Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή: Η Τουρκία «σκοτώνει» τους S-400 για τα προβληματικά F-35 – Η Nulland πιέζει να πάνε στην Ουκρανία

Ανατροπή: Η Τουρκία «σκοτώνει» τους S-400 για τα προβληματικά F-35 – Η Nulland πιέζει να πάνε στην Ουκρανία
Η Τουρκία εγκαταλείπει τους S-400 για να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35;
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές σχετικά με την πιθανή μεταπώληση από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 SAM (πύραυλοι εδάφους-αέρος).
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για αυτό το θέμα, ο Lavrov είπε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο… ωστόσο, όπως προσέθεσε, «κάθε συμφωνία πώλησης όπλων περιλαμβάνει μια ρήτρα τελικού χρήστη».
Με άλλα λόγια, «για τον τελικό χρήστη απαιτείται η συγκατάθεση του αρχικού πωλητή».
Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι τέτοιες μεταπωλήσεις χωρίς τη ρωσική συναίνεση θα ήταν παράνομες.
Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβει η Τουρκία το μήνυμα, καθώς έχει την τάση να μεταπωλεί παράνομα όπλα.
Η Σερβία είχε πρόσφατα προβλήματα με αυτό, καθώς η Άγκυρα μεταπώλησε τα πυρομαχικά MLRS που αγόρασε από το Βελιγράδι…

Υπογραφή συμφωνίας…

Υπενθυμίζεται πως το 2017 η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του συστήματος S-400 SAM.
Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίωξαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα JSF (Joint Strike Fighter), απαγορεύοντας τη δυνατότητα πώλησης στην Τουρκία των προβληματικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Έκτοτε οι ΗΠΑ «δοκιμάζουν» τους Τούρκους, επιβάλλοντάς τους διάφορες κυρώσεις και περιορισμούς - ιδιαίτερα σε στρατιωτικό επίπεδο.
Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να εκσυγχρονίσουν τα F-16 τους, αφήνοντας τεχνολογικά την τουρκική Πολεμική Αεροπορία πολύ πίσω από τους κύριους αντιπάλους της στην περιοχή, ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία διατήρησε τον στόλο της όχι μόνο «ενημερωμένο», αλλά και εκσυγχρονισμένο, σε μεγάλο βαθμό, με αγορές νέου εξοπλισμού.
Παρά ταύτα, η Άγκυρα επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει τα συστήματα S-400.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές αναφορές ότι διαπραγματεύεται κρυφά την επιστροφή στο πρόγραμμα JSF.
Σημειωτέον, τέτοιες συμφωνίες δεν είναι ασυνήθιστες, καθώς ο Erdogan επέτρεψε στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Απομακρύνεται…

Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές σχετικά με τους S-400, η χώρα απομακρύνεται από το ρωσικής κατασκευής σύστημα SAM, συμπεριλαμβανομένης της παράλειψής του από τα εθνικά έργα αεράμυνας.
Πίσω στις αρχές Αυγούστου υπήρξαν αναφορές για το λεγόμενο πρόγραμμα «Steel Dome» που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τις τουρκικές δυνατότητες αεράμυνας.
Περιγραφόμενο ως το «σύστημα των συστημάτων» καθώς ενσωματώνει πολλά μέσα αεράμυνας, το «Steel Dome» είναι ουσιαστικά η άποψη της Τουρκίας για τα πολυεπίπεδα συστήματα SAM.
Αυτό περιλαμβάνει περίπου δώδεκα έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε ήδη βρίσκονται στην υπηρεσία του τουρκικού στρατού.
Ωστόσο, το S-400 αποκλείστηκε από το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι ήταν μακράν το πιο ικανό σύστημα αεράμυνας στην υπηρεσία της Άγκυρας.
Στις αρχές Αυγούστου, ο Τούρκος επιχειρηματίας και πολιτικός Cavit Caglar, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Επικρατείας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πρότεινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να πουλήσει τα ρωσικά συστήματα S-400 SAM σε τρίτους, όπως η Ινδία ή το Πακιστάν.
Αυτό ώθησε πολλούς να αρχίσουν να κάνουν εικασίες για το πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία σε μια τέτοια κίνηση και τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει μια τέτοια κίνηση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
Ακόμη χειρότερα, επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, το Forbes ανέφερε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν ότι οι S-400 να «μπουν σε κουτιά» και στη συνέχεια να «επιθεωρηθούν» από το αμερικανικό προσωπικό.
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, φιλοκυβερνητικά μέσα όπως η Daily Sabah έσπευσαν να διαψεύσουν.
Συγκεκριμένα, στις 29 Αυγούστου, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση [τους] σε ό,τι αφορά την επιθυμία της Άγκυρας να διατηρήσει τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 στις αποθήκες με αντάλλαγμα την άρση της απαγόρευσης πώλησης F-35 από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία εργάζεται για την επιστροφή στο πρόγραμμα JSF, ο υπουργός Άμυνας της Yasar Guler είπε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για το θέμα συνεχίζονται».
Αυτό υποδηλώνει ότι οι αναφορές δεν είναι εντελώς αβάσιμες.
Αυτό που είναι ίσως πιο ανησυχητικό είναι η εμπλοκή της Victoria Nuland, μιας από τις πιο διαβόητες εγκληματίες πολέμου στην κυβερνώσα ολιγαρχία των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα φέτος, είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι «ανοιχτή να υποδεχθεί την Τουρκία ξανά στο πρόγραμμα των F-35 εάν επιλυθεί το ζήτημα των S-400». Δεδομένου του γεγονότος ότι ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του πραξικοπήματος του Maidan που εγκατέστησε τη νεοναζιστική χούντα και ουσιαστικά ξεκίνησε την ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση, τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει από τη συμμετοχή της.
Υπήρξαν πολλές εικασίες για το πώς ακριβώς η Άγκυρα θα μπορούσε να επιστρέψει στο πρόγραμμα JSF, για παράδειγμα οι S-400 θα μπορούσαν να δοθούν στο καθεστώς του Κιέβου.
Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο - όσο η Τουρκία λειτουργεί το ρωσικής κατασκευής σύστημα SAM μεγάλης εμβέλειας, οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν αγορές F-35 από την Άγκυρα.
Το να επιτραπεί στις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ να επιθεωρήσουν τους S-400 θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά είναι απίθανο η Μόσχα να μη μάθει για μια τόσο μαζική παραβίαση της σύμβασης.

Τι γίνεται με τους ελληνικούς S300

Παρά τις αναφορές ότι η Ελλάδα έχει ήδη μεταφέρει τα δικά της συστήματα S-300PMU1 SAM στη νεοναζιστική χούντα της Ουκρανίας, η Αθήνα είναι κατηγορηματική ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, υποδηλώνοντας ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να αγαπούν το ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς είναι πολύ πιο ικανό σε σύγκριση με συστήματα που προέρχονται από τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, όπως το υπερδιαφημισμένο «Patriot».
Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ελλάδα έστειλε ήδη όπλα απευθείας στο καθεστώς του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ενέκρινε πωλήσεις της τελευταίας στρατιωτικής τεχνολογίας στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων των προβληματικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Εύλογα, η Τουρκία είναι απελπισμένη και μπορεί να υποκύψει στις αμερικανικές ορέξεις.
Λόγου χάρη, η Άγκυρα θα μπορούσε επιτρέψει στις αμερικανικές επιθεωρήσεις στο τουρκικό έδαφος, πιθανώς στις αμερικανικές βάσεις στη χώρα, ιδιαίτερα στην αεροπορική βάση Incirlik που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της USAF (ακόμη και πυρηνικά όπλα αποθηκεύονται εκεί).
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση για τη μεταφορά των S-400 απευθείας σε άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης