Τελευταία Νέα
Gun Room

H εξελικτική ιστορία του Browning BPS

tags :
H εξελικτική ιστορία του Browning BPS
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή όπλα στη Βόρεια Ευρώπη και τον Καναδά για κυνήγι υδροβίων, γιατί το σύστημα λειτουργίας τους δεν επιτρέπει την είσοδο υγρασίας και το “πάγωμα” του μηχανισμού.
Ο John Browming ήταν αυτός που σχεδίασε το πρώτο επαναληπτικό τουφέκι με σύστημα “τρόμπας” (pump) το 1893.
Διέθετε εξωτερική σφύρα και κυλινδρική αποθήκη φυσιγγίων.
Το βελτίωσε το 1912 με το απλούστερο Winchester 12, ένα πιο πετυχημένα όπλα του είδους.
Εκατομμύρια κατασκευάστηκαν στα επόμενα 50 χρόνια.
Καθώς νέες ιδέες γεννιούνταν στο αστείρευτο μυαλό του Αμερικανού, το 1915 κατέθεσε μια ευρασιτεχνία για ένα λειόκανο με συμπαγή κορμό όπου η πλήρωση της αποθήκης και η απόρριψη των καλύκων θα γίνονταν από το ίδιο άνοιγμα στο κάτω μέρος.
Η όπλιση γινόταν από ένα μοχλό στην “πάπια” που περιβάλλει την αποθήκη.
Το σχέδιο θα έμπαινε στην παραγωγή ως Remington 17 (το 1921).
Αυτό με τη σειρά του θα εξελισσόταν στο Ithaca 37 χάρη στις βελτιώσεις που έκανε ο John Petersen μετά το θάνατο του Browning.
Σαράντα χρόνια αργότερα, το 1977, η εταιρεία του Browning παρουσίασε τη δική της εκδοχή της ίδιας ιδέας στη μορφή του Browning Pump Shotgun (BPS). 24_13.jpg
Μηχανική αρτιότητα

Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε ένα επαναληπτικό που τροφοδοτεί και ταυτόχρονα απορρίπτει φυσίγγια από το κάτω μέρος του κορμού.
Το προφανέστερο είναι πως γίνεται αμφιδέξιο.
Είναι το ίδιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί από δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες, χωρίς να ενοχλούνται από τους εξαγώμενους κάλυκες.
Στο BPS αυτό ενισχύεται από την τοποθέτηση της “ασφάλειας” στη ράχη του κορμού, εκεί που συνήθως τη συναντάμε στα δίκανα.
Ο μοχλός απασφάλισης του κλείστρου βρίσκεται στη σκανδαλοθήκη και είναι εύκολα διαχειρίσιμος και με τα δύο χέρια.
Το επόμενο πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι η μείωση της βρωμιάς και της έκθεσης του μηχανισμού στα στοιχεία της Φύσης.
Η κορυφή και τα πλάγια είναι περίκλειστα, προστατεύοντας το κλείστρο και τις ράγες όπλισης. 
17_14.jpg
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Ευρώπη και τον Καναδά για κυνήγι υδροβίων, γιατί το σύστημα λειτουργίας τους δεν επιτρέπει την είσοδο υγρασίας και το “πάγωμα” του μηχανισμού.

Ως πρόσθετο μπόνους, η αντοχή του κορμού αυξάνεται όταν υπάρχουν λιγότερα ανοίγματα.
Σε αυτό το σημείο η Browning επένδυσε, κατασκευάζοντας τους κορμούς του BPS από σφυρήλατο ατσάλι.
Για την ακρίβεια, όλα τα λειτουργικά μέρη του όπλου είναι ατσάλινα, προσθέτοντας στη μακροζωία και αντοχή του.
Η χρήση διπλών εμβόλων όπλισης και ο τρόπος τροφοδοσίας αποδίδουν μια βραχύτερη και ομαλότερη διαδρομή όπλισης, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα επαναληπτικά (πχ. Mossberg, Remington).
Ο τεράστιος εξολκέας ασφαλίζει τους κάλυκες και τους στέλνει ευθεία κάτω προς το έδαφος, βοηθούμενος από τη βαρύτητα, αντί να την ανταγωνίζεται.
46_5.jpg
Πλήθος εκδόσεων και διαμετρημάτων

Στα σαρανταπέντε σχεδόν χρόνια παραγωγής του το BPS έχει κατασκευαστεί σε κάθε σύγχρονο διαμέτρημα (cal. 10, 12, 16, 28 και .410).
Επί του παρόντος οι κάνες έρχονται σε μήκη 66 και 71cm αλλά στο παρελθόν έχουν υπάρξει από 47 ώς και 80cm για διαφορετικές χρήσεις.
Ένα χαρακτηριστικό του μοντέλου είναι ότι η ρίγα της κάνης προεκτείνεται πάνω στην κορυφή του κορμού, οδηγώντας τη ματιά του σκοπευτή στη σωστή ευθεία.
Οι πλέον πρόσφατες εκδόσεις δέχονται βιδωτά τσοκ Invector Plus και έχουν διευρυμένους αυλούς.
Υπάρχουν και ραβδωτές κάνες για κυνήγι οπληφόρων.

Από αστυνομική υπηρεσία μέχρι κυνήγι ορτυκιών και σκοποβολή τραπ, έχει υπάρξει μια παραλλαγή του BPS που καλύπτει το ρόλο.
Επί του παρόντος, φτιάχνεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις Field και Composite), με ξύλινα ή πλαστικά κοντάκια αντιστοίχως.
Τα τρέχοντα μοντέλα ξεχωρίζουν από τη ματ βαφή για τις μεταλλικές επιφάνειες και τα αντικραδασμικά πέλματα Inflex II εκεί που τα παλιότερα χρησιμοποιούσαν στιλπνές βαφές αλάτων και πέλματα από σκληρό πλαστικό.
Δε φαίνεται πλέον να υπάρχει κάποιο μοντέλο με σκαλισμένη βάση ούτε με επικάλυψη παραλλαγής στη γκάμα της Browning.
Μέχρι σήμερα, με ένα μικρό διάλειμα στα τέλη της δεκαετίας του 2010, το μοντέλο παράγεται διαρκώς από τη Miroku και διανέμεται από το διεθνές δίκτυο της Browning, κυρίως στη Βόρεια Αμερική.
34_8.jpg
Το εναλλακτικό “χράπα-χρούπα”

Παρόλη την υψηλή ποιότητα του, ή και ίσως και λόγω αυτής δε μπόρεσε να πετύχει ποτέ τον όγκο πωλήσεων που απολαμβάνουν τα Mossberg και Remington.
Το κόστος παραγωγής και η ποιότητα φινιρίσματος του στερούν τη μαζικότητα και τα BPS φτιάχνονται κάθε χρόνο σε μικρές παρτίδες. Ίσως και αυτή είναι η αιτία που τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης