Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομολογία στρατηγικής ήττας από ΗΠΑ - «Ιστορικό λάθος τεραστίων διαστάσεων η υποτίμηση των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας»

Ομολογία στρατηγικής ήττας από ΗΠΑ - «Ιστορικό λάθος τεραστίων διαστάσεων η υποτίμηση των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας»
«Δεν υπάρχει διμερής σχέση στην ιστορία που να έχουμε ερμηνεύσει περισσότερο λανθασμένα», ομολόγησε ο αξιωματούχος του State Department
Το State Department των ΗΠΑ προέβη σε μια ομολογία βαρύνουσας στρατηγικής σημασίας καθώς ομολόγησε ότι η Ουάσινγκτον υποτίμησε την κλίμακα και τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
«Η ουσία είναι ότι έχουμε μια πραγματικά βαθιά συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Kurt Campbell, μιλώντας σε σεμινάριο στο Carnegie Endowment στην Ουάσινγκτον.
«Δεν υπάρχει διμερής σχέση στην ιστορία που να έχουμε ερμηνεύσει περισσότερο λανθασμένα», ομολόγησε ο αξιωματούχος του State Department.
Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι οι ΗΠΑ ανέμεναν πως η Κίνα θα πλησίαζε το «παγκόσμιο Δυτικό στρατόπεδο» και αγνόησαν τις ενδείξεις για τη σταδιακή προσέγγισή της με τη Ρωσία.
«Αυτό που ειλικρινά αγνοήσαμε την τελευταία δεκαετία είναι ότι το κύριο έργο με το οποίο ασχολείται ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping είναι η ριζική εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, πολύ πιο σοβαρά απ' ό,τι γενικά πιστεύεται», τόνισε ο Campbell.
«Πρόκειται πιθανώς για την πιο τρομακτική και σημαντική διμερή αλληλεπίδραση της σύγχρονης εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο, την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη και να αντιδράσουμε ανάλογα», πρόσθεσε.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η τρέχουσα συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου άρχισε να διαμορφώνεται όταν η Ρωσία βρισκόταν ακόμα σε μειονεκτική θέση.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το ότι η Κίνα «υποστηρίζει ουσιαστικά» τις ενέργειες της Ρωσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Campbell σημείωσε ότι οι χώρες της Ινδο-Ειρηνικής περιοχής στηρίζουν την Ουκρανία, καθώς, κατά την άποψή του, τα θέατρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων συνδέονται με τις συνέπειες της κρίσης στην Ευρώπη. 
Αυτές οι συνέπειες, θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, επεξήγησε.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον, Liu Pengyu, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι οι ΗΠΑ «διαδίδουν παραπληροφόρηση ότι η Κίνα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πεκίνο «δεν έχει ποτέ προμηθεύσει όπλα σε κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης» στην Ουκρανία και η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας «δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο μέρος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης