Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιο σκληρά τα funds των κόκκινων δανείων έναντι των δανειοληπτών μετά την απόρριψη της παρέμβασης των 11 βουλευτών της ΝΔ

Πιο σκληρά τα funds των κόκκινων δανείων έναντι των δανειοληπτών μετά την απόρριψη της παρέμβασης των 11 βουλευτών της ΝΔ
Το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό κλίμα και επαναφέρει τις τροπολογίες για τα κόκκινα δάνεια
Σχετικά Άρθρα
«Θετική εξέλιξη» για τις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων ήταν η κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) Κωστή Χατζηδάκη έναντι της ερώτησης των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ζητούσαν παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια.
Ο υπουργός δεν άφησε καμία χαραμάδα ελπίδας για αλλαγές κάνοντας πιο επιθετικά τα funds έναντι των δανειοληπτών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. 
Τα funds κόκκινων δανείων ή servicers αγνοούν παντελώς τα μηνιαία έσοδα των δανειοληπτών που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων και προτείνουν ρυθμίσεις οι  οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν.     
Το πολιτικό κλίμα υποστήριξης των δανειοληπτών έγινε πιο περίπλοκο μετά τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την  Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και από μέλος του κόμματος για λόγους που δεν συνδέεται άμεσα με τα «κόκκινα δάνεια».

Η Intrum ανέβασε στροφές μετά την άρνηση του ΥΠΕΘΟ

Η Intrum η οποία «διάβασε» άμεσα το νέο περιβάλλον από την περασμένη Δευτέρα 23/9 άνοιξε νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους «κακοπληρωτές» στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να περιμένει και θα προσχωρήσει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών.
Η ευγενική υπάλληλος στην αρχή της συνομιλίας έγινε σκληρή και απότομη στο τέλος όταν ο δανειολήπτης δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στο ύψος της προκαταβολής αλλά και στην μηνιαία καταβολή με αποτέλεσμα η υπάλληλος σε αυστηρό ύφος να προσδιορίζει ότι θα σημειώσει την αρνητική στάση του δανειολήπτη να κλείνει το τηλέφωνο.
 
Το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό κλίμα και επαναφέρει τις τροπολογίες για τα κόκκινα δάνεια
 
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει αύριο 25/9 στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις», εκ νέου, έξι τροπολογίες που προστατεύουν τους ελάχιστους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, με την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας,  αποκαθιστούν τη διαπραγματευτική δύναμη των δανειοληπτών, κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους απέναντι στους servicers και τα funds, αντιμετωπίζουν αδικίες σε βάρος των οφειλετών, βελτιώνουν καθοριστικά την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ρύθμισης των οφειλών.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής καταθέτει:

1)  Την τροπολογία για την προστασία της κύριας κατοικίας, της αγροτικής περιουσίας και το δικαίωμα προτίμησης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του.
2) Την τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με έκπτωση 30% για όσους τηρήσουν τη ρύθμιση.
3) Την τροπολογία για τη βελτίωση του Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4224/2013 και του εξωδικαστικού μηχανισμού και την παροχή αναλυτικής ενημέρωσης στον οφειλέτη για τη διαμόρφωση της οφειλής του.
4) Την τροπολογία  για την προστασία των δανειοληπτών των δανείων σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας
5) Την τροπολογία για την προστασία των εγγυητών τραπεζικών δανείων  και πιστώσεων.
6) Την τροπολογία για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση με οριοθέτηση του επιτοκίου της ρύθμισης στο 2%. 

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, με εμπειρία στα κόκκινα δάνεια μέσα στις δικαστικές αίθουσες λένε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με τη ερώτηση των 11 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Πιο ουσιαστική η ερώτηση των 11 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Συγκεκριμένα, για την τροπολογία για την προστασία της κύριας κατοικίας, της αγροτικής περιουσίας και το δικαίωμα προτίμησης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του, οι έγκριτοι νομικοί  λένε με ποιά διαδικασία  θα προτιμηθεί ο δανειολήπτης για την αγορά  του δανείου και ποιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο θα δώσει την έγκριση του; 
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης