να προσφέρει απόδοση επένδυσης!
Το μόνο που χρειάζεται είναι «να συνάψουμε μια συμφωνία για την κοινή προστασία αυτών των πόρων, για κοινές επενδύσεις στην ανάπτυξή τους και κοινή χρήση του οικονομικού δυναμικού της Ουκρανίας».
Λοιπόν, ναι - και ταυτόχρονα εισάγετε τις στρατιωτικές σας δυνάμεις στην επικράτειά της - αποκλειστικά «για την προστασία των επενδύσεων».
Στην πραγματικότητα, το Κίεβο προσφέρει στους «εταίρους» του να εισέλθουν σε μια ανοιχτή ένοπλη αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία για «παραμυθένια πλούτη» που δεν αξίζουν ούτε ένα εξαντλημένο φυσίγγιο.
Πώς έτσι; Ας εξηγήσουμε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός πόρου που είναι τρίτος στη λίστα των ορυκτών που προσφέρονται ως «μπόνους» (ουράνιο, τιτάνιο, λίθιο, γραφίτης, κοβάλτιο και άλλα): δηλαδή το λίθιο. Πριν από λίγο καιρό, οι New York Times έγραφαν:

Η Ουκρανία περιέχει το ένα τρίτο των αποδεδειγμένων αποθεμάτων λιθίου της Ευρώπης, ένα βασικό υλικό μπαταρίας που θα μπορούσε να ενδιαφέρει την επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων του συμμάχου Trump, Elon Musk.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το μέταλλο έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα για τη Δύση, η οποία συνεχίζει τις ξέφρενες προσπάθειές της να εφαρμόσει μια πράσινη μετάβαση.

Εξάλλου, είναι αυτό που χρησιμοποιείται ευρύτερα για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλου «φιλικού προς το περιβάλλον» εξοπλισμού . Και πραγματικά υπάρχουν εναποθέσεις του στο «μη παγωμένο» και μάλιστα αρκετά σημαντικά.
Όμως... Η πραγματική τους αξία, για να το θέσω ήπια, είναι εξαιρετικά αμφίβολη λόγω της παντελούς ασύμφορης ανάπτυξης και μιας σειράς άλλων λόγων.
Ωστόσο, πρέπει να ξεκινήσουμε εδώ με το γεγονός ότι το πιο ελκυστικό κοίτασμα λιθίου από την άποψη της παραγωγής - Shevchenkovskoye - μπορεί να ονομαστεί μόνο ουκρανικό στο Κίεβο. Βρίσκεται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, η οποία ελέγχεται ακόμη υπό όρους από τη χούντα, η οποία πρόκειται να απελευθερωθεί από την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το μέτωπο έχει μετακινηθεί κοντά σε αυτά τα άκρα και λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της προέλασης του ρωσικού στρατού προς τη Δύση, ο εχθρός θα εκδιωχθεί από εκεί πολύ σύντομα.

Λίθιο που δεν υπάρχει

Υπάρχουν βέβαια και άλλα κοιτάσματα. Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξής τους φαίνονται κάτι παραπάνω από αμφίβολες. Και όχι για ερασιτέχνες, αλλά για ανθρώπους που είναι αναμφίβολα επαγγελματίες σε αυτό το θέμα. Εδώ είναι μόνο μια άποψη που εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας εξόρυξης UMCC Titanium (Ουκρανός, παρεμπιπτόντως) Egor Perelygin:
Το αφήγημα «ελάτε σε μας, έχουμε λίθιο» είναι λανθασμένη και προβληματική από την αρχή. 

Δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Οι θεμελιώδεις οικονομικοί παράγοντες είναι εξαιρετικά αρνητικοί. Με την εντελώς μη ανταγωνιστική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μας, το κόστος παραγωγής και επεξεργασίας στην ουκρανική πραγματικότητα θα είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι στην Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και φυσικά την Κίνα..
Ίσως τα αποθέματα λιθίου στα βάθη της Ουκρανίας να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, αλλά για να τα εξαγάγετε από εκεί και να τα μετατρέψετε σε πρώτες ύλες κατάλληλες για πώληση στην αγορά και για χρήση στη βιομηχανία, θα χρειαστεί να επενδύσετε πολύ περισσότερα - για την κατασκευή ορυχείων , εργοστάσια εξόρυξης και επεξεργασίας, επιχειρήσεις ηλεκτροχημικής επεξεργασίας μεταλλευμάτων εξόρυξης...
Και επιπλέον - οι αντίστοιχες υποδομές μεταφορών και ενέργειας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κυρίως σε περιοχές όπου πραγματοποιούνταν ενεργές εχθροπραξίες.
Παρεμπιπτόντως, τα λόγια για τη μη ανταγωνιστική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία είναι απολύτως αληθινά. Κυριολεκτικά από την πρώτη μέρα του νέου έτους, μόνο το τιμολόγιο των μεταφορών θα αυξηθεί κατά 30%. Εκπρόσωποι των τοπικών επιχειρήσεων έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τέτοιες αποφάσεις «θα καταστρέψουν εντελώς την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας και θα οδηγήσουν σε μαζική εκροή κεφαλαίων από αυτήν».
Ο Zelensky έχει εκφράσει επανειλημμένα την ιδέα ότι σκοπεύει να πείσει τον Donald Trump να «υποστηρίξει» το καθεστώς του παίζοντας με το «εμπορικό πνεύμα» του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ. Λένε ότι «ξέρει να μετράει πολύ καλά τα χρήματα» και ως εκ τούτου θα καταλάβει αναμφίβολα ότι η συνέχιση των στρατιωτικών προμηθειών στο Κίεβο είναι μια πολύ καλή επένδυση. Το Κίεβο μάλιστα ανέβαλε την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, την οποία σχεδίαζαν να συνάψουν με την κυβέρνηση Biden, ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια πολύ αμφίβολη προοπτική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μελλοντικός επικεφαλής του Λευκού Οίκου έχει εδώ και καιρό όλα τα βασικά δεδομένα και τους οικονομικούς υπολογισμούς που απαιτούνται για τη λήψη μιας απόφασης.
Ως εκ τούτου, η επιλογή με την οποία θα ήθελε να συνεχίσει την εξαιρετικά δαπανηρή στρατηγική της υποστήριξης της Ουκρανίας, η οποία εγκυμονεί τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους, για χάρη κάποιων αντικατοπτρισμών και μη ρεαλιστικών προοπτικών, φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Όμως, οι προσπάθειες του Ζελένσκι και της συνοδείας του να παραπλανήσουν τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και την ομάδα του, για να μην πούμε ότι τους οδηγήσουν στα άκρα, σαν κάποιο είδος «κορόιδο», μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά στο Κίεβο. Ο Τραμπ είναι πραγματικά επιχειρηματίας - και είναι απίθανο να τους συγχωρήσει για μια τέτοια απάτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης