Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Παγκόσμια η σημασία της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας - Η Δύση επιδιώκει ένταση για την Ταϊβάν

Lavrov: Παγκόσμια η σημασία της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας - Η Δύση επιδιώκει ένταση για την Ταϊβάν
Η Κίνα έχει μια ισορροπημένη και συνεπή θέση για το ουκρανικό ζήτημα, σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Παγκόσμια χαρακτήρισε τη σημασία της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, ενώ τόνισε ότι η Δύση επιδιώκει σκόπιμα κλιμάκωση της έντασης για την Ταϊβάν.
Η Κίνα έχει μια ισορροπημένη και συνεπή θέση για το ουκρανικό ζήτημα, υποστηρίζοντας την αποκατάσταση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης, ανέφερε επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε άρθρο του στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta για την 75η επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
«Σημειώνουμε την ισορροπημένη και συνεπή προσέγγιση της Κίνας στην κατάσταση γύρω από την ουκρανική κρίση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση

«Οι πρωτοβουλίες για την πολιτική και διπλωματική διευθέτησή της που προωθεί το Πεκίνο λαμβάνουν υπόψη το πιο σημαντικό μέρος - την ανάγκη να αρθούν οι πρωταρχικές αιτίες της σύγκρουσης», εξήγησε.
Ο Lavrov πρόσθεσε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, η δημιουργία αντιρωσικού στρατιωτικού ερείσματος στην Ουκρανία, το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο που υποστηρίχθηκε από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, καθώς και η πολιτική του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου για την εξάλειψη όλων των ρωσικών πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας, του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Επιπλέον, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα διατηρούν στενό συντονισμό για τα πιο σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, στη Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Παγκόσμια σημασία της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας

Η σημασία της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας στις παγκόσμιες υποθέσεις αυξάνεται, γεγονός που αντανακλάται στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping, δήλωσε ο Lavrov.
«Η εντατική και εμπιστευτική αλληλεπίδραση των ηγετών μας είναι η κύρια κινητήρια δύναμη των ρωσοκινεζικών σχέσεων», δήλωσε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης. «Το βλέπουμε αυτό ως μια ζωντανή απόδειξη της ιδιαίτερης φύσης των δεσμών μας και της αυξανόμενης σημασίας της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας στις παγκόσμιες υποθέσεις», τόνισε.
«Στις μέρες μας, όταν ο κόσμος περνάει από πραγματικά τεκτονικές μετατοπίσεις, που σχετίζονται με τη διαμόρφωση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, η ρωσοκινεζική στρατηγική σύνδεση δεν χρησιμεύει μόνο ως ισχυρός εξισορροπητικός παράγοντας στη διεθνή πολιτική, αλλά διευκολύνει άμεσα την ανάπτυξη των οικονομιών των δύο χωρών και την αυξημένη ευημερία των πολιτών τους», σημείωσε ο Lavrov.
Επανέλαβε ότι τα τελευταία χρόνια, ο Putin και ο Xi πραγματοποίησαν πάνω από 40 διμερείς συναντήσεις.

Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας αναπτύσσεται και δεν στρέφεται κατά άλλων

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας αναπτύσσεται εντατικά, αλλά δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών, δήλωσε ο Lavrov.
«Το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης επιτρέπει την εντατική ανάπτυξη της στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, την οργάνωση αεροπορικών και θαλάσσιων περιπολιών, τη φιλική αλληλεπίδραση κατά μήκος των κοινών συνόρων», δήλωσε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.
«Ως εκ τούτου, οι ενέργειές μας είναι απολύτως διαφανείς, συμμορφώνονται αυστηρά με το διεθνές δίκαιο και δεν στρέφονται κατά τρίτων χωρών», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Lavrov, η συνεργασία αυτή «διευκολύνει την ενίσχυση της ασφάλειας των δύο χωρών και διατηρεί τη διεθνή και περιφερειακή σταθερότητα, κυρίως στην ευρύτερη Ευρασία».».

Ρωσία, Κίνα πέρασαν σχεδόν πλήρως στις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν σχεδόν πλήρως στραφεί στη διενέργεια συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα με το μερίδιό τους να ανέρχεται στο 95%, δήλωσε ο Lavrov.
«Πέρυσι, η Ρωσία βρισκόταν στην πρώτη θέση όσον αφορά τον αυξανόμενο ρυθμό εμπορικού κύκλου εργασιών με την Κίνα.
Το 2023, το αμοιβαίο εμπόριο ξεπέρασε το όριο των 200 δισ. δολαρίων και συνεχίζει να αυξάνεται», είπε.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι διμερείς συναλλαγές έχουν σχεδόν πλήρως μετατραπεί στα εθνικά νομίσματα, το ρούβλι και το γουάν.
Επί του παρόντος, το μερίδιό τους έχει φθάσει το 95%», πρόσθεσε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.
Τόνισε ότι παρά τα διάφορα περιοριστικά μέτρα που έχουν εισαγάγει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, οι οικονομίες της Ρωσίας και της Κίνας συνεχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά.
Ο Lavrov τόνισε ότι η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας επί σειρά ετών.

Η Δύση επιδεινώνει σκόπιμα ένταση γύρω από την Ταϊβάν

Η Δύση υποδαυλίζει σκόπιμα την κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ταϊβάν, δήλωσε ο Lavrov.
«Η θέση μας είναι κοντά σε εκείνη των Κινέζων εταίρων μας όσον αφορά την αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με τη Δύση που προωθεί ένα «σχέδιο Ινδο-Ειρηνικού» στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, μέσω της δημιουργίας περιορισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών μηχανισμών εκεί με στόχο να υπονομεύσει το σύστημα ασφάλειας με επίκεντρο την ASEAN που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή», τόνισε.
«Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους επιδεινώνουν σκόπιμα την κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν», τόνισε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης