Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο Julian Assange δεν είναι ήρωας, είναι απλά εξωνυμένος κατάσκοπος

WSJ: Ο Julian Assange δεν είναι ήρωας, είναι απλά εξωνυμένος κατάσκοπος
Ο πρώην διευθυντής της CIA Mike Pompeo χαρακτήρισε κάποτε το WikiLeaks ως «μια μη κρατική εχθρική υπηρεσία πληροφοριών», λέει η αμερικανική εφημερίδα
Ο Julian Assange αναπνέει αέρα ελευθερίας αφού συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για κακούργημα βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.
Ίσως η ποινή που εκτίθηκε είναι αρκετή, δεδομένων των πέντε χρόνων του στη βρετανική φυλακή και των επτά χρόνων παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού.
Αλλά μην πιστέψετε ούτε μία στιγμή ότι ο Assange, ο ιδρυτής του WikiLeaks, είναι ένας διωκόμενος «εκδότης», υποστηρίζει η Wall Street Journal.
Ο πρώην διευθυντής της CIA Mike Pompeo χαρακτήρισε κάποτε το WikiLeaks ως «μια μη κρατική εχθρική υπηρεσία πληροφοριών» και ο χαρακτηρισμός ταιριάζει, λέει η εφημερίδα.
Όταν οι ΗΠΑ κατήγγειλαν τον Assange βάσει του νόμου περί κατασκοπείας το 2019, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας John Demers ανέφερε πως δημοσίευε απόρρητες πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων Αμερικανών και συμμάχων τους: «Κανένας υπεύθυνος δρων —δημοσιογράφος ή οτιδήποτε— δε θα δημοσίευε σκόπιμα ονόματα ατόμων σε εμπόλεμες ζώνες, των οποίων η ζωή διέτρεχε κίνδυνο».
Ένα χρόνο αργότερα, με τις κατηγορίες να έχουν διευρυνθεί, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ότι ο Assange «επικοινωνούσε απευθείας με τον αρχηγό της ομάδας χάκερ LulzSec (ο οποίος μέχρι τότε συνεργαζόταν με το FBI) και παρείχε μια λίστα στόχων για χακάρισμα».
Εν μέσω των αμερικανικών εκλογών το 2016, το WikiLeaks δημοσίευσε απόρρητα email των δημοκρατικών.
Μεταγενέστερες έρευνες ανέφεραν ότι αυτά είχαν κλαπεί από χάκερ που συνδέονται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Ο Assange δημοσίευσε τα email χωρίς να μπει στον κόπο να διαγράψει ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων διευθύνσεων και αριθμών κοινωνικής ασφάλισης.
Το WikiLeaks είναι «πολύ πιθανόν να γνώριζε ότι βοηθούσε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε μια έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας το 2020.
Σε αυτήν περιέχονται σημαντικές αποδείξεις ότι ο Assange και το WikiLeaks έχουν ωφεληθεί -πιθανώς λαμβάνοντας χρήματα- από τη ρωσική κυβέρνηση.
Ο Assange αρνήθηκε ότι η Ρωσία ήταν η πηγή προέλευσης των email των Δημοκρατικών, αλλά είναι δύσκολο να τον πιστέψεις.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θυμίζει συμπεριφορά δημοσιογράφου ή πληροφοριοδότη, και ο κ. Assange δεν είναι τίποτα από τα δύο.
Θα ήταν προφανές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ας πούμε, εάν ένας ξένος υπήκοος είχε συλληφθεί να αντιγράφει και να διαδίδει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικές εκθέσεις των ΗΠΑ.
«Η εποχή του Διαδικτύου κάνει τη διαρροή ευκολότερη, αλλά δεν έχει θολώσει αυτές τις γραμμές τόσο πολύ ώστε να καλύψει τον κ. Assange» καταλήγει η Wall Street Journal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης