Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Wall Street αγνοεί τη γεωπολιτική κρίση και τον τυφώνα «Milton» - Νέα ρεκόρ σε S&P 500 και Dow Jones

Η Wall Street αγνοεί τη γεωπολιτική κρίση και τον τυφώνα «Milton» - Νέα ρεκόρ σε S&P 500 και Dow Jones
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα έχουν εγκαταλείψει την πολιτεία
(Διαρκές upd) Παντελώς αποσυνδεδεμένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει η Wall Street, με τον δείκτη - βαρόμετρο S&P 500 και τον βιομηχανικό Dow Jones να διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, τη στιγμή, μάλιστα, που ο τυφώνας - «τέρας» Milton πλησιάζει απειλητικά τη Φλόριντα.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα -πολλοί από περιοχές οι οποίες τις προηγούμενες μέρες επλήγησαν από τον τυφώνα Helene- έχουν εγκαταλείψει την πολιτεία, καθώς είχαν ειδοποιηθεί να φύγουν. Ακόμα και τα σωφρονιστικά καταστήματα της Φλόριντα εκκενώθηκαν, μεταφέροντας 4.636 κρατούμενους σε άλλες φυλακές.

Την ίδια στιγμή, oι επενδυτές αναμένουν την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή, καθώς η κυβέρνηση Netanyahu -με τις πλάτες των ΗΠΑ- να υπόσχεται βαρύ πλήγμα και δεν έχει διάθεση να κάνει βήμα πίσω στις πολεμικές της επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη (8/10) οι τρεις κύριοι δείκτες στη Wall Street σημείωσαν κέρδη -μετά τις απώλειες της Δευτέρας (7/10)- με ώθηση από την άνοδο στους εταιρικούς κολοσσούς των τρισεκατομμυρίων κεφαλαιοποίησης. 
Θετικά για το κλίμα στη Wall λειτούργησαν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο συρρικνώθηκε τον Αύγουστο 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών -χάρη στο υψηλότερο πλεόνασμα των υπηρεσιών και την αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων. Σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε στα 88,6 δισ. δολάρια τον Αύγουστο.
Έτσι, το χάσμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 10,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 70,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείου Εμπορίου -η μείωση κατά 8,5 δισ. δολάρια τον Αύγουστο ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2023.
Μάλιστα, οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν από την αύξηση -στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών- στο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος (1η Οκτωβρίου 2023 έως 30 Σεπτεμμβρίου 2024), το οποίο ανήλθε σε 1,8 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αμερικανικό Γραφείο Προϋπολογισμού.
Τον Σεπτέμβριο, τον τελευταίο μήνα του οικονομικού έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν πλεόνασμα 63 δισ. δολαρίων «σώζοντας» ελάχιστα την τελική επίδοση.
Σημειώνεται πως το οικονομικό έτος 2022 - 2023 το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ έφθασε τα 1,7 τρισ. δολάρια. Η διόγκωση για το 2023 - 2024, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, αποδίδεται στους αυξανόμενους τόκους για το δημόσιο χρέος εν μέσω υψηλών επιτοκίων, σε μία περίοδο που η χώρα χρωστά περίπου 36 τρισ. δολάρια!

Οι τρεις δείκτες στις 19:18 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-09_191741.png

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,1%, ο S&P 500 +0,2% και ο Nasdaq +0,1% (τα κέρδη της Παρασκευής 4/10 «έσβησαν» τις απώλειες των προηγούμενων ημερών), απόρροια της αισιοδοξίας για την αμερικανική αγορά εργασίας, που αντιστάθμισε την απεργία των λιμενεργατών και τα απαισιόδοξα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης