Τελευταία Νέα
Gun Room

Mossberg 500 JIC, λειόκανα για «το τέλος του Κόσμου»

Mossberg 500 JIC, λειόκανα για «το τέλος του Κόσμου»
Η ιδέα είναι πως το τουφέκι μπορεί να αποθηκευτεί σε αντίξοες συνθήκες όπου υπάρχει υγρασία (πχ. σε ένα σκάφος ή αυτοκίνητο), να αφεθεί στο ύπαιθρο ή ακόμη και να θαφτεί προσωρινά μέχρι να το χρειαστεί ο κάτοχος
Το εμβληματικό Μοντέλο 500 αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη γκάμα της Mossberg.
Βρίσκεται στην παραγωγή επί 60 χρόνια με παραπάνω από 10.000.000 να κυκλοφορούν παγκοσμίως. Ξεκινώντας ως ένα απλό, κυνηγετικό όπλο που θα ανταγωνιζόταν τα ακριβότερα Remington 870, έχει σίγουρα ξεπεράσει τις προσδοκίες του Σουηδού σχεδιαστή Carl Benson.
Έχουν κατασκευαστεί εκατοντάδες παραλλαγές και εκδόσεις σε όλα τα δημοφιλή διαμετρήματα cal:12, 16 (καταργημένο πλέον), 20 και .410 (γνωστό και ως 36 μάγκνουμ). Υπάρχουν στρατιωτικά και αστυνομικά μοντέλα, εκδόσεις για κυνήγι χήνας και οπληφόρων ακόμη και σκοπευτικά για τραπ. Ένα από τα πλέον εξεζητημένα είναι το 500 JIC.
2_274.jpg
Τουφέκι σε αδιάβροχη συσκευασία

Τα αρχικά προέρχονται από την έκφραση Just In Case. Θα την αποδίδαμε στα ελληνικά ως ¨για κάθε ενδεχόμενο” και οι Αμερικανοί τη χρησιμοποιούν όπως εμείς το “καλού-κακού”.
Με την πρώτη ματιά δεν είναι το όπλο που τραβά την προσοχή, αλλά η συσκευασία του.
Πρόκειται για ένα κύλινδρο διαμέτρου σχεδόν 18 εκατοστων και με μήκος περίπου 80cm. Κατασκευάζεται από ανθεκτικό πλαστικό και στη μία πλευρά δέχεται ένα κάλυμμα.
Μία στρόφιγγα στο καπάκι σφίγγει την ελαστική φλάτζα κόντρα στα τοιχώματα, σχηματίζοντας ένα αδιάβροχο διαμέρισμα. Το λειόκανο μπαίνει σε μία ανθεκτική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και μετά στον κύλινδρο.
Μαζί η mossberg στέλνει ένα πολυεργαλείο, το εγχειρίδιο χρήσης και μια αλουμινένια κονσέρβα με υλικά επιβίωσης (όπως πιξίδα, αγκίστρια, αδιάβροχα σπίρτα, πετονιά, κ.α.). Ένας νάυλον ιμάντας ασφαλίζει γύρω από τον κύλινδρο, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στους ώμους.
Η ιδέα είναι πως το τουφέκι μπορεί να αποθηκευτεί σε αντίξοες συνθήκες όπου υπάρχει υγρασία (πχ. σε ένα σκάφος ή αυτοκίνητο), να αφεθεί στο ύπαιθρο ή ακόμη και να θαφτεί προσωρινά μέχρι να το χρειαστεί ο κάτοχος.
Οι πιθανοί αγοραστές είναι προφανώς ναυτικοί (ψαράδες και ιστιοπλόοι) αλλά και οπαδοι της φιλοσοφίας της επιβίωσης. Αυτοί βρίσκουν σώφρον το να αποθηκεύουν εντός του κυλίνδρου το τουφέκι και κάποιες άλλες προμήθειες (πχ. φακό, μπαταρίες και λίγα φυσίγγια) που θα είναι χρήσιμα σε κάποια απρόβλεπτη κατάσταση.
Σε εμάς ίσως φαίνεται “παρατραβηγμένο”, αλλά προφανώς υπάρχει κάποιο κοινό, αφού το JIC υπάρχει στη γκάμα της Mossberg για πάνω από δύο δεκαετίες.
3_253.jpg
Δοκιμασμένη αξιοπιστία

Η Mossberg υπερηφανεύεται για την αντοχή του Μ500, δίνοντας έμφαση στο ότι υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της στρατιωτικής προδιαγραφής MIL STD 3443E. Εκδόσεις του παραμένουν σε υπηρεσία επί 35 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ο κορμός του όπλου κατασκευάζεται από αλουμίνιο για μειωμένο βάρος και ο μηχανισμός είναι επαναληπτικός με την κίνηση του ξυστού (‘πάπιας”) κατά μήκος της αποθήκης.
Έλκοντας προς τα πίσω, το κλείστρο ανοίγει και ένα φυσίγγιο περνά στο αναβατόριο. Ωθώντας εμπρός, το οδηγούμε στη θαλάμη και κλειδώνουμε το μηχανισμό για βολή.
Διπλές μπάρες όπλισης και δύο εξολκείς στο κλείστρο εγγυώνται ομαλότερη λειτουργία και αξιοπιστία. Η σκανδάλη περιέχει μια αμφιδέξια ασφάλεια στη ράχη του κορμού και ένα μοχλό που επιτρέπει το άνοιγμα της θαλάμης για αφαίρεση του φυσιγγίου.
Η τροφοδοσία γίνεται μέσω ανοίγματος στο κάτω μέρος του κορμού και η απόρριψη καλύκων από τα δεξιά. Το συνηθισμένο μοντέλο δέχεται 5 φυσίγγια ενώ κατά καιρούς έχει κατασκευαστεί και με μακρύτερη αποθήκη που χωρά 7.
Με την πιστολολαβή το M500 JIC ζυγίζει 2,5 κιλά, καλύπτοντας την ανάγκη για ένα ελαφρό και συνάμα ισχυρό τουφέκι με απλό χειρισμό. Ένα σετ αορτηριούχων στη λαβή και τη βίδα στήριξης της αποθήκης φροντίζουν για την εύκολη μεταφορά πάνω στο σώμα του κατόχου.
4_212.jpg
Ιδιαίτερη επιλογή

Το Μ500 JIC είναι “αντιφατικό”. Απλοϊκό ως σύλληψη και φθηνό παραμένει ασυνήθιστο. Είναι λειόκανο cal. 12 με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ισχύος και ποικιλίας γομώσεων, αλλά περιορίζεται λειτουργικά από την έλλειψη κοντακίου.
Ταυτόχρονα, αυτό το χαρακτηριστικό το καθιστά θελκτικό στο κοινό που υπαινίσεται το όνομα του. Εκείνους δηλαδή που το θεωρούν εργαλείο ανάγκης, χωρίς απαραίτητα να έχουν μεγάλη συνάφεια με τα όπλα. Ένας έμπειρος χειριστής θα θυσίαζε ενδεχομένως το συμπαγές μέγεθος για περισσότερη ευελιξία. Ώς έχει, η χρήση του απαιτεί μια ιδιαίτερη τεχνική γνωστή ως “ώθηση-έλξη”.
Το βοηθητικό χέρι να σπρώχνει μακρυά από το σώμα συγκρατώντας τον ξυστό. Το κύριο χέρι αντισταθμίζει τραβώντας προς τα πίσω ενώ κρατά το όπλο στο ύψος του στήθους. Μετά τη βολή η τάση αναστρέφεται για να επανοπλιστεί το τουφέκι. Κανείς δε κέρδισε διαγωνισμούς σκοποβολής σημαδεύοντας έτσι, αλλά επαρκεί για επιτυχημένες βολές από κοντινή απόσταση.

Νέα συσκευασία για γνωστό προϊόν

Το “πακέτο” JIC δεν είναι παρά μια παραλλαγή του Mossberg 500 Cruiser (αργκό που σημαίνει “περιπολικό”).
Στο παρελθόν – πριν την έλευση των συσκευών ηλεκτροσόκ και των σπρέυ- οι αστυνομικοί συχνά “χρεώνονταν” λειόκαναγια να μπορούν να διαχειριστούν ιδιαίτερες καταστάσεις (πχ. επιθετικούς αλλά άοπλους πολίτες, άγρια ζώα) ή για να διανοίξουν μια πόρτα.
Λόγω έλλειψης χώρου στα αυτοκίνητα συχνά αφαιρούσαν το κοντάκιο και πρόσθεταν μια πιστολοειδή λαβή. Ήταν τόσο, ώστε η Mossberg δημιούργησε ξεχωριστό μοντέλο. Εφόσον το όπλο διατηρεί την κάνη μήκους 47cm θεωρείται “κανονικό” λειόκανο και δεν απαιτείται κάποιου είδους άδεια για την κατοχή του.
Έτσι χωρά στον αδιάβροχο κύλινδρο, στον οποίο υπάρχει χώρος και για ένα αποσυναρμολογημένο κοντάκιο. Με την ευκαιρία να πούμε οτι διεθνώς ελάχιστες χώρες ακολουθούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε εμάς. Τα όπλα χωρίζονται απλώς σε βραχύκανα (συνήθως κάτω από 30cm) ή μακρύκανα (πρακτικά όλα τα υπόλοιπα)… και τέλος!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης