Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ μετά και τις επόμενες εκλογές στις 25/6

DBRS: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ μετά και τις επόμενες εκλογές στις 25/6
Πως σχολιάζει η DBRS το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα
Εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της, σε συνδυασμό με το ίδιο υψηλό ποσοστό των κομμάτων που δεν φτάνουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία για τη ΝΔ, εκτιμά η DBRS στο σημερινό (23/5) σχόλιο της για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 στην Ελλάδα.
Αυτό θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την DBRS.
Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της δώσει εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τα κονδύλια ύψους 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, συμβάλλουν στην πιθανή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από την DBRS Morningstar σε ΒΒ (high) με Σταθερή προοπτική.

Στο 2,4% η ανάπτυξη το 2023

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βιώσει μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής πολιτικής σταθερότητας, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με την DBRS.
Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και η στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστήριξαν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενο από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως από την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα.
Η εφαρμογή του RRF αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023 της κυβέρνησης, η δημοσιονομική θέση θα βελτιωθεί περαιτέρω φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 163% του ΑΕΠ.
Κατά την εκτίμηση της DBRS, η Ελλάδα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία της, ωστόσο, παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με οικονομικές κληρονομιές, όπως ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα σε σύγκριση με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης