Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος για Macron η νίκη Starmer στην Βρετανία, προαναγγέλλει την... ακραία επιλογή των «θυμωμένων και διαιρεμένων» Γάλλων

Κόλαφος για Macron η νίκη Starmer στην Βρετανία, προαναγγέλλει την... ακραία επιλογή των «θυμωμένων και διαιρεμένων» Γάλλων
Η Βρετανία δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση γι'αυτό και οι Tories «εξοστρακίστηκαν» και είναι πλέον ευθύνη του Keir Starmer να προσπαθήσει να αναζωογονήσει τη χώρα.
Μεγάλο μάθημα για τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, είναι η νίκη «διαμαρτυρίας» υπέρ των Εργατικών του Keir Starmer στην Βρετανία, υποστηρίζει πως είναι το The Spectator και εξηγεί γιατί.
Η αριστερή γαλλική εφημερίδα Le Monde έστειλε τον περασμένο μήνα τον ανταποκριτή της στο Λονδίνο σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία για να μετρήσει τη διάθεση πριν από τις γενικές εκλογές.
Ανέφερε ότι η Βρετανία ήταν «ένα κατεστραμμένο έθνος» και ο λαός της «απόμακρος, θυμωμένος και διχασμένος».
Η Βρετανία δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, ένα σημείο στο οποίο ο λαός και οι πολιτικοί της συμφωνούν, γι'αυτό και οι Tories «εξοστρακίστηκαν» και είναι πλέον ευθύνη του Keir Starmer να προσπαθήσει να αναζωογονήσει τη χώρα.
Η μετάβαση επιτεύχθηκε ήρεμα, ειρηνικά, δημοκρατικά, και το μοναδικό δραματικό περιστατικό που σημειώθηκε ήταν το περιστατικό με την νεαρή γυναίκα που απελπισμένη για προσοχή έριξε ένα milkshake στον Nigel Farage.

Αν η Βρετανία είναι «σπασμένη», τότε τι είναι η Γαλλία;

Η Γαλλία βρίσκεται στη μέση των δικών της κοινοβουλευτικών εκλογών – και είναι ένας αγώνας χωρίς ηρεμία, ειρήνη ή δημοκρατία παρατηρεί το The Spectator.
Την Πέμπτη 4/7 ανακοινώθηκε ότι 30.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα πλημμυρίσουν τους δρόμους την Κυριακή 7/7 όταν θα βγουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου.
Σχεδόν 3.000 θα είναι σε υπηρεσία στο Παρίσι, κυρίως γύρω από την Εθνοσυνέλευση, για να αποτρέψουν μια επίθεση στο κτίριο.
Η Antifa ζήτησε «συγκέντρωση» στην Εθνοσυνέλευση το απόγευμα της Κυριακής, και λίγοι στη Γαλλία έχουν ψευδαισθήσεις για το τι σημαίνει αυτό: όπως παρατήρησε η Marine Le Pen θέλουν να αναπαραστήσουν την «εκδοχή της γαλλικής ακροαριστεράς για την «επίθεση στο Καπιτώλιο»…
«Είναι ακόμα σίγουρος ο Emmanuel Macron ότι θέλει να τους εκλέξει;»
Οι Antifa επικράτησαν στις ειδήσεις αυτή την εβδομάδα.
Το κόμμα της Αναγέννησης του Macron προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να σχηματίσει έναν προσωρινό συνασπισμό με την αριστερά –με έναν υποψήφιο, ανώτερο μέλος μιας οργάνωσης που ονομάζεται Jeune Garde, (Νέος Φρουρός) μια αποσπασματική ομάδα των Antifa, ενώ υπήρξαν και περιπτώσει συμπλοκών και επιθέσεων σε όλη την Γαλλία.

Ο άνθρωπος που ευθύνεται για την... εμπύρετη Γαλλία είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Macron.


Προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου, σε μια απάντηση για τις κακές επιδόσεις του κόμματός του στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Είχαν κατατροπωθεί από την Εθνική Συσπείρωση, η οποία πήρε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων, περισσότερο από το διπλάσιο σκορ από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
«Άκουσα το μήνυμά σας, τις ανησυχίες σας και δεν θα τις αφήσω αναπάντητες», είπε ο Macron στο έθνος στην ομιλία του.
«Έχω εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας, στο να αφήσουμε τον κυρίαρχο λαό αποφασίσει».
Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε ο κυρίαρχος λαός στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή 30/6.
Η Εθνική Συσπείρωση πήρε και πάλι το ένα τρίτο των ψήφων, πολύ μακριά από τον αριστερό συνασπισμό και πολύ μπροστά από την κεντρώα συμμαχία του Macron.
Σε μια υγιή δημοκρατία, αυτή θα ήταν η στιγμή που η άρχουσα ελίτ θα αποδεχόταν την βούληση του λαού και επέτρεψε στον δεύτερο γύρο να κάνει την πορεία του.

Αλλά η Γαλλία του Macron δεν είναι μια υγιής δημοκρατία.

Είναι άρρωστη, και ο πρόεδρος συγκέντρωσε μια συμμαχία κεντρώων, κομμουνιστών, σοσιαλιστών, κεντροδεξιών καγκελώνων, περιβαλλοντικών ριζοσπαστών και υποστηρικτών της Χαμάς σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τη βούληση του λαού.
Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει τον Εθνικό Συναγερμό να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, αλλά η συμμαχία θα πρέπει να σταματήσει το κόμμα της Le Pen να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Τι θα γίνει τότε;
Ο Macron θα καλέσει τον συνασπισμό του να σχηματίσει κυβέρνηση, μια κυβέρνηση υπό το άγρυπνο βλέμμα του με πρωθυπουργό της επιλογής του.
Ο Macron μπορεί να φανταστεί ότι πέτυχε να αρπάξει τα κλειδιά της κυβέρνησης από τη Le Pen.
Το μόνο που έχει κάνει, στην πραγματικότητα, είναι να αυξήσει την πιθανότητα να κερδίσει η Le Pen τις προεδρικές εκλογές το 2027.
Τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ταραχώδη και η Le Pen θα μπορεί να κοιτάξει από το περιθώριο το πολιτικό χάος που δημιούργησε ο Macron και οι «φίλοι» του.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική για άλλα τρία χρόνια Macron ανησυχεί πολλούς μέσα στο κόμμα του

... γιατί συμπεριφορά του γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο αυτός και η σύζυγός του πήγαν στο Le Touquet στη βόρεια Γαλλία για να ψηφίσει και έκαναν βόλτα κατά μήκος της θάλασσας χωρίς καμία φροντίδα στον κόσμο.
«Είναι συγκλονιστική η άρνηση της πραγματικότητας», εκμυστηρεύτηκε πηγή από τον στενό κύκλο του στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Macron εμφανιζόταν πάντα λίγο αποκομμένος από την πραγματικότητα της Γαλλίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν γνωρίζει τη Γαλλία.
Για τον «πρόεδρο των πλουσίων», η Γαλλία είναι το 16ο διαμέρισμα του Παρισιού: όπου τα διαμερίσματα είναι μεγάλα, τα πεζοδρόμια καθαρά και οι άνθρωποι ευημερούν.

Δεν καταλαβαίνει πώς είναι η ζωή στις επαρχίες ή στις πόλεις. Και δεν θέλει να καταλάβει.

Την Τετάρτη στο Παρίσι, χίλιοι περίπου αριστεροί υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν στην Place de la Republique για μια βραδιά με τραγούδι, χορό και ομιλίες.
Σταμάτησα για να απολαύσω την ατμόσφαιρα.
Ήταν μάλλον χαρμόσυνο.
Στο κέντρο της Place de la Republique βρίσκεται ένα άγαλμα εννέα μέτρων της «Marianne», της ενσάρκωσης της Γαλλικής Δημοκρατίας, που κρατά στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς.
Τα γκράφιτι που έχουν επικολληθεί στο άγαλμα τις τελευταίες εβδομάδες δεν προωθούν την καλή θέληση: απειλές κατά αστυνομικών, ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης, συντηρητικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων και του Ισραήλ.
Αν η Βρετανία είναι «σπασμένη», τότε τι είναι η Γαλλία;
Διαιρεμένη όπως υποστηρίζει και το Bloomberg!

Bloomberg: Θυμωμένοι με τον Macron oι αριστεροί Γάλλοι ψηφοφόροι

Το στοίχημά Macron κινδυνεύει να αποτύχει και για έναν άλλο λόγο που αναδεικνύει το Bloomberg: πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι, είναι γεμάτοι θυμό από τις από τις ισχυρές επιθέσεις του Γάλλου προέδρου στα αριστερά σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη δική του εκλογική βάση και μπορεί να επιλέξουν την αποχή.
"Θα αποφασίσω τι θα κάνω την Κυριακή", υποστηρίζει ο Quentin Rouze  αριστερός καθηγητής οικονομικών.
"Βαρέθηκα να βλέπω τους Μακρονιστές να προσβάλλουν την αριστερά, παρόλο που εμείς είμαστε αυτοί που μπλοκάρουμε κάθε φορά το δρομο της ακροδεξιάς προς την εξουσία".
Η πιθανότητα να καταρρεύσει για πρώτη φορά το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο στη Γαλλία έχει οδηγήσει στην πολιτική παράλυση ενός διαλυμένου κοινοβουλίου και την ενδυνάμωση ενός άλλοτε περιθωριακού κόμματος που είχε τις ρίζες του στην ξενοφοβία.
Οι τρομοκρατημένοι επενδυτές έχουν ξεπουλήσει τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας και προκαλώντας κραδασμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αν και κράτησε χαμηλό προφίλ την τελευταία εβδομάδα, ο Macron προχώρησε τις πρώτες μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών σε επιθέσεις κατά του θεωρούμενου ως ακροαριστερού France Unbowed του Jean-Luc Melenchon, χαρακτηρίζοντας το ως ακραίο και φιλομεταναστευτικό και υπό αυτές τις συνθήκες, το σχέδιο του Macron να δημιουργηθεί μια ευρεία κεντρώα συμμαχία δεν λειτούργησε.
Τα αριστερά κόμματα που έχουν σχηματίσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθαν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Εθνικό Συλλαλητήριο στις 30 Ιουνίου. Το κόμμα Ensemble του Macron βρίσκεται στην τρίτη θέση και κινδυνεύει με αφανισμό.

Κατά του αριστερού μετώπου οι δεξιοί υπουργοί

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων μια μέρα αργότερα, οι δεξιοί υπουργοί του Macron - συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire - ζήτησαν να μην αποσύρει το κυβερνητικό κόμμα τους υποψηφίους τους από τις περιφέρειες όπου είχαν λάβει την τρίτη θέση, για να μην ενισχυθεί το κόμμα του Melenchon, ανέφερε στο Bloomberg παριστάμενος που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Άλλοι όμως είπαν ότι το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο πρέπει να κρατήσει πάση θυσία, με τον υπουργό Εμπορίου Franck Riester να υποστηρίζει ότι το 1944 η Γαλλία δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνταχθεί με τον Στάλιν για να πολεμήσει τους Ναζί, ανέφερε η ίδια πηγή.
Το γραφείο του Macron δεν εξέδωσε ποτέ μια σαφή οδηγία.
Τελικά το κόμμα Αναγέννηση του Γάλλου προέδρου απέσυρε τους υποψηφίους από ορισμένες περιφέρειες αλλά σε άλλα μέρη, όπως η γενέτειρα του προέδρου, η Αμιένη, έχουν παραμείνει.
Το συντηρητικό κόμμα Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση μετά τη διάσπασή του, όταν ορισμένα μέλη ενώθηκαν με τη Λεπέν υπό την ηγεσία του Ερίκ Τσιοτί. Περισσότεροι από 200 υποψήφιοί του έχουν αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο, απομένουν όμως ακόμη 89 που βρίσκονται στην τρίτη θέση.

Στον αέρα το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο από τις διαιρέσεις

Σε μια υπαίθρια αγορά στο Αράς, την περασμένη εβδομάδα έκαναν εκστρατεία την ίδια ώρα η υφυπουργός Γεωργίας του Macron που στον πρώτο γύρο είχε πάρει το 21,5% και ο Alban Ezel του Εθνικού Συναγερμού που είχε πάρει το 37,3%.
Οι διαιρέσεις που καθόριζαν παραδοσιακά τα περιγράμματα του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου έχουν προ πολλού "εκραγεί", δήλωσε ο Ezel στο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη των αριστερών ψηφοφόρων.
Ανάμεσά τους είναι και ο Hugo Garb ένας 21χρονος φοιτητής Νομικής, που το 2022 είχε υποστηρίξει το κίνημα του Macron το 2022 αλλά πλέον ασκεί κριτική σε αυτό που αποκαλεί "περιφρόνηση" του κόμματος για τους φτωχότερους ψηφοφόρους και την αποτυχία του να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανησυχίες του κόσμου για την πτώση των εισοδημάτων.

Εξαφάνισαν τον Macron ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 7ης Ιουλίου - Δεν τον θέλουν ούτε οι Σύμμαχοι του

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η … εξαφάνιση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, αφού σύμφωνα με το Politico, η τελευταία φορά που ο Macron εμφανίστηκε δημόσια ήταν την περασμένη Κυριακή όταν εθεάθη με σκούρο μπουφάν αεροπόρου, γυαλιά ηλίου Top Gun και μαύρο καπέλο μπέιζμπολ να ψηφίζει στην παραλιακή πόλη Le Touquet.
Όπως επισημαίνεται, εκτός από τις προγραμματισμένες διεθνείς δεσμεύσεις, ο Macron δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, ενώ την περασμένη Κυριακή μετά και την ήττα στις βουλευτικές εκλογές, προτίμησε αντί να βγει στην τηλεόραση και να … παρηγορήσει τους βουλευτές του, να εκδώσει μια σύντομη ανακοίνωση, καλώντας το κόμμα σε ενότητα.
Είναι η πρώτη φορά που η κεντρώα συμμαχία του, δίνει μια απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι και οι Σύμμαχοι του δεν τον θέλουν στην προεκλογική τους εκστρατεία: είναι χαρακτηριστικό πως αφαιρούν... το πρόσωπο του Macron από κάθε προεκλογική εκστρατεία.
«Του είπαν να σταματήσει την εκστρατεία…
Και δεν είναι τόσο ότι άκουσε το μήνυμά μας, αλλά κυρίως ότι αναγκάστηκε να το ακούσει», είπε στέλεχος του κόμματος Renaissance υπό καθεστώς ανωνυμίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης