Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εντείνεται ο νομισματικός πόλεμος – Η πρόσφορα γιουάν και γιατί φόβισαν την Κίνα οι δευτερογενείς κυρώσεις – Το σχέδιο Β’ της Ρωσίας

Εντείνεται ο νομισματικός πόλεμος –  Η πρόσφορα γιουάν και γιατί φόβισαν την Κίνα οι δευτερογενείς κυρώσεις – Το σχέδιο Β’ της Ρωσίας
Γιατι  οι τράπεζες της Κίνας συμμορφώθηκαν με τις κυρώσεις – Η μάχη που δεν θα κρίνει την έκβαση του νομισματικού πολέμου
Με την απειλή δευτερογενών κυρώσεων να γίνεται έντονα αισθητή από τις κινεζικές τράπεζες, η Ουάσιγκτον φαίνεται να κερδίζει πρόσκαιρα μια μάχη - αλλά σε έναν οικονομικό πόλεμο που χάνει αποφασιστικά, σύμφωνα με τον Henry Johnston, συντάκτη του RT για χρηματοπιστωτικά ζητήματα.
Η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας μπροστά στις σκληρές και πρωτοφανείς κυρώσεις της Δύσης προκάλεσε αισθήματα ενθουσιασμού σε όσους επευφημούσαν την άνοδο της πολυπολικότητας.
Και αυτό προκάλεσε μια τεράστια αμηχανία για τη Δύση.
Αλλά το αυξανόμενο πρόβλημα της Ρωσίας όσον αφορά τη διευθέτηση πληρωμών σρο διμερές εμπόριο με την Κίνα αποδεικνύει ότι αυτή η ανθεκτικότητα δεν μπορεί να λαμβάνεται ως δεδομένη καθώς βρίσκεται εν εξελίξει ένας νομισματικός πόλεμος.
Τον περασμένο Ιούνιο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε τις τοπικές τράπεζες των χωρών που εμπορεύονται με τη Ρωσία στο στόχαστρο δευτερογενών κυρώσεις.
Οι κανονισμοί για κυρώσεις κατά εταιρειών ή ιδιωτών που διαπιστώθηκε ότι συναλλάσσονται με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις εφαρμόστηκε αρχικά τον Δεκέμβριο, αλλά τον Ιούνιο που η Ουάσιγκτον διεύρυνε την εφαρμογή αυτού του μέτρου και έστειλε ισχυρά μηνύματα ότι αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν σοβαρά!
Αυτές οι απειλές έγιναν αισθητές ιδιαίτερα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας.
Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι

Τι έγινε και πότε

Ξεκίνησε με τις μεγάλες κρατικές κινεζικές τράπεζες, οι οποίες άρχισαν να αποφεύγουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία στις αρχές του έτους.
Αλλά υπήρχαν πάντα μικρότερες, περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες θεωρούνταν λιγότερο εκτεθειμένες στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες θα έπαιρναν τη θέση τους.
Για λίγο, φαινόταν ότι αυτές οι τράπεζες θα άντεχαν.
Αλλά τώρα ακόμη και αυτά τα ιδρύματα ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Μέχρι το καλοκαίρι, οι κινεζικές τράπεζες απέρριπταν και επέστρεφαν περίπου το 80% των ρωσικών πληρωμών που έγιναν σε κινεζικό γιουάν, ανέφερε η Kommersant στα τέλη Ιουλίου.
Σύμφωνα με ένα άρθρο στην Izvestia από τα μέσα Αυγούστου τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα: το 98% των κινεζικών τραπεζών αρνούνταν να λάβουν άμεσες πληρωμές σε γιουάν από τη Ρωσία.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω διαταράξει τις πληρωμές για πολλούς Ρώσους εισαγωγείς.
Μια αναφορά του Reuters από την περασμένη εβδομάδα συζητά πώς οι συναλλαγές με τη Ρωσία κλείνουν «μαζικά» και οι πληρωμές αξίας τρισεκατομμυρίων γιουάν αναστέλλονται, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
«Εκείνη τη στιγμή, όλες οι διασυνοριακές πληρωμές προς την Κίνα σταμάτησαν.
Βρήκαμε λύσεις, αλλά χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες, που είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι όγκοι των εμπορικών συναλλαγών μειώθηκαν δραστικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε η κυβερνητική πηγή στο Reuters.
Πολλές ρωσικές επιχειρήσεις χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν διάφορες αλυσίδες διαμεσολαβητών σε τρίτες χώρες για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση τόσο του κόστους όσο και του χρόνου διεκπεραίωσης.
Τα προβλήματα έχουν επηρεάσει κυρίως τις μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών.
Οι διμερείς συμφωνίες για μεγάλες εταιρείες –όπως οι Ρώσοι εξαγωγείς εμπορευμάτων– φαίνεται να εξακολουθούν να λειτουργούν ως επί το πλείστον, αν και υπήρξαν κάποια προβλήματα και εκεί.

Η ρευστότητα σε γιουάν 

Εν τω μεταξύ, οι αυστηρότεροι περιορισμοί οδήγησαν σε εξάντληση της ρευστότητας γιουάν στη ρωσική αγορά.
Με άλλα λόγια, έχει γίνει πιο δύσκολο και πιο ακριβό για τις ρωσικές εταιρείες που χρειάζονται γιουάν να αποκτήσουν το νόμισμα.
Δεδομένου πόσο μεγάλο μέρος του εμπορίου της Ρωσίας γίνεται τώρα στο κινεζικό νόμισμα, αυτό είναι σίγουρα ένα ζήτημα.
Το κόστος άντλησης γιουάν για μία ημέρα (επιτόκιο overnight ) στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει εκτιναχθεί.
Η κατάσταση είχε πράγματι αρχίσει να επιδεινώνεται στα τέλη Αυγούστου.
Στις 30 Αυγούστου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, το επιτόκιο overnight αυξήθηκε από 8,5% ετησίως σε 42,2%.
Οι τραπεζίτες το εξήγησαν το γεγονός εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στο τέλος του μήνα.
Αλλά αυτή την εβδομάδα – ήδη από τον νέο μήνα – το ποσοστό συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας το άνευ προηγουμένου 212% την Τετάρτη (4/9), πριν πέσει κάπως.
Αυτή η συμπεριφορά της αγοράς αναδεικνύει το οξύ έλλειμμα ρευστότητας γιουάν.
Έχει επίσης ωθήσει το ρούβλι στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του κινεζικού νομίσματος από τον Απρίλιο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-08_145808.png
Ως αποτέλεσμα της πίεσης, όλο και περισσότερες εταιρείες πρέπει να στρέφονται σε τακτική βάση σε ένα κανάλι που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως ως έσχατη λύση – ακριβές ανταλλαγές νομισματων με τη ρωσική κεντρική τράπεζα (όπου οι οντότητες καταθέτουν ρούβλια ως εγγύηση σε αντάλλαγμα γιουάν).
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές τράπεζες άντλησαν ένα ρεκόρ 35 δισεκατομμυρίων γιουάν μέσω αυτής της πιστωτικής γραμμής, πολύ υψηλότερο από τον ημερήσιο μέσο όρο των 20 δισεκατομμυρίων τον Αύγουστο και 10 δισεκατομμυρίων κατά μέσο όρο τον Ιούνιο.
Ουσιαστικά, η Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάζεται να καλύψει το κενό που αφήνουν οι κινεζικές ιδιωτικές τράπεζες που λειτουργούν στη Ρωσία.
Οι τράπεζες καλούν τώρα τη ρωσική κεντρική τράπεζα να αυξήσει την προσφορά του γιουάν μέσω swaps.
«Νομίζω ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να κάνει κάτι.
Ελπίζουμε ότι κατανοούν την ανάγκη να αυξηθεί η προσφορά ρευστότητας μέσω swaps», δήλωσε ο Andrei Kostin, Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB, τονίζοντας ότι οι εξαγωγείς, πολλοί από τους οποίους πληρώνονται σε γιουάν, θα πρέπει επίσης να πουλήσουν περισσότερο από το κινεζικό νόμισμα στην αγορά.

Μειώση των εξαγωγών

Τα προβλήματα με τις πληρωμές φέτος έχουν ήδη επηρεάσει τις εισαγωγές, αν και τα τρέχοντα στοιχεία έρχονται με καθυστέρηση και δεν αντικατοπτρίζουν την πιο πρόσφατη αύξηση του κόστους γιουάν.
Οι ρωσικές εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1% στα 62 δισ. δολάρια κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με επίσημα κινεζικά στοιχεία.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβλεψε ότι οι συνολικές εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας θα μειωθούν έως και 3% φέτος.
Αλλά θα είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε πώς είναι τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία – είτε απευθείας είτε μέσω άλλων χωρών – διαμορφώνουν το υπόλοιπο του έτους υπό το φως του αυξανόμενου κόστους συναλλαγών.
Βραχυπρόθεσμα, φυσικά, θα συνεχίσει να υπάρξουν ζημίες.

Αξιόπιστες λύσεις 

Ο Alex Isakov, ένας Ρώσος αναλυτής με έδρα τις ΗΠΑ, είπε στο Bloomberg ότι «η ρωσική αγορά χρήματος γιουάν δεν έχει ανακάμψει, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ρωσικές τράπεζες αγωνίζονται να βρουν αξιόπιστες λύσεις».
Η ρωσική κεντρική τράπεζα θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο και οι εξαγωγείς πιθανότατα θα παρέμβουν επίσης για να παρέχουν ρευστότητα. Αλλά δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη λύση.
Για να κατανοήσουμε αυτά τα ζητήματα, πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το πρόβλημα είναι καλά κατανοητό στη Ρωσία και συζητείται ελεύθερα, μεταξύ άλλων στα ανώτατα επίπεδα της κυβέρνησης και στα μέσα ενημέρωσης.
Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να αποσιωπηθεί αυτή η ιστορία.
Βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του ρωσικού οικονομικού Τύπου.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι το εμπόριο Ρωσίας-Κίνας δεν καταρρέει ακριβώς.
Μάλιστα, παρά τα προβλήματα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε ουσιαστικά συνολικά κατά 1,6% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Το πιο σημαντικό, η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι οποιοσδήποτε αντίθετος άνεμος προκύψει καταλήγει να είναι ισχυρός μοχλός αλλαγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα σχόλιο που έκανε ο Ρώσος οικονομολόγος και βοηθός του προέδρου Maksim Oreshkin αυτή την εβδομάδα στο Ανατολικό Οικονομικό
Forum στο Βλαδιβοστόκ είναι σημαντικό .
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου για τα ζητήματα πληρωμών, είπε: «Υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές, αλλά, όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, κάθε είδους πρόβλημα οδηγεί σε νέες οικονομικές καινοτομίες, στην εμφάνιση νέων τρόπων πληρωμής».
Δεν πρόκειται απλώς για κενή ρητορική ή για το κλισέ ενός Ρώσου αξιωματούχου που σώζει πρόσωπο. Είναι ακριβώς αυτό που συνέβαινει.
Όπως παραδέχτηκε το Business Insider, οι αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης πιέζουν τη Ρωσία, «αλλά η Μόσχα συνεχίζει να βρίσκει τρόπους για να διατηρήσει την οικονομία της χώρας σε εξέλιξη».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-08_145930.png
Ποιες λύσεις μπορεί να προκύψουν

Τον Ιούλιο, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία, Zhang Hanhui, παρουσίασε τη δυνατότητα συνεργασίας μέσω του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir, δηλώνοντας ότι ρωσικά και κινεζικά ιδρύματα μελετούν το ενδεχόμενο.
Ενώ η Κίνα πιθανότατα δεν θα θεωρούσε το σύστημα Mir ως μια μακροπρόθεσμη λύση, θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο αναστολής.
Μια τέτοια ρητορική καταδεικνύει επίσης τη σοβαρότητα που επιδεικνύει η κινεζική πλευρά στο έργο της εξεύρεσης λύσης στα οδοφράγματα που έβαλε η Ουάσιγκτον.
Εν τω μεταξύ, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Ρωσία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι αγκάλιασε τη χρήση κρυπτονομισμάτων για διεθνείς διακανονισμούς.
Σχολιάζοντας την ήπια στάση της ρυθμιστικής αρχής έναντι των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, η διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθούν νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων.
Σκεπτόμενος μακροπρόθεσμα, ο Anatoly Aksakov, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, έθιξε πρόσφατα αυτό που θα είναι σχεδόν σίγουρα βασικό στοιχείο του μελλοντικού χρηματοοικονομικού τοπίου – τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) – τα οποία είναι σαν κρυπτονομίσματα αλλά υποστηρίζονται από κεντρικές τράπεζες.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ήταν στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας τέτοιων υποδομών.
Trade between Russia and China is worth hundreds of billions of dollars. Sergei Savostyanov/Pool/AFP/Getty Images
Ωστόσο, ο Aksakov, ο οποίος έχει μιλήσει για τα CBDC στο παρελθόν, φρόντισε να μην υπερπουλήσει την πρωτοβουλία, λέγοντας νωρίτερα: «Βασικά, υπάρχουν λίγες χώρες που έχουν σημειώσει σοβαρή πρόοδο στη χρήση εθνικών ψηφιακών νομισμάτων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τεχνολογικά απλά δεν είναι έτοιμοι να λανσάρουν ένα ψηφιακό νόμισμα σε αμοιβαίους διακανονισμούς με άλλες χώρες.
«Παρόλα αυτά, είναι αισιόδοξος, προβλέποντας ότι οι διακανονισμοί CBDC «θα είναι κοινή πρακτική εντός πέντε ετών».
Περισσότερες από τις μισές κεντρικές τράπεζες του κόσμου είτε μελετούν είτε ήδη αναπτύσσουν CBDCs, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Καθώς αυτά τα CBDC γίνονται όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένα, ουσιαστικά θα αναδημιουργούσε το δίκτυο των ανταποκριτών τραπεζών που στηρίζει το τρέχον σύστημα.
Ένα τέτοιο δίκτυο που βασίζεται στο CBDC, το οποίο καλύπτεται από διμερείς γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων, θα επέτρεπε στις κεντρικές τράπεζες να λειτουργούν ως μεσάζοντες για τη νομισματική ροή μεταξύ των τοπικών τραπεζικών συστημάτων.

Ο θρυλικός αναλυτής Zoltan Pozsar, ο οποίος θεωρεί ότι τα CBDC είναι πιθανό να φέρουν επανάσταση στο χρηματοοικονομικό τοπίο, εξηγεί ότι αντί για ανταποκρίτριες τράπεζες – που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος – θα υπάρχουν αυτό που αποκαλεί «ανταποκρίτριες κεντρικές τράπεζες».
Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν μεταξύ εμπορικών τραπεζών σε δύο διαφορετικές χώρες, για παράδειγμα, θα διακανονίζονται στο επίπεδο των κεντρικών τραπεζών αυτών των χωρών.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί ακριβώς οι εμπορικές τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιβολής των κυρώσεων.
Έχουν τόσο την ευθύνη όσο και την εξουσία να μπλοκάρουν συναλλαγές που αφορούν περιορισμένες οντότητες.
Τι γίνεται όμως αν αυτές οι τράπεζες τεθούν εντελώς εκτός από το διασυνοριακό εμπόριο;
Θα καταφύγουν οι ΗΠΑ σε κυρώσεις στις κεντρικές τράπεζες των χωρών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία;
Σίγουρα, όπως ο Aksakov ( μαζί με πολλούς άλλους) παραδέχτηκε, ένα μεγάλης κλίμακας σύστημα που βασίζεται σε CBDC δεν θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.
Μια τέτοια υποδομή θα απαιτήσει ισχυρή συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και χρήση μιας ενιαίας τεχνικής πλατφόρμας ή κάποιου είδους ενοποιημένου συστήματος εκκαθάρισης.
Κανένα από αυτά δεν είναι επί του παρόντος σε λειτουργία αλλά ούτε είναι αδύνατο να δημιουργηθούν.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ένας διεθνής οργανισμός που ανήκει σε κεντρικές τράπεζες-μέλη, επιβλέπει ήδη μια δοκιμαστική πλατφόρμα CBDC για διασυνοριακές πληρωμές χονδρικής.

Πύρρειος νίκη της Ουάσιγκτον

Ας επανέλθουμε στο θέμα και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει όλο αυτό.
Η Δύση έχει απογοητευτεί βαθιά από την αδυναμία της να βάλει ένα σημαντικό πλήγμα στη ρωσική οικονομία.
Έχοντας διπλασιάσει και τριπλασιάσει την ισχύ των χρηματοπιστωτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει πλέον τα προβλήματα πληρωμών της Ρωσίας ως επιβεβαίωση ότι οι κυρώσεις, εάν εφαρμοστούν αρκετά αυστηρά, μπορούν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Η Ουάσιγκτον προφανώς αισθάνεται ότι η προσβολή της κυριαρχίας άλλων εθνών είναι ένας εύλογος συμβιβασμός προς όφελος της αύξησης του κόστους συναλλαγών για τις ρωσικές επιχειρήσεις και της απόδειξης ότι το γιουάν δεν διαθέτει ακόμη την ισχύ του δολαρίου.

Επιπλέον, ορισμένοι δυτικοί σχολιαστές επισημαίνουν με χαρά ότι παρ' όλη τη ρητορική της «φιλίας χωρίς όρια» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, όταν αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη Ρωσία και της διατήρησης της πρόσβασης στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Κίνα επιλέγει το δεύτερο.
Αλλά εκείνοι που πανηγυρίζουν την Κίνα που φαινομενικά υποχωρεί για τις κυρώσεις δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είναι μια επιλογή που έγινε υπό πίεση.
Η Κίνα θα προτιμούσε να συναλλάσσεται ελεύθερα τόσο με τη Δύση όσο και με τη Ρωσία και αγανακτεί βαθιά που εμποδίζεται να το κάνει.
Κινέζοι αξιωματούχοι το έχουν δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις.

Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν ζηλιάρης εραστής που έχει κλειδώσει το αντικείμενο του έρωτά του του στο υπόγειο και μετά ισχυρίζεται ότι η μη φυγή της είναι ένδειξη αφοσίωσης....
Το ότι οι δυτικοί σχολιαστές και αξιωματούχοι μπορούν να δουν τη σχέση Ρωσίας-Κίνας μόνο μέσα από το πρίσμα της δυναμικής ισχύος – αναζητώντας σημάδια ότι η Κίνα θα μπορούσε να καταχραστεί τον «κατώτερο» εταίρο της – λέει περισσότερα για τη δυτική προσήλωση σε μονόπλευρες σχέσεις παρά για το αληθινό καθεστώς των πραγμάτων.
Η Κίνα είναι ένα κυρίαρχο κράτος που προσέχει φυσικά τα συμφέροντά του και η Ρωσία δεν περιμένει τίποτα λιγότερο από αυτήν.
Δεν υπάρχουν συναισθήματα, άλλωστε.
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι πραγματικά μια σχέση που ορίζεται από τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας.
Στην παρούσα κατάσταση, το Πεκίνο πρέπει να ενεργήσει ρεαλιστικά, αλλά η διάβρωση της καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ που προκαλεί αυτό το επεισόδιο στο Πεκίνο θα εκδηλωθεί.
Υποστηρίζεται επίσης ότι η τεράστια διαφορά στα επιτόκια μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δείχνει το γεγονός ότι οι οικονομίες των δύο χωρών είναι θεμελιωδώς κακώς ευθυγραμμισμένες.
Αυτό είναι υπερβολή, αλλά στο βαθμό που περιέχει έναν πυρήνα αλήθειας, είναι σε μεγάλο βαθμό μια τεχνητά επιβεβλημένη παρενόχληση και θα πρέπει να αποδειχθεί προσωρινή, ειδικά όταν τελικά πέσουν τα ρωσικά επιτόκια.
Η ρωσική και η κινεζική οικονομία είναι στην πραγματικότητα αρκετά συμπληρωματικές.
Είναι λοιπόν η δυσκολία στις πληρωμές μια νίκη για τις κυρώσεις των ΗΠΑ;
Ναι, αναμφισβήτητα. Είναι όμως μια μάλλον κοντόφθαλμη και εφήμερη νίκη.
Είναι μια μάχη που κερδίζεται σε έναν οικονομικό πόλεμο που χάνεται αποφασιστικά.
Μακριά από επίδειξη δύναμης, η κατάφωρη ανάμειξη της Ουάσιγκτον στις εμπορικές σχέσεις κυρίαρχων κρατών σε όλο τον κόσμο μοιάζει περισσότερο με κάποιον [που καίει τα έπιπλα για να ζεσταθεί.
Θα είναι τελικά αυτοκαταστροφικό.
Ο εξασθενημένος παγκόσμιος ηγεμόνας έχει ακόμα μερικά χαρτιά που μπορεί να παίξει με κάποιο αποτέλεσμα – και τα παίζει τώρα.
Αλλά κάθε φορά που το κάνει, φέρνει πιο κοντά την ημέρα κατά την οποία τα χαρτιά αυτά δεν θα φτάνουν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης