Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Η πληροφορία είναι το νέο πετρέλαιο

8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Η πληροφορία είναι το νέο πετρέλαιο
Οι ομιλητές του πάνελ με τίτλο “Can quantum computing change the world?”
Τη σημασία των ερευνών στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών και το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η νέα αυτή τεχνολογία, ανέλυσαν οι ομιλητές του πάνελ με τίτλο “Can quantum computing change the world?”, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Joseph S. Broz, Ph.D., Vice President, Quantum Growth and Markets, IBM Quantum, επισήμανε, ότι το quantum computing είναι paradigm shift και πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα σήμερα, είναι αποτέλεσμα κβαντικής φυσικής.
«Μελετάμε παράξενες συμπεριφορές σε έναν μικρό κόσμο», τόνισε και εξήγησε πως ο υπολογιστής λαμβάνει πληροφορίες και τις χειρίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της κβαντικής φυσικής. Ενώ στους συμβατικούς υπολογιστές έχουμε το μπιτ, που είναι είτε το 1, είτε το 0, το κιουμπιτ μπορεί να είναι και το 1 και το 0 ταυτόχρονα. «Το μαγικό είναι, ότι αν έχω 100 κιουμπιτς μπορώ να έχω ταυτόχρονα πιο πολλά και από τα στοιχεία του σύμπαντος», υπογράμμισε, επισημαίνοντας, ότι η νέα τεχνολογία δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες. «Είναι ένα άλλο επίπεδο κβαντικής φυσικής, εφαρμόζονται κανόνες φυσικής και έχουμε καλύτερες και πιο φθηνές λύσεις στα προβλήματα», τόνισε. Ανέφερε ακόμη, ότι οι επενδύσεις της ΕΕ στον τομέα αυτό ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ και είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς όλα τα κράτη, θέλουν να είναι οι πρώτοι, που η βιομηχανία τους θα επωφεληθεί από τη νέα τεχνολογία. Ο κ. Broz κατέληξε λέγοντας πως οι τηλεπικοινωνίες, ο ηλεκτρισμός και οι μεταφορές είναι τομείς εφαρμογής, όπου οι κβαντικοί υπολογιστές δεν θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς, αλλά θα επεκτείνουν τις δυνατότητές τους, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως “οικονομικοί επιταχυντές”.
Ο Benno Broer, CCO της PASQAL, τόνισε πως η ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών είναι κάτι που θα πάρει χρόνο, καθώς δεν ξέρουμε ακόμη ποια τεχνολογία θα αναδειχθεί νικητής στο τέλος με την οποία θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που δεν μπορούμε να κάνουμε σήμερα με έναν σούπερ υπολογιστή. «Η πληροφορία είναι το νέο πετρέλαιο. Όσοι το έχουν και όσοι το παράγουν θα το κάνουν γνώση και όσοι το φέρουν στην αγορά θα έχουν τον πλούτο», τόνισε και πρόσθεσε, ότι καμία χώρα δεν θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική από μόνη της, αν δεν υπάρξει συνεργασία στην ΕΕ για τη μέγιστη αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη για κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό για μία “ζωντανή βιομηχανία”. «Είναι ένα βήμα μετά το cloud based computing», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «η συνεργασία των κρατών στην έρευνα, την παραγωγή και την εκμετάλλευση, είναι το μήνυμά μου στους πολιτικούς».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος, PhD, Vice President of Corporate Development, Ansys, που συντόνισε τη συζήτηση, εκτίμησε πως η κβαντική τεχνολογία θα επηρεάσει τη ζωή μας, βοηθώντας μας να κάνουμε το ακατόρθωτο. Ανέφερε ως παραδείγματα τη δυνατότητα επιτάχυνσης των ιατρικών ερευνών για την παρασκευή φαρμάκων, όπως η παραγωγή ενός εμβολίου κατά του Covid-19 σε διάστημα μόλις ενός μήνα αντί των δύο ετών και η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των ηλεκτρικών οχημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης