Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρύ πλήγμα στο Ισραήλ από την Hezbollah - Ιρακινά drones χτύπησαν «ζωτικούς ισραηλινούς στόχους» στο κατεχόμενο Golan

tags :
Βαρύ πλήγμα στο Ισραήλ από την Hezbollah - Ιρακινά drones χτύπησαν «ζωτικούς ισραηλινούς στόχους» στο κατεχόμενο Golan
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια απάντηση στο Ιράν μπορεί να έρθει στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του Yom Kipur - Γιατί οι ΗΠΑ άλλαξαν στρατηγική απέναντι στην Μέση Ανατολή
(Συνεχές update) Σθεναρά αντιστέκεται η Hezbollah στα πλήγματα του ισραηλινού στρατού (IDF - Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στον Λίβανο, ο οποίος καταγράφει μεγάλες απώλειες και στις συγκρούσεις με τη Hamas στη Γάζα, εν αναμονή ακόμη, της απάντησης του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ, την οποία όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές ζυγίζουν πολύ σοβαρά.
Η Hezbollah απώθησε δύο απόπειρες διείσδυσης των ισραηλινών δυνάμεων
σε περιοχή κοντά σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο
Το λιβανικό σιιτικό κίνημα Hezbollah ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε δύο φορές με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διεισδύσουν την Κυριακή 13/10 σε περιοχή κοντά σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο.
Οι μαχητές της Hezbollah πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά των Ισραηλινών στρατιωτών και "τους αντιμετώπισαν, καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διεισδύσουν" στην περιοχή κοντά στο λιβανικό χωριό Ramya, σε δύο απόπειρες που έκαναν, διευκρίνισε η ένοπλη σιιτική οργάνωση, αναφερόμενη σε συγκρούσεις που διήρκεσαν περίπου μια ώρα.
Tην ίδια ώρα σε πυραυλικό μπαράζ στο βόρειο Ισραήλ, η Hezbollah έπληξε μεγάλα τμήματα της χώρας προκαλώντας σοβαρές κατατροφές σε υποδομές και κτίρια.

Η Hezbollah εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ, προκαλώντας κάποιες ζημιές και μερικά θύματα.

Η οργάνωση βομβάρδισε, σύμφωνα με ανακοίνωσή της αρκετές συγκεντρώσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε τοποθεσίες και οικισμούς κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, καθώς και στόχους που βρίσκονται βαθύτερα στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Τιβεριάδας, ενός στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στην περιοχή του Zevulon, μια βάση επικοινωνιών στον οικισμό Keren Naftali και ένα εργοστάσιο εκρηκτικών που βρίσκεται στη βάση 7200 στα ανατολικά του λιμανιού της Haifa.
Δύο επιθέσεις με drones αυτοκτονίας στόχευσαν επίσης τον οικισμό Ein Margaliot και μια βάση αεράμυνας στον οικισμό Kiryat Elazar στα δυτικά της Haifa, σύμφωνα με την οργάνωση.
Oι IDF αναγνώρισαν ότι περισσότεροι από 80 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ ως αργά το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου.
Ο στρατός είπε ότι πολλοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του. Παρόλα αυτά, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρκετές επιπτώσεις καθώς και ζημιές. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από ρουκέτες στη διασταύρωση Mak'r κοντά στην πόλη Acre.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που κατέστρεψε τζαμί στον νότιο Λίβανο

Τα επίσημα λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από την οποία καταστράφηκε σήμερα τζαμί στον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του τις τελευταίες εβδομάδες.
"Γύρω στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), εχθρικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα με στόχο το παλιό τζαμί στο κέντρο του χωριού Kfar Tebnit, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου AN.

Ιρακινά drones έπληξαν το Eilat του Ισραήλ, στο κατεχόμενο Golan

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI), μια ομάδα-ομπρέλα ένοπλων φατριών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσε στις 12 και 13 Οκτωβρίου ότι είχε πραγματοποιήσει τέσσερις νέες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ για την υποστήριξη της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου.
Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, η ομάδα είπε ότι τρεις «ζωτικοί στόχοι» στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Golan και άλλοι δύο στη νοτιότερη πόλη Eilat δέχθηκαν επίθεση.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν «ως απάντηση στις σφαγές που διέπραξε η σφετεριστική οντότητα [Ισραήλ] εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων» στη Γάζα και τον Λίβανο, πρόσθεσε η οργάνωση, δεσμεύοντας ότι «οι επιχειρήσεις εναντίον εχθρικών προπύργων θα συνεχιστούν στο αυξανόμενο ρυθμό».
Τα βίντεο που κυκλοφόρησε η IRI έδειξαν την εκτόξευση αυτού που φαίνεται να είναι τέσσερα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-101.
Εκτός από την αυτονομία πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, δεν είναι γνωστά πολλά για αυτόν τον τύπο.

NBC: Το Ισραήλ έχει περιορίσει τους στόχους της απάντησής του στο Ιράν σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα περιορίσει σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές τους στόχους της απάντησης που θα δώσει στο Ιράν για την πρόσφατη επίθεσή του, μετέδωσε χθες, Σάββατο 12/10, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα πραγματοποιήσει δολοφονίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC, το οποίο επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει σε τελικές αποφάσεις όσον αφορά το πώς και το πότε θα προβεί στα αντίποινα.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια απάντηση στο Ιράν μπορεί να έρθει στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του Yom Kipur, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε αυτόν τον μήνα από το Ιράν.
Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε κάπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε μια επίθεση που παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Ismael Haniyeh στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο οποίος αποδόθηκε στο Ισραήλ, και του ηγέτη της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Hezbollah Hassan Nasrallah καθώς και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, του Abbas Nilforusan, σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Tο Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς που συνδέουν την Τεχεράνη με την επίθεση που εξαπέλυσε η Hamas εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ απέρριψε με ανακοίνωσή της το βράδυ του Σαββάτου 12/10 τους ισχυρισμούς που συνδέουν την Τεχεράνη με την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Hamas εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η ιρανική αντιπροσωπεία απαντάει σε ερωτήματα των εφημερίδων New York Times και Wall Street Journal σχετικά με τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι εξασφάλισε πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Hamas, τα οποία υποδηλώνουν πως η Τεχεράνη είχε ενημερωθεί για τη σχεδιαζόμενη επίθεση.

Επισημαίνοντας ότι «αξιωματούχοι της Hamas στη Ντόχα έχουν ανακοινώσει ότι δεν είχαν οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με την επιχείρηση και μόνον ο στρατιωτικός βραχίονας της Hamas που εδρεύει στη Γάζα ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την απόφαση και τη διεύθυνση της επιχείρησης», η ιρανική διπλωματική αντιπροσωπεία υπογραμμίζει πως «οποιοσδήποτε ισχυρισμός αποσκοπεί να συνδέσει μερικώς ή πλήρως την επιχείρηση με το Ιράν ή τη Hezbollah είναι άκυρος και προέρχεται από παραποιημένα έγγραφα».
Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε το Σάββατο ότι πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Hamas, τα οποία κατέσχεσε ο ισραηλινός στρατός και εξασφάλισε η αμερικανική εφημερίδα, περιείχαν λεπτομερή καταγραφή του σχεδιασμού της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του Yahya Sinwar – του σημερινού ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Hamas – να πείσει τους συμμάχους του παλαιστινιακού κινήματος, το Ιράν και τη Hezbollah, να συμμετάσχουν στην επιχείρηση ή τουλάχιστον να δεσμευτούν πως θα συμμετείχαν σε μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ εφόσον η Hamas εξαπέλυε αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση.

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για τη σύγκρουση στο Λίβανο: Αφήστε την να εξελιχθεί

Μετά από εβδομάδες έντονης διπλωματίας με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah, οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν στρατηγική και κατέληξαν σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση ριψοκίνδυνη και πολύ επικίνδυνη να επιφέρει πολεμική κόλαση: επέτρεψαν στο Ισραήλ να εισβάλλει στο Λίβανο και την σύγκρουση να εξελιχθεί.
Λίγες εβδομάδες πριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία απαιτούσαν μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών για να αποτρέψουν μια ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο.
Αυτή η προσπάθεια εκτροχιάστηκε με τη δολοφονία του ηγέτη της Hezbollah Sayed Hassan Nasrallah, από το Ισραήλ, την 1η Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο όταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έχουν αφανίσει μεγάλο μέρος της ηγεσίας της ομάδας.
Τώρα, οι Η.Π.Α. απορρίπτουν τις εκκλήσεις τους για κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
«Υποστηρίζουμε το Ισραήλ να εξαπολύσει αυτές τις επιθέσεις για να καταστρέψει υποδομές της Hezbollah, ώστε τελικά να μπορέσουμε να λάβουμε μια διπλωματική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department Matthew Miller σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η αλλαγή πορείας αντανακλά τις αντικρουόμενες απόψεις στις Η.Π.Α. σχετιά με τον στόχο, δηλαδή τον περιορισμό της διαρκώς αυξανόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνεται σοβαρά η Hezbollah που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η νέα προσέγγιση είναι τόσο... πρακτική όσο και επικίνδυνη.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα επωφεληθούν από την ήττα ενός κοινού εχθρού - της Hezbollah, την οποία η Τεχεράνη χρησιμοποιεί για να απειλεί τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ - αλλά η ενθάρρυνση της διευρυνόμενης στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ κινδυνεύει με μια σύγκρουση που θα ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ο John Alterman, πρώην αξιωματούχος του State Department, είπε στις Η.Π.Α. θέλει να δει τη Hezbollah αποδυναμωμένη, αλλά πρέπει να το σταθμίσει έναντι του κινδύνου «δημιουργίας κενού» στον Λίβανο ή πρόκλησης περιφερειακού πολέμου.
Η τελευταία μάχη του Ισραήλ με τη Hezbollah ξεκίνησε όταν η ομάδα εκτόξευσε πυραύλους σε ισραηλινές θέσεις αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου, 2023, επίθεση από ένοπλους της Hamas στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
Η Hezbollah και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά από τότε.
Καθώς οι μήνες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Hamas για κατάπαυση του πυρός δεν οδήγησαν πουθενά, το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο άρχισε να εντείνει τους βομβαρδισμούς κατά της Hezbollah καταφέρνοντας οδυνηρά πλήγματα στην ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως πυροδότησης τηλεειδοποιητών και ασυρμάτου της Hezbollah, τραυματίζοντας χιλιάδες μέλη της ομάδας.

Μετά τον θάνατο του Nasrallah - τον οποίο οι Η.Π.Α. χαρακτήρισαν"μέτρο δικαιοσύνης" - ο πρόεδρος Joe Biden  ζήτησε εκ νέου κατάπαυση του πυρός στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.
Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu εξαπέλυσε ούτως ή άλλως την χερσαία εισβολή της και μέσα σε λίγες μέρες οι Η.Π.Α. είχαν απορρίψει τις εκκλήσεις της για κατάπαυση του πυρός και είχε εκφράσει την υποστήριξή της στην εκστρατεία του συμμάχου της.
Ο Aaron David Miller, πρώην Η.Π.Α. Διαπραγματευτής για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε λίγες ελπίδες να περιορίσει το Ισραήλ και είδε πιθανά οφέλη από την επιχείρηση.
«Σίγουρα δημιούργησε μια δυναμική στην οποία η κυβέρνηση πιθανότατα σκέφτηκε, «Ας βγάλουμε κάτι καλό από αυτό το αναγκαίο κακό»», είπε, προσθέτοντας ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν επίσης πιθανό να επιφυλάξουν μόχλευση για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα αντίποινα του Ισραήλ για μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που πραγματοποίησε η Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.
Σήμερα, δεν διεξάγονται ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές που γνωρίζουν το θέμα, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί θα συνεχίσουν την επιχείρησή τους στον Λίβανο «για εβδομάδες, αν όχι μήνες».
Δύο αμερικανοί  αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι μπορεί κάλλιστα να είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Για τις Η.Π.Α. η ισραηλινή εκστρατεία θα μπορούσε να αποφέρει τουλάχιστον δύο οφέλη

Πρώτον, την αποδυνάμωση της Hezbollah - της πιο ισχυρής πολιτοφυλακής πληρεξούσιων του Ιράν -
Δεύτερον, θα μπορούσε να περιορίσει την επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή και να μειώσει την απειλή για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει επίσης ότι η στρατιωτική πίεση θα μπορούσε να αναγκάσει τη Hezbollah να καταθέσει τα όπλα και να ανοίξει το δρόμο για την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης στον Λίβανο που θα εκδιώξει το ισχυρό κίνημα της πολιτοφυλακής, το οποίο είναι σημαντικός παίκτης στον Λίβανο για δεκαετίες.
Ο Jonathan Lord, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου τώρα στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον, είπε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί.
"Από τη μια πλευρά, πολλοί Λιβανέζοι ταλαιπωρούνται κάτω από το βάρος της παρουσίας της Hezbollah στον Λίβανο.
Αλλά την ίδια στιγμή... αυτή η αλλαγή επιβάλλεται στον Λίβανο μέσω μιας πολύ βίαιης εκστρατείας", είπε ο Lord.

Επικίνδυνη στρατηγική

Ο απώτερος στόχος, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα, πρόκειται να επιβάλει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εξουσιοδοτεί τον ΟΗΕ για μία ειρηνευτική αποστολή - γνωστή ως UNIFIL - για να βοηθήσει τον λιβανέζικο στρατό να διατηρήσει τα νότια σύνορά του με το Ισραήλ χωρίς όπλα ή ένοπλο προσωπικό εκτός από αυτά του λιβανικού κράτους.
Οι Αξιωματούχοι λένε ότι οι συνομιλίες με τα μέρη για την επίτευξη αυτών των στόχων μπορούν να γίνουν καθώς οι μάχες συνεχίζονται, παρόλο που οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η σύγκρουση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου, ιδιαίτερα καθώς η περιοχή αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν.
Πέρα από την πιθανότητα ενός πολέμου που θα μπορούσε να προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ο φόβος ότι ο Λίβανος θα γίνει μια άλλη Γάζα.
Ένα χρόνο ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων μετέτρεψαν τον θύλακα σε έρημο και σκότωσαν σχεδόν 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ανοιχτά ότι η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο δεν πρέπει καθόλου να μοιάζει με αυτή της Λωρίδας της Γάζας.
Παρά τους κινδύνους αυτούς, ο Alterman, ο οποίος τώρα ηγείται του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, είπε ότι η διπλωματία είναι απίθανο να σταματήσει τις μάχες σύντομα.
«Ο Netanyahu βλέπει ότι όλα του τα στοιχήματα αποδίδουν και μου φαίνεται δύσκολη στιγμή για το Ισραήλ να αισθάνεται ότι πρέπει να σταματήσει να ασκεί το πλεονέκτημά του», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης