Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» ο Εβραίος «βασιλιάς των διαμαντιών» Beny Steinmetz – Η σχέση του με την Αλεξία Μπακογιάννη

Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» ο Εβραίος «βασιλιάς των διαμαντιών» Beny Steinmetz – Η σχέση του με την Αλεξία Μπακογιάννη
Ο βίος και η πολιτεία... του επιχειρηματία
Χειροπέδες στον καταδικασμένο για διαφθορά κροίσο Beny Steinmetz, συνεργάτη της ανιψιάς του πρωθυπουργού Αλεξίας Μπακογιάννη, πέρασαν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα της Κυριακής 13/10, όταν ο Ισραηλινός έφτασε στο αεροδρόμιο με ιδιωτική πτήση
Ο Steinmetz αφίχθη στην Ελλάδα από το Τελ Αβίβ και κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα, με την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά στη σύλληψή του.
Ο επιχειρηματίας παρουσιάστηκε σήμερα 14/10 στον Εισαγγελέα Εφετών και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς υπάρχει αμετάκλητη απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, μετά τη σύλληψή του στην Αθήνα το 2021, η οποία απέρριπτε την έκδοσή του στη Ρουμανία.

«Βίος και την πολιτεία»

Ρεπορτάζ του Politico κάνει αναφορά στον «βίο και την πολιτεία» του ισραηλινού επιχειρηματία στη Ρουμανία.
Ειδικότερα, το 2006, ο Remus Truică, κάποτε προσωπάρχης του πρώην πρωθυπουργού Adrian Năstase, ο οποίος μαστιζόταν από τη διαφθορά, προσκάλεσε τον πρίγκιπα της Ρουμανίας Παύλο και τη σύζυγό του στην παραλίμνια ιδιοκτησία του κοντά στο δάσος Snagov.
Στη βίλα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδε το Politico, ο Truică -ο ίδιος ισχυρός επιχειρηματίας και εκατομμυριούχος- τους πρότεινε μια συμφωνία.
Η εταιρεία του, η Reciplia SRL, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκτηση των αμφισβητούμενων προγονικών εκτάσεων του Παύλου -το δάσος Snagov και το βασιλικό αγρόκτημα Băneasa, ένα πρώην κτήμα του στέμματος κοντά στο Βουκουρέστι- για λογαριασμό του πρίγκιπα και να του καταβάλει προκαταβολή 4 εκατομμυρίων ευρώ, εάν ο Παύλος υπέγραφε σε αντάλλαγμα το 50 έως 80% των ακινήτων στη Reciplia.
Οι εκτάσεις, ιδιαίτερα περιζήτητες από τους εργολάβους, είχαν συνολική αξία 145 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές.
Ο Truică διαβεβαίωσε τον πρίγκιπα ότι είχε επιρροή στους τοπικούς αξιωματούχους και τον Τύπο και ότι όποιος πολιτικός στεκόταν εμπόδιο στον δρόμο τους «δεν θα επανεκλεγόταν», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Ο Παύλος δήλωσε στο Politico ότι ο Truică «είχε ένα πολύ καλό βιογραφικό στα ακίνητα και τις επενδύσεις» και ότι δεν υποψιαζόταν ότι η συμφωνία θα παραβίαζε κανέναν νόμο. Ο πρίγκιπας συμφώνησε στη συμφωνία, βάζοντας στην τσέπη την προκαταβολή μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Ρωγμές στη σχέση εμφανίστηκαν όταν ο Παύλος έμαθε ότι ο Truică ήταν μέλος μιας ομάδας με έναν ισραηλινό δισεκατομμυριούχο, τον Benny Steinmetz, και το δεξί του χέρι, τον Tal Silberstein, ο οποίος θα γινόταν στη συνέχεια πολιτικός σύμβουλος του Αυστριακού καγκελάριου Christian Kern.
Στην πραγματικότητα, ήταν ο Steinmetz, ένας μεγιστάνας των ορυχείων με περιουσία που είχε δημιουργηθεί αρχικά από τα αφρικανικά διαμάντια, ο πραγματικός χρηματοδότης του σχεδίου για την ανάκτηση των παλαιών βασιλικών εδαφών, και όχι ο Truică, όπως είχε οδηγηθεί να πιστεύει ο Παύλος.
Η Reciplia ανήκε κατά 90% στον Steinmetz, ενώ ο Truică ήταν ένας μικρομέτοχος, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Ο Παύλος τρόμαξε. «Δεν ξέραμε ότι τους είχαμε ως εταίρους», είπε, αναφερόμενος στους Ισραηλινούς. Δεν του άρεσαν αυτά που είχε ακούσει για τον Steinmetz, ο οποίος ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ισραήλ, πριν οι επιχειρηματικές του συναλλαγές στην Αφρική βρεθούν υπό έλεγχο και οδηγήσουν σε κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά. Ο Παύλος προσπάθησε να «ξεφύγει» από τη συμφωνία σε εκείνο το σημείο, ισχυρίστηκε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η σχέση μεταξύ του πρίγκιπα, του Truică και του Steinmetz διεκόπη αμετάκλητα μόλις ο Παύλος έλαβε την κυριότητα του δάσους Snagov και του βασιλικού αγροκτήματος Băneasa και υπέγραψε και τα δύο ακίνητα στον Reciplia, όπως είχε συμφωνηθεί.
Ο Παύλος δήλωσε ότι άκουσε ελάχιστα από τους εταίρους του μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης το 2009 και δεν έλαβε το μερίδιο που του είχε υποσχεθεί από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.
Έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι θα τους καταγγείλει στην αστυνομία, γεγονός που οδήγησε σε μια σπάνια παρέμβαση του ίδιου του Steinmetz.
Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του πρίγκιπα, ο Steinmetz -ο οποίος σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα ήταν «σπάνια παρών στη Ρουμανία», προτιμώντας να παίζει σκιώδη ρόλο του στη συνωμοσία- συνάντησε τον Παύλο «πρόσωπο με πρόσωπο» στο σπίτι του πρίγκιπα στο Βουκουρέστι μια κρύα νύχτα του Δεκεμβρίου του 2011.
«Είμαστε σοβαροί άνθρωποι, θεωρήστε μας πολύ σοβαρούς, τίμιους ανθρώπους», είπε ο Steinmetz στον πρίγκιπα, σύμφωνα με το αντίγραφο μιας μυστικής ηχογράφησης της συνομιλίας. «Το μόνο κίνητρό μας εδώ είναι ότι θέλουμε να επενδύσουμε πολλά χρήματα σε αυτή την επιχείρηση, διατηρώντας παράλληλα χαμηλό προφίλ». Ζήτησε από τον πρίγκιπα να κάνει υπομονή - τα χρήματά του θα έρχονταν.
Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, η υπομονή του Παύλου εξαντλούνταν. Ανησυχώντας ότι τον «εξαπατούσαν», όπως είπε στο Politico, πήγε τελικά στην αστυνομία το 2015 για να υποβάλει καταγγελία. «Δεν πίστευα ότι είχα κάνει κάτι κακό», είπε. «Ένιωσα ότι εγώ είμαι αυτός που δεν πήρε πίσω τις περιουσίες μου».
Μέχρι τότε, οι αρχές είχαν ήδη πλησιάσει τον πρίγκιπα, τον Truică, τον Steinmetz και μια ομάδα συνωμοτών, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων των τριών ανδρών και πλήθος διεφθαρμένων τοπικών αξιωματούχων, που εμπλέκονταν στην παράνομη επιστροφή των παλαιών βασιλικών εκτάσεων.

Οι σχέσεις με την Αλεξία Μπακογιάννη

Υπενθυμίζεται πως η ιταλική κυβέρνηση είχε επιλέξει τον Beny Steinmetz για να αναλάβει τη διαχείριση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της χώρας, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.
Ο Steinmetz, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, είχε ταξιδέψει στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο.
Σε αυτά τα ταξίδια συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη, λένε οι Financial Times.
Ως γνωστόν, η Αλεξία Μπακογιάννη είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της κυπριακής εταιρείας GOI (Green Oil Israel) Energy, της οποίας ήταν επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που αξιοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή, ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy.
Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Michael Bobrov, ο οποίος κατέχει ποσοστό στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.
Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά για υπόθεση απάτης με ακίνητα.
Το 67χρονο στέλεχος αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση έκδοσης.
Επίσης, ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για δωροδοκία το 2021 από ελβετικό δικαστήριο μετά από υπόθεση εξόρυξης που αφορούσε την απόκτηση κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας.
Γόνος επιχειρηματικής δυναστείας που ασχολούνταν με την εξόρυξη διαμαντιών, ο Steinmetz επέκτεινε την οικογενειακή περιουσία.
Η εταιρεία του, BSG Resources, δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, με δραστηριότητες που καλύπτουν εξορύξεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων.
Από τη μεριά της, η GOI Energy είπε ότι «ένα ίδρυμα, του οποίου οι πραγματικοί ιδιοκτήτες σχετίζονται και με μέλη της οικογένειας του κ. Steinmetz -όχι όμως ο κ. Steinmetz-, είναι επενδυτής μειοψηφίας στο fund Argus».
Σύμφωνα με ισραηλινά αρχεία, οι γαμπροί του Steinmetz, Ohad και Eder Schwartz, κατέχουν από κοινού την Green Oil Israel με έδρα το Ισραήλ, η οποία διαχειρίζεται το διυλιστήριο Bazan που βρίσκεται στον κόλπο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.
Ο Bobrov κατέχει επίσης το 50% των μετοχών στο διυλιστήριο Bazan.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Μπακογιάννη συνεργάζεται με τον Steinmetz στην Κύπρο ως σύμβουλός επικοινωνίας του.
Η GOI Energy είπε ότι τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις του Steinmetz στην Ιταλία με τους δικηγόρους της GOI Energy τον Δεκέμβριο του 2022 «πρέπει να απευθυνθούν στον κ. Steinmetz», προσθέτοντας ότι ο Steinmetz «δεν εκπροσωπεί με κανέναν τρόπο την GOI Energy».
Εκπρόσωπος του Steinmetz στο Ισραήλ, που αναφέρθηκε στους Financial Times από την Μπακογιάννη, δεν μπόρεσε να σχολιάσει.
Τα αρχεία για την κυπριακή εταιρεία δείχνουν ότι το 76% της GOI Energy ανήκει στο Argus New Energy Fund, μέτοχοι στο οποίο εμφανίζονται δύο δικηγόροι με έδρα την Λευκωσία.
Ο Βobrov κατέχει το 20% των μετοχών.
Το υπόλοιπο 4% είναι χωρισμένο ανάμεσα στην Completicos Holdings, στην οποία μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και τον Icik Gur, από το Ισραήλ ο οποίος «συνδέεται» με τον Steinmetz σε κλήτευση που έχει υποβληθεί σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.
Ο Gur δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί για κάποιο σχόλιο, σημειώνουν οι FT.
H GOI Energy δήλωσε ότι η Μπακογιάννη, ο Bobrov και ο Gur είναι «ανεξάρτητοι επιχειρηματίες με ένα εκτεταμένο πορτοφόλιο πελατών, συμπράξεων και συνεργασιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης