Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Σε υψηλό πενταετίας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο 2024

Τουρκία: Σε υψηλό πενταετίας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο 2024
Εξαιρουμένου του χρυσού και της ενέργειας, το ισοζύγιο κατέγραψε καθαρό πλεόνασμα 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας…
Υψηλό πενταετίας «έγραψε» το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας τον Αύγουστο, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Παρασκευή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT), το ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο σε σύγκριση με το αναθεωρημένο πλεόνασμα 778 εκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.
Αυτό σηματοδότησε το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019 και το τρίτο συνεχόμενο μηνιαίο πλεόνασμα.
Εξαιρουμένου του χρυσού και της ενέργειας, το ισοζύγιο κατέγραψε καθαρό πλεόνασμα 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Το έλλειμμα αγαθών ήταν 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι υπηρεσίες σημείωσαν καθαρές εισροές 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο πλαίσιο των υπηρεσιών, ο τουρισμός σημείωσε καθαρές εισροές 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το πρωτογενές εισόδημα κατέγραψε καθαρή εκροή περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το δευτερογενές εισόδημα σημείωσε καθαρές εισροές 14 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι άμεσες επενδύσεις κατέγραψαν καθαρές εισροές 62 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, έδειξαν τα στοιχεία.
«Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η ισχυρή εξωτερική χρηματοδότηση ενισχύουν τη μακροοικονομική μας σταθερότητα και ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας», έγραψε ο υπουργός στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Αξιολογώντας επίσης τα δεδομένα, ο αντιπρόεδρος Cevdet Yilmaz είπε ότι η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ενισχύει τη μακροοικονομική σταθερότητα και συμβάλλει στη διαδικασία αποπληθωρισμού.
«Με βελτιώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και υποστήριξη από τον τομέα των υπηρεσιών, η θετική τάση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 2024» έγραψε ο Yilmaz στο X.
«Τα θετικά αποτελέσματα που βλέπουμε στους μακροοικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας προγράμματος» σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης