Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Mυστήριο με την αποστολή των πυραύλων Fath-360 από το Ιράν στην Ρωσία – Γιατί λείπουν οι εκτοξευτές

Reuters: Mυστήριο με την αποστολή των πυραύλων Fath-360 από το Ιράν στην Ρωσία – Γιατί λείπουν οι εκτοξευτές
Η Ρωσία μπορεί να σχεδιάσει να τροποποιήσει τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τους πυραύλους, όπως έκανε και το Ιράν, σύμφωνα με αναλυτές
Το Ιράν δεν συμπεριέλαβε τους κινητούς εκτοξευτές για τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την Τεχεράνη ότι παρέδωσε στη Ρωσία για να χρησιμοποιήσει κατά της Ουκρανίας, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το Reuters το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024.
Οι πηγές - ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των πληροφοριών και ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ - δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές γιατί το Ιράν δεν έστειλε τους εκτοξευτές των πυραύλων Fath-360, εγείροντας ερωτήματα για το πότε και εάν τα όπλα θα είναι επιχειρησιακά.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι το Ιράν δεν είχε παραδώσει τους εκτοξευτές όταν οι ΗΠΑ, πριν δύο περίπου εβδομάδες, έβγαλαν ανακοίνωση για την παράδοση των όπλων από το Ιράν στη Ρωσία.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ότι δεν περίμεναν από το Ιράν να παράσχει εκτοξευτές.
Δύο ειδικοί που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν στάλθηκαν οι εκτοξευτές.
Πρώτον, η Ρωσία μπορεί να σχεδιάσει να τροποποιήσει τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τους πυραύλους, όπως έκανε και το Ιράν.
Δεύτερον, μη παραδίδοντας τους εκτοξευτές, το Ιράν διατηρεί τα περιθώρια για νέες συνομιλίες με τις δυτικές δυνάμεις για την άμβλυνση των εντάσεων.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι παρείχε στη Μόσχα τους βαλλιστικούς πυραύλους ή τα χιλιάδες drones που το Κίεβο και οι δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον στρατιωτικών στόχων και για να καταστρέψει μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου ότι το Ιράν παρέδωσε τους πυραύλους Fath-360 στη Ρωσία και ότι "πιθανότατα θα τα χρησιμοποιούσε εντός εβδομάδων στην Ουκρανία".
Οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Fath-360 μπορούν να αποτελέσουν μια πρόσθετη πρόκληση για την Ουκρανία, η οποία αναγκάζεται να προσαρμόζει συνεχώς την αεράμυνα της στις καινοτομίες των ρωσικών δυνάμεων.
Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars έχει αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος μικρού βεληνεκούς αλλά υψηλής ακρίβειας ταξιδεύει με τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου όταν πλησιάζει στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης